Kolumni Keudasta: Työhyvinvointi on aktiivista välittämistä itsestä ja muista

sydänfiguureita roukkuu langassa

Keuda

Keudalainen

Uncategorized

Yhteisöllinen

Kolumni Keudasta: Työhyvinvointi on aktiivista välittämistä itsestä ja muista

Julkaistu: 6.9.2023

Voitko hyvin työssäsi?

Työhyvinvointi on viime kädessä subjektiivinen kokemus, johon vaikuttavat monet tekijät. Työntekijänä sinulla on osaamista, voimavaroja, arvoja, motivaatiota, työkykyä, kokemusta, vahvuuksia, kehittymisenpaikkoja, missioita ja onnistumisen kokemuksia, jotka tuottavat merkityksellisyyden kokemuksia ja työniloa työssäsi. Välillä työpäivät haastavat sinua oppimaan uutta, kiirehtimään, keskeyttämään tärkeän ja tuntuu, ettei aika riitä kaikkeen ja ympärillä on paljon keskeneräisiä asioita.

Työhyvinvointi näkyy arjen sujumisena ja mielekkyytenä, työn tavoitteiden toteutumisena, tyytyväisinä opiskelijoina, hyvänä työntekijäkokemuksena, vetovoimaisena työyhteisönä, hymyinä, huomioimisena ja välittämisenä, tuen antamisena ja saamisena, joustavuutena ja uudistumiskykynä, tulevaisuuden uskona, vähäisinä sairauspoissaoloina ja työtapaturmina sekä selviytymisenä haasteista ja kuormituksesta.

Työhyvinvoinnin edistäminen on sekä liian kuormittaviin asioihin puuttumista että vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamista. Työn voimavarat ovat sellaisia asioita, jotka lisäävät innostusta työhön sekä auttavat kohtaamaan työn haasteita ja vähentämään kuormitusta. Mitkä asiat työssäsi tuottavat Sinulle voimavaroja ja energiaa?

Keudassa työhyvinvointiin panostetaan välittämällä aktiivisesti

Työhyvinvoinnilla on tutkimusten mukaan merkittäviä organisaatiotason vaikutuksia ja yhteys tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen. Edellä mainituista subjektiivisista kokemuksista seuraa organisaatiotason vaikutuksia. Työhyvinvoinnin merkityksen tunnistaminen ja sen kehittäminen ovat keinoja ylläpitää työntekijöiden työkykyä ja työhyvinvointia myös organisaatiotasolla. Keudan arvot: välittäminen, arvostaminen ja uudistuminen luovat hyvän pohjan myös työhyvinvoinnille ja on hyvä muistaa, että jokainen päätös on myös työhyvinvointipäätös.

Onko mahdollista, että työpaikalla vaalitaan työkulttuuria, jossa inhimillinen lähestymistapa ja välittäminen asetetaan suorituskykymittareiden edelle ja siellä rakennetaan yhteisöllisyyttä ja luodaan psykologista turvallisuutta? Näillä on todettu olevan vahva yhteys psyykkiseen hyvinvointiin ja kun ihmiset voivat hyvin, myös tuottavuus paranee.

Keudassa on valmisteilla aktiivisen välittämisen toimintamalli, jossa sujuva arki, toimiva työyhteisö ja valmentava johtaminen luovat jo ennakkoon hyvän perustan hyvinvoinnille työssä. Mikäli huoli herää, voi jokainen aktiivisesti ottaa havainnot ja kokemuksensa puheeksi esimerkiksi työhyvinvointikeskustelussa. Työhyvinvointikeskustelut ovat välittämisen ja tuen vuoropuheluita, jossa etsitään ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Erilaiset tilanteet voivat liittyä esimerkiksi terveyteen, työyhteisön toimivuuteen, motivaation puutteeseen, epäasialliseen kohteluun, osaamiseen, työmäärän, työn tavoitteisiin ja tehtävien selkeyteen tai päihteiden käytön haittavaikutuksiin.

Huolien puheeksi ottamisen lisäksi työhyvinvointia lisäävät työyhteisön kollegiaalinen vuorovaikutus ja esihenkilötyö. On tärkeää, että jokaisessa työyhteisössä on säännöllistä yhteistä aikaa vuoropuhelulle, jossa työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä, saada työstään palautetta, tuntea kuuluvansa yhteisöön, jossa on kannustava ilmapiiri ja esihenkilön tuki. Merkityksellinen ja yhteisöllinen työ ovat työhyvinvoinnin kulmakiviä. Keudassa jokainen työntekijä tekee tärkeää ja arvokasta työtä tiimeissä, kampuksissa ja toimipisteissä osana tämän päivän työelämää suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhdessä tekeminen, luottamus ja toisen kunnioittava kohtaaminen ovat arvoja, joiden avulla luodaan hyvän mielen työpaikkoja, joissa ihmiset voivat kokea työnsä merkitykselliseksi.

Pysähdy arjessasi ja välitä itsestäsi ja muista: palautuminen!

Arjessa on paljon tekemistä, työtä ja tehtäviä loputtomiin. Moni on jatkuvasti kiireinen. Keho ja mieli ovat kovilla ja jos aivot eivät ehdi käsitellä kaikkea päivän aikana, ne jatkavat sitä yöllä. Uni kärsii ja väsyneenä selviydymme kaikesta huonommin. Meistä tulee tehottomampia, unohtelemme, mieliala laskee, olemme ärtyisiä ja teemme virheitä. Voit halutessasi tehdä kuormitustestin. Kuormitusvaaka on helppokäyttöinen ja maksuton sovellus. Se auttaa hahmottamaan yksilön kuormituksen ja voimavarojen välistä tasapainoa työssä ja kohdentamaan toimenpiteitä oikeisiin asioihin https://kuormitusvaaka.ttk.fi .

Kuormitustekijät eivät ole huono asia, kunhan palaudumme kuormituksesta riittävästi. Uuden lukuvuoden alussa on tärkeätä muistaa oma palautuminen ja keskustella siitä myös omassa työyhteisössä. Sen avulla pidämme huolta työkyvystämme ja aivoterveydestä.

Ajan käytön suhteen on tärkeää uskaltaa painaa joskus jarrua ja tehdä valintoja, jotka mahdollistavat riittävän palautumisen jo työpäivän aikana. Keinoja palautumiseen työpäivän jälkeen on monia. Yksi tärkeimmistä on työstä irrottautuminen. Tee vapaalla asioita, jotka poikkeavat mahdollisimman paljon omasta työstäsi. Kun keskityt vaikkapa liikuntaan, luonnossa kulkemiseen, luovaan tekemiseen, kirjan lukemiseen, läheisten ihmisen kanssa olemiseen tai musiikin kuuntelemiseen, ei työasiat enää mahdu mieleen. Energiaa pitää olla myös tekemiseen työpäivän jälkeen, jossa voit keskittyä omaehtoisiin, sinulle tärkeisiin tai merkityksellisiin asioihin. Ehkäpä tänä syksynä haastat itsesi ja aloitat jonkin uuden harrastuksen?

Työniloa tälle lukuvuodelle ja muista välittää itsestäsi ja sisällyttää jokaiseen päivään palautumista – pieni hetki lomaa!

Anne Saarnio-Jokinen
työhyvinvoinnin henkilöstöasiantuntija – työsuojelupäällikkö


henkilö seisoo kädet levällään värikkäiden paperipalojen keskellä

Julistettakoon työn tekemisen iloa ja rauhaa. Haastan kaikki työntekijät mukaan hyvän mielen työpaikan vaalimiseen ja kehittämiseen.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti. 

Keuda

Keudalainen

Uncategorized

Yhteisöllinen

Jaa sivu