Kolumni Keudasta: Lempeä sisu auttaa ammatillisessa kasvussa
Keuda
Keudalainen
Työelämää varten
Uncategorized
Yhteisöllinen
Kolumni Keudasta: Lempeä sisu auttaa ammatillisessa kasvussa
13.9.2023
Julkaistu: 13.9.2023
Osaamistarpeet ja miten työtä tehdään, muuntuu työelämässä jatkuvina sykleinä. Teknologian kehitysharppaukset mahdollistavat työn muotoilua ja luovat uusia osaamistarpeita työntekijöille. Yhteiskunnan ja työelämän muutoksia Suomessa ennakoiva Sitra kuvaa artikkelissaan uutta työtä sanoilla joustava, monimuotoinen, mahdollistava, verkottunut, kokeileva, purskeinen, ja että työtä tehdään monessa roolissa yhtä aikaa (Uusi työ – Sitra).
Jatkuva uudistuminen vaatii luopumista sellaisesta, jota ei enää tarvita, ja heittäytymistä alueelle, jota ei niin tunne ja jonka mahdollisesti kokee epämukavaksi. Olemme kaikki tämän haasteen äärellä jatkuvan oppimisen polullamme, niin työntekijät kuin ammatillisen koulutuksen opiskelijammekin. Miten jaksamme omaksua uutta jatkuvassa muutoksessa ja mennä epämukavuusalueellemme?
Elisabet Lahti on tutkinut haasteista selviämistä ja voimavarojen kasvua. Hän on lanseerannut kuvauksen ”lempeä sisu”, jonka avulla henkilö selviää haasteista paremmin. Ei ole tarvetta pakonomaiselle puskemiselle läpi harmaan kiven, vaan rakentavasti epämukavuusalueelle menemistä. Hermostomme ja aivomme kykenevät oppimaan, ja tottumaan aiemmin epämukavilta tuntuneisiin tilanteisiin, ja toimimaan niissä ilman epämukavia tuntemuksia. Itsensä haastaminen lempeästi, mutta säännöllisesti epämukavuusalueilla kasvattaa voimavaroja, joita tarvitaan uuden oppimisessa. What is sisu? (sisulab.com)
Työyhteisössä tarvitaan luottamista omiin ja työyhteisön kykyyn ratkaista haasteita yhteisesti.
Työyhteisössä toimintaa tukee kollektiivinen ajattelu, jossa hyödynnetään eri näkökulmia, ideoidaan rohkeasti uutta. Kokeilemalla selviää, onko idea hyvä vai vieläkö uutta näkökulmaa tulisi pohtia.
Valmentavalla johtamisella mahdollistetaan turvallista toimintakulttuuria uuden kokeiluun. Jokaisella työntekijällä on erilainen epämukavuusalueensa, joka on hyvä huomioida lempeän sisun mukaisesti niin, ettei uuden kokeilu tuota liiallista painetta ja stressiä. Yksilölliset sekä yhteisölliset uusien toimintamallien kokeilut tuottavat onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia, joista opitaan ja viisastutaan. Tämä kehittää tiimissä kollektiivista myötätuntoa, mikä tukee jaksamista ja ajatusten vapautumista totutuista raameista. Jokaisella on henkilötasolla vastuu omasta osallistumisestaan yhteiseen toimintaan ja tuomaan erilaisia näkökulmia keskusteluun. Uudistumista tarvitaan ja näkökyvyn laajentamista yli totuttujen ajatus- ja toimintamallien, ja tämä mahdollistuu yhteistyössä.
Miten sinun tiimissäsi kollektiivisesti näyttäytyy Sitran kuvaama uuden työn määritteet: joustava, monimuotoinen, mahdollistava, verkottunut, kokeileva, purskeinen, ja että työtä tehdään monessa roolissa yhtä aikaa?
Rita Byström
Kirjoittaja Rita Byström työskentelee Keudassa koulutusjohtajana. ”Tavoitteemme Keudassa on strategiamme mukaan toimia opiskelijoille innostavana opiskelupaikkana, työntekijöillemme haluttuna työpaikkana ja työelämä-/yritysasiakkaillemme ketteränä kumppanina. Kehitämme toimintaa edelleen osaamisperusteiseen ja työelämässä aiempaa vahvemmin toteutettavaan osaamisen hankkimiseen vastuullisesti ja kestävästi. Teemme syventävää yhteistyötä yritysten ja muun työelämän kanssa, tuotamme tarvittavaa osaamista ja ennakoimme myös tulevia osaamistarpeita. Monimuotoisten koulutuspolkujen kehittäminen opiskelijoiden erilaisiin tarpeisiin joustavasti toteutettuna on myös jatkuvassa kehityksessä. Työssäni toimin näiden asioiden parissa yhdessä osaavan henkilöstömme kanssa. Työssä saa luoda uutta ja innostua joka päivä!” kertoo Rita työnkuvastaan.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.