NBF 2023: Tiimien energia ja työskentelytyylit
Keuda
Työelämää varten
Yhteiskunnalliset alat
Yhteisöllinen
NBF 2023: Tiimien energia ja työskentelytyylit
5.10.2023
Julkaistu: 5.10.2023
Yksi vuoden kohokohta, syyskuussa järjestettävä Nordic Business Forum, kokosi jälleen paikan päälle Helsingin Messukeskukseen yli 6 600 johtamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja tulevaisuuden innovaatioista kiinnostunutta johtajaa, asiantuntijaa ja yrittäjää. Verkon yli osallistujia oli 20 000! Teemana tänä vuonna oli Be: Change, johtajuutta, innovaatiota, resilienssiä ja tekoälyä. Tapahtumassa itseäni resonoi monikin esiintyjä, mutta erityisesti viiden sanoma muutostilanteisiin, johtajuuteen, tiimien toimivuuteen, teknologiseen murrokseen ja sen kehitykseen vauhtiin jäivät itselleni mieleen.
Keudan viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna Nyrönen nostaa viisi teemaa, jotka hänelle jäivät päällimmäisenä mieleen Nordic Business Forum –tapahtumasta.
Lue tästä mikä erityisesti kosketti ja kolahti tänä vuonna – osa 1/5
Patrick Lencioni: Tiimien energia ja työskentelytyylit
The Table Groupin perustaja ja puheenjohtaja, kirjailija, Patrick Lencioni keskittyy johtamisessaan siihen, mikä antaa ihmisille energiaa ja kuinka tiimit voivat hyödyntää erilaisia työskentelytyylejä.
Jos tiimin on määrä suorittaa tehtäviä ja tuottaa tuloksia, on tuottoisaa tarkastella ja ymmärtää alueet, joilla sen komponentit – eli tiimin jäsenet – luontaisesti loistavat. Mutta loistavat missä?
Esityksensä aluksi Patrick Lencioni kehotti tiimien muodostamisessa keskittymään siihen, mikä antaa ihmisille energiaa. Hänen mukaansa kaikilla ihmisillä on kuusi erilaista tyyppiä työskentelyyn (6 type of working genius). Näistä kaksi on jokaiselle ominaisinta, jotka tekevät työstä energisoivaa, innostavaa ja motivoivaa. Hyödyntämällä jokaisen jäsenen ominaisimpia työskentelytyyppejä, saa aikaan parhaita tuloksia. Nämä kuusi työskentelytyyppiä jakautuvat seuraavasti: Ihmettelyyn, keksimiseen, arviointiin/analysointiin, kannustamiseen/motivointiin, mahdollistamiseen ja sitkeyteen/viimeistelyyn.
Kun ymmärrämme omat vahvuutemme ja kehityskohteemme, uskallamme aidosti myöntää, ettemme loista kaikissa tehtävissä ja voimme valikoida tekemistämme, onnistumiset ja haasteetkin muuttuvat energisoiviksi hetkiksi. Tulokset tulevat helpommin saavutettaviksi ja alamme myös luottaa toisiimme enemmän, mikä on loistava lähtökohta toimivan tiimiin rakentamiselle. Annetaan jokaisen loistaa hänelle ominaisessa tekemisessä.
Johtajuus ja tiimityö
Patrick Lencionin esitys korostaa, että tehokkaan ja tuottavan tiimin rakentaminen vaatii ymmärrystä siitä, mikä antaa ihmisille energiaa ja missä he loistavat. Tämä vaatii johtajilta empatiaa, kuuntelutaitoja ja kykyä arvostaa erilaisuutta. On tärkeää, että johtajat tunnistavat ja hyödyntävät tiiminsä jäsenten vahvuuksia ja luovat ympäristön, jossa jokainen voi loistaa.
Yhteenveto
Nordic Business Forumissa käsitellyt teemat antavat meille paljon ajattelemisen aihetta ja oppia siitä, kuinka voimme soveltaa tekoälyä, johtajuutta, innovaatiota ja resilienssiä omassa toiminnassamme ja organisaatioissamme. Patrick Lencioni korosti tiimien energian ja työskentelytyylien merkitystä suhteessa organisaation menestykseen. Tekoälyllä on valtava potentiaali muuttaa liiketoimintaa ja yhteiskuntaa, mutta se haastaa meitä olemaan uteliaita, avoimia ja valmiita oppimaan. Tekoälyn myötä hankitut opit muistuttavat meitä siitä, että vaikka teknologia ja tekoäly tarjoavat valtavia mahdollisuuksia, inhimilliset arvot, eettisyys ja monimuotoisuus ovat edelleen keskeisessä asemassa. On meidän vastuullamme hyödyntää näitä oppeja ja rakentaa tulevaisuutta, joka on oikeudenmukainen, kestävä ja inhimillinen.
Kirjoittaja, Hanna Nyrönen työskentelee Keudassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä ja hyödyntää tekoälyn tuomia mahdollisuuksia päivittäisessä työssään. Tekoälyn ja sen mukaisen toiminnan kehittämisessä hän pitää mottona: Mikä tekoälyn suhteen tänään on totta ja toimivaa, voi huomenna olla täysin toisin. Totta tänään, mutta huomisesta ei tiedä. Resilienssiä ja ketteryyttä siis tarvitaan.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.