NBF 2023: Tekoälyn vaikutus liiketoimintaan ja yhteiskuntaan
Keuda
Työelämää varten
Yhteiskunnalliset alat
Yhteisöllinen
NBF 2023: Tekoälyn vaikutus liiketoimintaan ja yhteiskuntaan
24.10.2023
Julkaistu: 24.10.2023
Yksi vuoden kohokohta, syyskuussa järjestettävä Nordic Business Forum, kokosi jälleen paikan päälle Helsingin Messukeskukseen yli 6 600 johtamisesta, liiketoiminnan kehittämisestä ja tulevaisuuden innovaatioista kiinnostunutta johtajaa, asiantuntijaa ja yrittäjää. Verkon yli osallistujia oli 20 000! Teemana tänä vuonna oli Be: Change, johtajuutta, innovaatiota, resilienssiä ja tekoälyä. Tapahtumassa itseäni resonoi monikin esiintyjä, mutta erityisesti viiden sanoma muutostilanteisiin, johtajuuteen, tiimien toimivuuteen, teknologiseen murrokseen ja sen kehitykseen vauhtiin jäivät itselleni mieleen.
Mikä erityisesti kosketti ja kolahti tänä vuonna osa 4/5?
Amy Webb: Tekoälyn vaikutus liiketoimintaan ja yhteiskuntaan
Futuristi ja kirjailija Amy Webb tarkastelee tekoälyn vaikutuksia ja sen roolia tulevaisuuden liiketoiminnassa.
Tekoäly (AI) on avannut uusia ovia ja muokkaa tulevaisuuttamme ennennäkemättömällä tavalla. Se kykenee käsittelemään ja analysoimaan valtavia tietomääriä sekunneissa, mahdollistaen uusien innovaatioiden ja läpimurtojen syntymisen hetkessä.
Futuristi Amy Webb myönsi heti esityksensä aluksi, ettei hän pysty ennustamaan tekoälyn tulevaisuutta. Hän tunsi sympatiaa yrityksien ja organisaatioiden johtajia kohtaan, jotka yrittävät tulla AI-asiantuntijoiksi yhdessä yössä ja joiden tulisi osata määritellä heti seuraavana aamuna tekoälyn ja liiketoiminnan tulevaisuus.
Generatiiviset tekoälytyökalut, kuten Chat GPT ovat avustavan laskennan ihmeitä. Vastaukset monimutkaisiin liiketoimintakysymyksiin saapuvat nyt sekunneissa, ei päivissä. Tätä ei moni ihminen Amy Webbin mukaan vielä ymmärrä. Tulevaisuutemme näyttää hyvinkin erilaiselta tekoälyn käytön laajetessa. Maailmassa, jossa internetin merkitys muuttuu, kun pohditaan, haetaanko tietoa ihmisen vai tekoälyn toimesta. Maailmassa, jossa työntekijöiden tulee oppia delegoimaan nykyistä tekemistään tekoälylle. Maailmassa, jossa luovutetaan tietoja edelleen kolmannen osapuolen haltuun, joka käyttää niitä miten parhaaksi katsoo, ja johon yksilöllä ei ole vaikutusmahdollisuuksia.
Tekoäly ja sen hyödyntämisen syvempi konteksti, luotettavuus ja ymmärrys siitä, mistä nämä oivallukset oikein tulevat, ja pitäisikö niihin luottaa, jää usein huomiotta. Onkin tärkeää kysyä, kuka kouluttaa näitä järjestelmiä, millaisia oletuksia niille syötetään ja voivatko ne todella ymmärtää eri kulttuurien vivahteita ja merkityksiä?
Webb kannusti kysymään sekä tekoälyltä että itseltäsi säännöllisesti: Mitä jos? Ja pohtimaan saatua tietoa, jonka seurauksena tehdä valintoja. Sekä jokaista meistä kannustamaan kollegoita ja tiimejä hyödyntämään tekoälyä laajentaakseen ajatteluaan. Ajattelun ja pohdinnan kautta syntyy jatkuvaa oppimista. Kannattaa pitää mielessä, että tekoäly ei ole vain teknologia; se on työkalu, joka muuttaa tapaamme ajatella, oppia ja ratkaista ongelmia. Se on avain tulevaisuuteen, jossa tieto on voimavara ja jossa kaikki on tietoa.
Tekoälyn vaikutus ja ymmärrys
Webbin esitys korostaa, kuinka tekoäly on avannut uusia ovia ja mahdollistanut innovaatioiden syntymisen. Tekoäly kykenee käsittelemään ja analysoimaan valtavia tietomääriä sekunneissa, mutta samalla se haastaa meidät pohtimaan, ymmärrämmekö todella, mistä nämä oivallukset tulevat, ja pitäisikö meidän luottaa niihin. Tämä herättää kysymyksen siitä, kuinka voimme varmistaa, että tekoälyä kehitetään ja käytetään vastuullisesti ja eettisesti.
Yhteenveto
Nordic Business Forumissa käsitellyt teemat antavat meille paljon ajattelemisen aihetta ja oppia siitä, kuinka voimme soveltaa tekoälyä, johtajuutta, innovaatiota ja resilienssiä omassa toiminnassamme ja organisaatioissamme. Amy Webb tarkasteli tekoälyn vaikutuksia liiketoimintaan ja yhteiskuntaan. Tekoälyllä on valtava potentiaali muuttaa liiketoimintaa ja yhteiskuntaa, mutta se haastaa meitä olemaan uteliaita, avoimia ja valmiita oppimaan. Tekoälyn myötä hankitut opit muistuttavat meitä siitä, että vaikka teknologia ja tekoäly tarjoavat valtavia mahdollisuuksia, inhimilliset arvot, eettisyys ja monimuotoisuus ovat edelleen keskeisessä asemassa. On meidän vastuullamme hyödyntää näitä oppeja ja rakentaa tulevaisuutta, joka on oikeudenmukainen, kestävä ja inhimillinen.
Kirjoittaja, Hanna Nyrönen työskentelee Keudassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä ja hyödyntää tekoälyn tuomia mahdollisuuksia päivittäisessä työssään. Tekoälyn ja sen mukaisen toiminnan kehittämisessä hän pitää mottona: Mikä tekoälyn suhteen tänään on totta ja toimivaa, voi huomenna olla täysin toisin. Totta tänään, mutta huomisesta ei tiedä. Resilienssiä ja ketteryyttä siis tarvitaan.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.