Kolumni Keudasta: Työn, opiskelun ja perhe-elämän yhteensovittaminen
Digitaalinen
Keuda
Keudalainen
Opiskelu
Työelämää varten
Uncategorized
Kolumni Keudasta: Työn, opiskelun ja perhe-elämän yhteensovittaminen
15.11.2023
Julkaistu: 15.11.2023
Kuvateksti: Tein kuvan DALLE3:lla, joka auttoi kuvaamaan ajatukseni opiskelun, perheen ja työn tasapainoilussa.
Aikuiskoulutus on avainasemassa nykypäivän työelämässä, tarjoten mahdollisuuksia ammatilliseen kehitykseen ja elinikäiseen oppimiseen. Sen merkitys korostuu erityisesti nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla, joilla uusien taitojen oppiminen ja vanhojen päivittäminen ovat välttämättömyyksiä, mikäli haluat pysyä kilpailukykyisenä ammattilaisena. Tämän päivän urakehityksessä on välttämätöntä opetella uusia taitoja sekä ajantasaistaa olemassa olevia. Opiskelu paitsi laajentaa osaamistasi, tarjoaa sinulle verkostoitumismahdollisuuksia ja parhaimmillaan edistää henkilökohtaista kasvuasi. Kehittyneet taidot ajanhallinnassa, priorisoinnissa ja stressinsietokyvyssä ovat arvokkaita niin työelämässä kuin henkilökohtaisessa elämässäkin.
Henkilökohtainen matkani
Koko työelämäni ajan useat yllä olevat tekijät ovat olleet keskeisiä ohjenuoria ammatillisessa kehityksessäni. Yksi tärkeä näkökohta, joka on ajanut minua kohti elinikäistä oppimista, on loputon uteliaisuuteni. Olen aina omannut palavan halun tutkia uusia ideoita, käsitteitä ja näkökulmia. Tämä uteliaisuus jaksaa innostaa minua edelleen oppimaan uutta, mahdollistaen tietopohjani ja taitojeni jatkuvan laajentumisen. Synnynnäinen kilpailuviettini on toiminut tärkeänä ajurina kehityksessäni. Nautin työskentelystä haastavissa ympäristöissä, joissa voin puskea rajojani ja pyrkiä parhaaseen tulokseen. Tämä kilpailullinen luonne on ajanut asettamaan itselleni korkeita tavoitteita ja jatkuvasti etsimään parannusta, sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Se on myös puskenut minua ottamaan ylimääräisiä askeleita, ajanut uusien vastuiden pariin ja näkemään potentiaalia kasvumahdollisuuksia niin itsessäni, kollegoissani kuin edustamassani organisaatiossa.
Kohtaamani haasteet
Aikuiskoulutuksen haasteet ja tasapainoilu muuttuvissa nykypäivissä, jossa yhdistellään hektinen työelämä, vauhdikkaaseen ruuhkavuosien perhearkeen, omat harrastukset ja vaativat opinnot, tuntuvat ajoittain täysin mahdottomilta.
Arkirealismi iski kasvoilleni melko pian, kun aloitin EMBA-opintoni. Kuvittelin hallitsevani työn, perheen ja opiskelun kombinaation vaivatta. Todellisuus iski kuitenkin vasten kasvoja, kun ensimmäiset deadlinet lähestyivät, työ veikin ajateltua enemmän aikaa ja perhekalenteri ruuhkautui päällekkäisyyksistä. Opin kantapään kautta, että ajanhallinta ei ole pelkästään suunnittelua, vaan myös realististen odotusten asettamista itselle.
Opinnot vaativat sitoutumista, joka voi tuntua ylivoimaiselta, kun kalenteri on jo valmiiksi täynnä.
Haasteita on itsellä riittänyt ajanpuutteesta ja -hallinnan vähyydestä, perhe-elämän jatkuvasta aikatauluttamisesta minuutti-, päivä ja viikkoaikatauluineen aina omiin, riittämättömyyden tunteisiin asti. Itseäni muistutan säännöllisen epäsäännöllisesti tunnustamaan ja tunnistamaan omat rajani. Tasapainon löytäminen perhe-elämän, työn ja opiskelun välille on aika ajoin haastavaa, mutta ei mahdotonta.
Kun aikapaineet kasvoivat liian suuriksi, otin käyttöön digitaalisen ajanhallintatyökalun, joka auttoi minua visualisoimaan ja priorisoimaan tehtäväni. Tämä pieni muutos toi päiviini, mutta erityisesti viikonloppuihin rakennetta ja mahdollisti opintojeni etenemisen.
Vaikka aluksi ajattelin, että kaikki on mahdollista, opin pian, että on tärkeää tunnistaa omat rajansa ja oppia sanomaan ei liiallisille vaatimuksille. Tiedostan, että jatkuva paine suoriutua kaikilla elämänalueilla huippulaadulla voi johtaa uupumukseen. Näiden opintojen myötä olen oppinut olemaan enemmän armollinen myös itseäni, en vain muita kohtaan. Riittävän hyvä on tarpeeksi ja 80% suoritus on useimmiten riittävä.
Teknologian nopea kehitys on tarjonnut minulle korvaamattomia työkaluja ajanhallinnan, oppimisen ja perhe-elämän järjestämisen saralla. Olen ottanut käyttöön tekoälysovelluksia, tiivistelmätyökaluja ja kirjoitusavustajia, jotka ovat tehneet ajatusteni jäsentämisestä ja raporttien tuottamisesta huomattavasti tehokkaampaa kuin olisin itse kyennyt. Jaetut perhekalenterit ovat olleet arvokkaita varmistettaessa, että koti- ja työelämän tapahtumat pysyvät tasapainossa opintojen kiireiden keskellä. Lisäksi suunnittelutyökalut ovat auttaneet minua hallitsemaan opintoaikaani, visualisoimaan edistymiseni ja tuomaan konkreettisuutta opintopolkuuni. Suosittelen lämpimästi teknologian hyödyntämistä opintojen tueksi, mikä ei ainoastaan tehosta oppimista, vaan myös opettaa arvokkaita taitoja ja työkalujen käyttöä tulevaisuutta varten.
Viisi keinoa tasapainoon
1. Priorisoi ja delegoi
Tunnista itsellesi tärkeimmät, kiireelliset tehtävät ja keskity niihin. Delegoi muita tehtäviä eri ajankohtaan tai kollegoille. Kukaan ei pärjää yksin, yhdessä saavutetaan enemmän.
2. Ota aikaa itselle
Ole säännöllisesti itsekäs, varaa aikaa omaan rentoutumiseen ja harrastuksiin. Palautuminen ehkäisee uupumusta, joka väistämättä saapuu jossain vaiheessa. Monitoroi itseäsi eri välineiden tai sovellusten avulla. Itse hyödynnän Ouraa hyvinvoinnin seurantaan.
3. Aseta realistiset tavoitteet
Aseta itsellesi realistiset tavoitteet, mittarit ja aikataulu, SMART-menetelmää hyödyntäen. Ole armollinen itsellesi. Kaikkea ei tarvitse saavuttaa heti. Roomaakaan ei rakennettu päivässä ja huomenna on taas uusi päivä.
4. Teknologian mahdollisuudet
Opettele tekoälyn toimintaa ja sen käyttöä systemaattisesti, ole avoin mahdollisuuksille, mutta huomioi myös sen rajoitteet. Hyödynnä tekoälyn mahdollisuuksia työvälineenä, anna sen auttaa kirjoitus- ja/tai käännösapurina. Käytä ennalta määriteltyä ajankäyttöjaksotusta opiskeluissa -> 30 minuuttia sisältöä, 5 minuuttia tauko ja toista neljä kertaa, jonka jälkeen pidempi tauko. Tämä pomodoro-tekniikka auttaa itseäni ajanhallinnassa.
5. Kommunikoi, vuorovaikuta avoimesti ja aktiivisesti
Keskustele niin perheesi kuin työpaikkasi kanssa opinnoistasi. Älä oleta, että toiset ymmärtävät ja näkevät tasapainoilusi eri osa-alueiden aikapaineissa. Kerro heille, ratkaisut ovat useimmiten löydettävissä ja tilanteet ratkeavat useimmiten puhumalla.
Opintojen, kokoaikatyön ja perhe-elämän yhdistäminen on haastavaa, mutta oikeilla strategioilla ja teknologian hyödyntämisellä se on mahdollista.
Opinnot avaavat ovia uusiin uramahdollisuuksiin ja parantavat ammatillista pätevyyttä, sekä rikastuttavat henkilökohtaista elämää ja laajentavat maailmankuvaa.
Opiskelijana kasvatat myös arvokasta itsetuntemusta, opit uusia tapoja ajatella ja ratkaiset ongelmia sekä kehität taitoja, jotka ovat sovellettavissa niin työssä kuin arkielämässäkin. Lisäksi opinnot tarjoavat mahdollisuuden verkostoitua ja luoda uusia yhteyksiä, jotka voivat olla korvaamattomia urapoluilla.
Muista, että opiskelu aikuisiällä on sijoitus itseesi ja tulevaisuuteesi. Vaikka tasapainon löytäminen vaatii työtä, se on investointi, joka kantaa hedelmää pitkällä tähtäimellä. Olet ihminen, et kone, ja jaksamisen jakaminen pidemmälle ajanjaksolle on avain kestävään menestykseen.
Hanna Nyrönen
Viestintä- ja markkinointipäällikkö Hanna Nyrönen.
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.