Keuda mukana järjestämässä laboranttilajin Taitaja2024-semifinaalia
Keuda
Keudalainen
Kilpailutoiminta
Opiskelijan ääni
Opiskelu
Keuda mukana järjestämässä laboranttilajin Taitaja2024-semifinaalia
26.1.2024
Julkaistu: 26.1.2024
Kuvassa ovat laboratorioalan opettaja Petra Norilo, opiskelija Hanna Koivumäki ja ammattiohjaaja Justus Kalmi. Kuva: Miiko Hakkarainen
Taitaja2024-semifinaalit kisat ovat kohta täällä! Semifinaalit järjestetään 29.1. – 2.2.2024 yli 40 eri paikkakunnalla. Myös Keudan toimipisteellä Keravan Sarviniitynkadulla kisataan semifinaalien merkeissä torstaina 1. helmikuuta 2024. Keuda toimii toisena vastuujärjestäjänä laboranttilajin semifinaalissa. Lajin semifinaali järjestetään yhdessä Turun ammatti-instituutin kanssa.
”Kisajärjestelyt aloitettiin viime vuoden marraskuussa. Heti kun saimme vahvistuksen, että Keuda on mukana järjestämässä kisoja. Laboranttilajin semifinaali on siis jaettu kahteen paikkaan, Keravalle ja Turkuun. Lajin semifinaalissa kisaa vajaa 40 kilpailijaa, joista puolet saapuu Keudaan”, Keudan laboratorioalan opettaja Petra Norilo avaa.
Kun keudalaiset saivat tiedon alustavasta kisatehtävästä, käynnistyi tarvittavien kisatarvikkeiden kartoitus ja hankinta. Hankinnat pyrittiin pitämään mahdollisimman vähäisinä. Ainoastaan niitä tarvikkeita, joita
toimipisteellä tarvitaan jatkossakin, hankittiin uutena. Muutoin kisatarvikkeita on lainattu esimerkiksi muista oppilaitoksista. Samoihin aikoihin alkoi myös tuomareiden etsintä semifinaalia varten.
”Tuomareiksi saapuu lähialueen työelämäedustajia. He ovat meidän työelämäkumppaneita, työpaikkaohjaajia sekä Keudasta valmistuneita opiskelijoita”, Norilo kertoo.
Keudan laboratorioalan tiimistä kerrotaan, että tärkeä osa kisojen valmistelua on myös arviointikriteereiden linjaaminen. Tämä toteutettiin yhdessä semifinaalijärjestäjien, semifinaalikoordinaattorin, lajivastaavien sekä päätuomarin kanssa.
”Olemme myös testanneet kilpailutehtävää täällä. Ja toki järjestelyihin kuuluu myös ruokapalvelujen järjestäminen kaikille. Olemme myös järjestäneet oheisohjelmaa kisahuoltajille”, Keudan tiimiesihenkilö ja laboratorioalan opettaja Lotta Kilpinen sanoo.
”Lisäksi omat opiskelijamme ovat mukana avustavissa töissä kisapäivän aikana”, Norilo jatkaa.
Opettajat kuvailevat semifinaalin valmisteluprojektia mielenkiintoiseksi oppimisprosessiksi, joka on opettanut paljon muun muassa viestimisen tärkeydestä. Lisäksi semifinaaleihin on valmistauduttu myös valmentamalla oppilaitoksen omia kilpailijoita.
”Odotan kovasti muiden kisahuoltajien tapaamista ja verkostoitumista. On hienoa kuulla ja oppia, miten asioita tehdään toisissa oppilaitoksissa. Lisäksi odotan, että kaikilla olisi kiva päivä, jonka jälkeen jaksetaan edelleen hymyillä”, Kilpinen kuvailee.
”Odotukseni ovat, että kisapäivä sujuisi ilman suurempia ongelmia. Kilpailijoilta odotamme ainoastaan isosti tsemppiä ja hyvää mieltä. Jos tulee paikka finaalista, se on sitten bonusta”, Norilo kiteyttää.
Artikkeli jatkuu kuvan alla.
Kilpailemisesta varmuutta omaan tekemiseen
Keudasta laboratorioalan kilpailuun Turkuun osallistuu yhteensä kahdeksan opiskelijaa. Yksi heistä on laboratorioalan opiskelija Hanna Koivumäki. Hän kertoo päättäneensä osallistua kisoihin, ollessaan seuraamassa vuoden 2023 finaalitapahtumaa Espoossa.
”Jo siellä minulle tuli tunne, että tämä voisi olla minun juttuni. Ilmoitin heti opettajalle, että ensi vuonna olen mukana ja sanani olen pitänyt”, Koivumäki hymyilee.
Koivumäki osallistui myös syksyllä 2023 Keudan omiin KeudaSkills-kilpailuihin sijoittuen laboratoriolajissa ensimmäiseksi. Koivumäki kuvailee KeudaSkilssin olleen mukava kokemus ja pehmeä lasku kohti Taitajia.
Syksyn aikana Koivumäki aloitti myös valmistautumisen tuleviin semifinaaleihin. Hän on harjoitellut muun muassa erilaisia titraustöitä, kuten kompleksimetristä titrausta ja happo-emästitrauksia. Noin kaksi kertaa viikossa pidettyihin harjoituksiin sisältyi myös laskutekniikan sekä erilaisten työmenetelmien harjoittelua.
”Lähden kisoihin odottavaisin mielin. Jännitys on ehkä päällimmäisin tunne, mutta silti uskon, että tämä on kiva kokemus, joka antaa varmuutta omaan tekemiseen. Ja totta kai finaalipaikka olisi aivan mahtava”, Koivumäki kuvailee.
Laboratorioalan opinnot Koivumäki on aloittanut syksyllä 2022. Aiemmin lähihoitajana ja vartijana työskennellyt Koivumäki kaipasi omaan työelämäänsä jotain uutta. Kun hänen siskonsa opiskeli lukiossa kemiaa ja fysiikkaa, alkoi Koivumäki lukea siskonsa lukiokirjoja. Lukemisen myötä hän innostui oppiaineista.
”Laboratorioalan opinnot ovat ehdottomasti vastanneet odotuksiani. Ala kolahti aika kovaakin. Tällä alalla parasta on ehdottomasti se, kun omalla työllä on tulos, joka osoittautuu oikeaksi”, Koivumäki kiteyttää lopuksi.
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.