Kolumni Keudasta: Kevät keikkuen tulevi
Keuda
Keudalainen
Työelämää varten
Yhteisöllinen
Kolumni Keudasta: Kevät keikkuen tulevi
10.4.2024
Julkaistu: 10.4.2024
Kun viime viikolla mietin kolumnin aihetta, ensimmäisenä mieleeni nousi ajatus keväästä ja siitä, mitä se merkitsee Kampus1 toiminnassa. Otsikon piti alun perin olla ”Kevättä rinnassa”, mutta säiden haltija ei suonut enää kovin keväisiä näkymiä, joten otsikko muuttui lennosta. Tämä kuvastaa myös sitä, miltä arki näyttäytyy koulutusjohtajalle: välillä mennään vauhdilla ja pinnalla pysyen, välillä pinnan yläpuolella tai alapuolella. Kevään näen kuitenkin valoisana, uuden heräämisen odotuksena ja jonkinlaisena tekojen ja toiminnan ryöpsähdyksenä ennen kesälomille laskeutumista.
Entä mitä kuuluu kampuksille?
Lukkarinpolku
Lukkarinpolulla opiskelijamäärä on lähes tuplaantunut vuodessa. Vuosi sitten keväällä aloitimme ukrainalaisten koulutuksia 0-kielitaidolla, ajatuksena saada joitakin opiskelijoita tätä kautta lisää. Tällä hetkellä tarjoamme heille koulutusta logistiikka-alalle, hoiva-avustajaksi ja ravintola- ja catering-alalle. Opiskelijoita on lähes 150 ja ensimmäiset valmistuvat kesäkuussa. Heittona heitetty idea uudesta koulutuksesta on kannattanut viedä toteutukseen. Se on tuonut oppia, rohkeutta, uusia kokemuksia ja yhteistyökuvioita.
Muistan viime syksyn puhelun Mäntsälän kunnan maahanmuuttokoordinaattorilta. Hän soitti ja kertoi, että kunnassa on ollut kriisipalaveri ukrainalaisten vyörystä perusopetukseen ja muihin kunnan palveluihin. Tämä oli positiivinen yllätys, mutta kysymys oli, jatkuvatko koulutukset. Olimme viestineet kunnalle uusista koulutuksista, mutta kukaan ei osannut ennustaa, millaisen muuttovyöryn pieni Lukkarinpolku voi aiheuttaa. Syksyn jälkeen olemme tiivistäneet yhteistyötä kunnan kanssa ja pidämme säännöllisiä palavereja uusista aloituksista. Ukrainalaisten koulutusmalli on herättänyt kiinnostusta valtakunnan tasolla, ja olemme saaneet esitellä sitä vierailijoille. Uudet opiskelijat ovat tuoneet opiskeluyhteisöön erilaista elämänmeininkiä ja kulttuuria.
Saaren kartano
Saaren kartanolla valmistaudutaan vilkkaaseen viljelykauteen, ja ensimmäiset tomaatit on istutettu kasvihuoneeseen. Viime vuonna opiskelijoiden osuuskunta Saaren tarhurit aloitti toimintansa, ja opiskelijat vastasivat avomaan viljelystä kylvöistä sadonkorjuuseen sekä tuotteiden myyntiin. Saaren tarhurit jatkavat toimintaansa tulevana kautena, ja ensimmäiset taimet ovat jo myynnissä.
Saarella osuuskuntatoiminta on aktiivista myös muilla aloilla. Maatalousalan opiskelijoiden osuuskunta Kuhilas on toiminut useamman vuoden, ja floristiikan opiskelijat ovat mukana osuuskuntatoiminnassa. Uusia avauksia on luvassa.
Lopentie
Lopentiellä opiskelijamäärä on uusien toteutusten myötä noussut muutamassa vuodessa. Viime syksynä aloitimme Keudassa verkkomerkonomikoulutuksen, joka on antanut opetusta uudenlaisten verkkototeutusten suunnitteluun ja toteutukseen. Kukaan ei osannut ennakoida koulutuksen suosiota ja jatkuvan haun hallinnointia. Tilanne muistuttaa melkoisesti ukrainalaisten koulutuksen suosiota.
Liiketoiminnan koulutusta tarjotaan myös vankiloissa oleville, ja hakemuksia tulee ympäri Suomen. Olemme olleet edelläkävijöitä tarjoamalla myös selliopintoja yhteisiin aineisiin, mikä on lisännyt Kiinnostusta Keudaan. Olemme myös aloittaneet yhteisten aineiden opetuksen suljettuihin vankiloihin. Palaute on ollut positiivista sekä vankiloista että opetushenkilöstöltä. Keuda on suurin vankilakoulutuksen järjestäjä, ja suurimmat volyymit ovat logistiikka-, rakennus- ja liiketoiminta-aloilla.
Näiden asioiden lisäksi jokainen keudalainen on tehnyt merkityksellistä työtä sen eteen, että voimme tarjota oppia, tukea, kannustusta ja rohkaisua erilaisille opiskelijoille, työkavereille ja yhteistyökumppaneille. Tulee mieleeni kevääseen liittyen kiitossanat teille kaikille tuntemattoman runoilijan sanoin:
Jokainen puutarhuri jättää jälkensä
kasvattamiinsa taimiin –
samoin jokainen tapaamamme ihminen
antaa palan itseään
muistoksi elämän tielle.
Kiitos, kun autoit minua kasvamaan.
Outi Tuomivaara
Kirjoittaja Outi Tuomivaara toimii Keudan koulutusjohtajana Kampus 1:llä, johon kuuluvat Mäntsälän Lukkarinpolku ja Saaren kartano sekä Nurmijärven Lopentien yksiköt.
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.