Keudalainen opiskelijaryhmä innosti muita vähentämään ruokahävikkiä

Peltinen biojätevaaka, jonka yläpuolella on näyttö. Näytössä näkyy vihreän värinen hymynaama.

Keuda

Opiskelijan ääni

Vastuullinen ja kestävä

Keudalainen opiskelijaryhmä innosti muita vähentämään ruokahävikkiä

Julkaistu: 26.4.2024

Ajatus lähti siitä, kun Keudan ravintoloiden vastuullisuuskokouksessa huomattiin, että ruokahävikin määrä on ollut kasvussa Tuusulan Kirkkotien toimipisteessä. Jotain pitäisi asialle tehdä. Muutos vaatisi yhteistyötä ravintolan ja ruokailijoiden kesken. Kokouksessa pohdittiin, miten saataisiin opiskelijat innostumaan aiheesta ja mahdollisesti vaikuttamaan muihin opiskelijoihin.

Kirkkotien YTO-ryhmää vetävä opettaja kiinnostui aiheesta ja ryhtyi tuumasta toimeen yhdessä Keudan kestävän kehityksen koordinaattorin kanssa. Opiskelijoille pidettiin oppitunti ruokahävikistä, jossa tutustuttiin Kirkkotien opiskelijaravintolan hävikkiruokiin ja -lukuihin. Opiskelijoita kiinnosti pohtia syitä sille, miksi yhden kuukauden suurin ruokahävikkilaji oli pannukakut. Ajatuksia herättävää oli myös kuulla, että ravintola Sykeen ruokahävikin hinta oli jopa 2400 euroa yhdessä kuukaudessa. Mitä kaikkea tällä rahalla voisikaan saada? Enemmän herkkuruokia, kenties?

Pohdintoja ruokahävikin syistä nousi kulttuurisista tekijöistä nälän yliarvioimiseen. Oppitunnin jälkeen opiskelijat jatkoivat aiheen parissa, suunnittelivat ja valmistelivat Ruokahävikki-kampanjan. Syntyi tavoite vähentää hävikkimäärä Keudan tavoitteeseen, 20 grammaa per ruokailija. Tavoitetta tukemaan opiskelijat tekivät upeita kampanjajulisteita sekä tiedotteita aiheesta. Julisteet asetettiin näkyville paikoille ravintolaan.

Yhdessä ravintolan kanssa sovittiin palkinnosta, jos kampanja onnistuisi ja hävikkitavoitteeseen päästäisiin. Hämmästyttävää, mutta totta:

Toimipisteen opiskelijat onnistuivat yhteisvoimin vähentämään hävikkiä kampanjan jälkeen seuraavalla viikolla -27 % ja sitä seuraavalla jopa -44 % kampanjaa edeltäneisiin viikkoihin verrattuna. Tavoitteeseen päästiin!

Palkinnoksi koko Tuusulan Kirkkotien väki sai nauttia viikon ajan lempiruokia.

”Opiskelijat itse innostuivat tästä kovasti, suosittelen samaa muihinkin toimipisteisiin”, kommentoi ryhmän opettaja.

Kiitos yhteistyöstä!

Iloista kevättä toivottaa,

Jenna Kauppi
Keudan kestävän kehityksen koordinaattori

Keudan opiskelijoiden tekemiä kampanjajulisteita.


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Keuda Boilerikuva 2023.

Keuda

Opiskelijan ääni

Vastuullinen ja kestävä

Jaa sivu