Kolumni Keudasta: ”Business as unusual” -tekoälyvapaata tekstiä
Keuda
Keudalainen
Opiskelu
Työelämää varten
Kolumni Keudasta: ”Business as unusual” -tekoälyvapaata tekstiä
8.5.2024
Julkaistu: 8.5.2024
Mitsubishi Logisnext Europe Oy:n tuotantolaitos Wärtsilänkatu 63:ssa. Kuvassa vasemmalta Ilkka Tikkanen, Arto Lehtola ja Arto Haverinen.
Ensimmäinen kokonainen vuosineljännes on takana ja toinen neljännes on etenemässä vauhdikkaasti kohti perinteisiä valmistujaisjuhlia sekä opettajien vapaajaksojen alkua. Kesälomat alkavat kangastella myös muun henkilöstön ajatuksissa. Toivottavasti kaikilla on voimavaroja jäljellä vielä lomien alkaessakin – kevät on varmasti vaatinut veronsa, mutta toivottavasti työ ei ole ollut liian kuluttavaa.
Olemme menossa ns. ”Business as unusual”-, normaalista poikkeavassa tilanteessa, jossa on muuttujia avoinna ja ennakoitavuus tavallista vaikeampaa. Riippumatta siitä, mihin toiminnan osa-alueeseen katsetta kohdistetaan, niin lähes kaikkeen liittyy jonkinasteista epävarmuutta. Tämä vaihe vaatii kaikilta hyvää epävarmuudensietokykyä.
Tässä mielessä Keudan strategian uudistaminen osuu ”hyvään” ajankohtaan ja se pakottaa meitä miettimään menestystekijöitä, resurssien käyttöä, toiminnan organisointia, sekä painopisteitä entistä tarkemmin.
Näin ollen se tulee saamaan entistä vahvempaa painoarvoa viitoittaessaan tietä Keudan tulevien vuosien menestykselle.
Keudassa tehtiin viime vuonna 22887 tutkinnon osaa. Näillä suorituksilla olimme Suomen 3. eniten tutkinnon osia toteuttanut ammatillisen koulutuksen järjestäjä ja tällä lukemalla menimme OSAOn sekä OMNIAn edelle, jotka tyypillisesti ovat meidän edellä valtakunnallisessa TOP10-ammatillisen koulutuksen järjestäjät- tilastoinnissa. Tämä osoittaa sen, että meillä on osatutkintojen kehittämisen sekä toimeenpanon kulttuuri hyvässä vauhdissa ja että teemme jo tältäkin osin tulevaisuutta mm. TUTKE4 työryhmän raportin suositusten mukaisesti.
Riippumatta siitä, kuinka kasvun ja sopeuttamisen yksityiskohdat tarkentuvat, niin se on varmaa, että tarve vahvalle työelämäyhteistyölle ja työelämäkumppanuuksille nousee entistä tärkeämpään arvoon- kaikista linkeistä pidetään kiinni ja uusia muodostetaan. Työelämässä hankittu osaaminen ja työelämänäytöt muodostavat jatkossakin säädöspohjaisesti opiskelijan polun ytimen, lainsäädäntö tuskin tulee muuttumaan tältä osin. Tarvitsemme lisää vakiintuneita yhteistyömalleja ja jaettuja prosesseja työantajien kanssa, joilla varmistetaan käytännön yhteistyön sujuvuus, kuten aikataulutukset, riittävä opiskelijan ohjaus, tarvittava tuki ja tiedonkulku osapuolten välillä. Oppi- ja koulutussopimusten lisääminen tulee edelleen olemaan osa meidän kannattavan ja kestävän kasvun reseptiikkaa.
Mitsubishi Logisnext Europe Oyj:n (MLE) kanssa käydyissä keskusteluissa on parin viime vuoden aikana noussut esille se, miten voisimme hyödyntää heidän naapurissaan sijaitsevaa Keudan toimipistettä (Wärtsilänkatu 63) meidän välisessä koulutusyhteistyössä. Noin vuosi sitten syntyi ajatus, että monistetaan Keudan tiloihin MLE:n tuotantolinjan osa ja koulutetaan MLE:n uudet kokoonpanotyöntekijät jatkossa siellä. Nämä keskustelut realisoituivat käytännön toiminnaksi viime kuussa, kun ensimmäinen rekrytoitu tuotannon kokoonpanotyöntekijöiden ryhmä aloitti työnsä MLE:lla. Tilaan on toimitettu yksi kokonainen trukki, joka on purettu osiin ja sen kokoonpanoa harjoitellaan eri vaiheissa, mukaillen MLE-tuotantoa. Tässä voidaan puhua kahden toimijan välisestä innovaatioekosysteemistä, jossa toteutetaan inkrementaalista innovaatiotoimintaa. Ensimmäisessä vaiheessa yhteissuunnittelun ja -kehittämisen kohteena on ollut kahden viikon intensiivikoulutusjakso ja sen jatkumo tuotannon puolella. Muu kehittäminen voi linkittyä myöhemmässä vaiheessa esim. menetelmäkehitykseen ja/tai edelleen laajemmin muille tuotannon osa-alueille.
Tämän tyyppinen yritysyhteistyö ei varmaankaan ole ainutkertaista Suomessa, mutta vastaavan tason toteutusta ei tietojemme mukaan löydy muualta. Tämän tekee poikkeukselliseksi se, että tässä koulutuksessa meillä on keskiössä investointitason hyödyke, joka on meidän tiloissa, mutta yrityksen (MLE) omistama. Kyseinen koulutusyhteistyö perustuu vahvaan luottamukseen, jaettuihin arvoihin sekä yhteisiin tavoitteisiin.
Tämä koulutus on rakentunut kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon osan tavoitteiden mukaisesti. Uudet työntekijät opiskelevat osatutkinnon oppisopimuksella. Kahden viikon intensiivijakson (Wärtsilänkatu 63) jälkeen he siirtyvät MLE:n tuotannon kokoonpanolinjalle. Oppisopimus kestää kolme kuukautta ja näyttö tehdään MLE:n tuotantoympäristössä. Ensimmäisen ryhmän palautteet koulutuksesta ovat olleet erittäin hyviä. Oppimisympäristöä sekä koulutuksen yksityiskohtia kehitetään edelleen yhteistyössä MLE:n kanssa. Kyseinen tuotantolinja on Keudan opiskelijoiden käytettävissä niinä aikoina, kun siellä ei ole MLE:n henkilöstöä koulutettavana. Seuraava MLE:n koulutettava ryhmä aloittaa elokuussa, jolloin tämä Keuda-MLE yhteistyökonsepti on tarkoitus lanseerata näkyvämmin molempien organisaatioiden osalta.
Tällä yhteistyöllä saavutetaan moninaisia hyötyjä, jotka mukailevat myös valtakunnallisia tavoitteita ja kehityssuuntia. Tämä on Keudan kannalta merkityksellistä esim. siksi, että saamme lisää oppisopimusopiskelijoita, suorituksia sekä näiden opiskelijoiden työllistymisen kautta lisää vaikuttavuutta. Osaamisen siirtyminen MLE:n tuotannon menetelmistä ja teknologioista Keudan opettajille ja edelleen uusille työntekijöille on ilmeinen hyöty.
Keudan opettajien osaaminen ja sen ajantasaisuus varmistuu tämän kaltaisella yhteistyöllä.
MLE tarjoaa uusille työntekijöille poikkeuksellisen hyvän perehdytyksen tuleviin tehtäviin. Tällä on vaikutusta työnantajakuvaan, työn tuottavuuteen, laadun virhekustannuksiin sekä todennäköisesti työntekijöiden pysyvyyteen/vaihtuvuuteen. Uudet työntekijät saavat uutta osaamista ja tarvitsemansa päivityksen uuteen ammattiin siirtyessä sekä työpaikan.
Keudan ja MLE:n välinen kumppanuussopimus allekirjoitettiin 29.9.2023. Keuda-MLE-yhteistyön kehittäminen jatkuu edelleen ja tämän kyseisen koulutusohjelman toteutus on ensimmäinen virstanpylväs tällä matkalla.
Keväisin tsemppausterveisin
Arto Lehtola, koulutusjohtaja
Kirjoittaja Arto Lehtola työskentelee Keudassa koulutusjohtajana Kampus 3:lla, Järvenpäässä. Vastaan kampuksen henkilöstöstä, taloudellisten sekä toiminnallisten tavoitteiden saavuttamisesta, laadusta, sekä strategian mukaisesta toiminnasta yhdessä kampuksen johtotiimin sekä Keudan pedagogisen johtoryhmän kanssa. Käytännössä työhön kuuluu päivittäistä johtamista ja vuorovaikutusta organisaation sisällä sekä ulkopuolisissa yhteistyöverkostoissa ja asiantuntijaryhmissä. Ajoittain mukaan mahtuu myös kansainvälistä yhteistyötä EFVET-verkostossa. Hallinnolliset päätökset ja kokoustaminen kuuluvat olennaisena osana normi työviikkoon.
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.