Kolumni Keudasta: Kohti digitaalisen koulutuksen tulevaisuutta: Kokemuksia ITK-konferenssista 2024
Digitaalinen
Keuda
Keudalainen
Tapahtumat
Työelämää varten
Kolumni Keudasta: Kohti digitaalisen koulutuksen tulevaisuutta: Kokemuksia ITK-konferenssista 2024
22.5.2024
Julkaistu: 22.5.2024
Kuva yllä: Kumppaniprojektilaiset Elias Robot ständillä. Vasemmalla Virginia Martinez, Nina Pirttinokka Tampereen kaupunki ja Johanna Hemminki Utelias technologies Oy.
Vuoden 2024 ITK-konferenssi, Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma, järjestettiin perinteiseen tapaan Hämeenlinnan Aulangolla. Tämä vuosi toi mukanaan erityisen tilaisuuden, kun sain kunnian toimia puhujana esitellen Keudan ja Utelias Technologiesin yhteistyössä kehittämää tekoälyavusteista kartoitustyökalua, SkillCompass AI:ta. Esittelykumppanini oli Johanna Hemminki, Utelias Technologies Oy:n toimitusjohtaja, joka toimi yrityskumppanina tässä innovatiivisessa projektissa.
Esityksemme oli ajoitettu torstaille 18.4. klo 14.30. Ennen esitystä meillä oli hetki aikaa valmistautua; testasimme mikrofonin toimivuutta, varmistimme diaesityksen sujuvuuden, vaihdoimme ajatuksia juontajan kanssa ja tapasimme tuttuja, jotka innokkaina tallensivat hetkiämme valokuviin ennen esitystä ja sen aikana.
Esityksen nimi oli ”Osaaminen esiin tekoälyn avulla – Tulevaisuuden työkalu osaamisen kartoittamiseen”. Salimme oli täynnä kiinnostuneita kuulijoita, ja tuolit kävivät vähiin, joten osa yleisöstä seurasi esitystä seisomapaikoilta. Jännityksen helpottamiseen vaikutti aiempi esiintymiskokemuksemme, juontajan piristävät vitsit sekä tuttujen kasvojen läsnäolo eturivissä.
Tekoälyn vaikutus arkeemme kasvaa jatkuvasti, ja Keuda on ollut edelläkävijä sen hyödyntämisessä ammatillisessa koulutuksessa.
Esityksen aikana esittelemämme SkillCompass AI herätti kiinnostusta, ja yleisö osallistui aktiivisesti esitykseen. Aika kului nopeasti, ja ehkäpä sen aiheutti puheenvuoroni liike lavalla; jostakin syystä en voinut pysyä paikallani.
Esityksen päätteeksi vastasimme yleisön mielenkiintoisiin kysymyksiin, ja lupasimme jatkaa keskustelua Elias Robotin Ständilla. Päivän päätteeksi nautimme myös Stadin AO:n digitiimiläisten esityksestä verkko-opintovalmennuksesta, mikä tarjosi mukavan kevennyksen päivän päätteeksi.
Illan juhla jatkui rennon illallisen merkeissä, jota säesti perinteinen UJO-bändi. Tunnelma oli riehakas, ja konferenssivieraat innostuivat tanssimaan. Illan kruunasi yllätysesiintyjä, laulaja, joka istahti joukkoomme ja lauloi meille. Se oli unohtumaton hetki!
Perjantaiaamu alkoi valmistautumisella lähtöön ja viimeisten kysymysten vastaamisella ständilla. Lounaan jälkeen oli aika sanoa Aulangolle hyvästit ja suunnata katse kohti seuraavaa vuotta – ensi vuonna tavataan taas ITK:ssa!
Voit käydä katsomassa webinaariesityksemme nimellä ”OSAAMINEN ESIIN TEKOÄLYN AVULLA – Tulevaisuuden työkalu osaamisen kartoittamiseen” ITK-tapahtuman sivuilla (linkkejä alla). Siellä voit tutustua tarkemmin SkillCompass AI -kartoitustyökaluun ja sen mahdollisuuksiin.
Tästä linkistä siirryt katsomaan Virginia Martinezin ja Johanna Hemminkin esitystä.
Tästä linkistä siirryt ITK2024-konferinssin sivulle, jossa esityksen sisällön esittely.
Tästä linkistä siirryt ITK2024-konferenssin sivuille.
Virginia Martinez
Kirjoittaja Virginia Martinez työskentelee Keudassa TUVA-opettajana ja digitiimiläisenä. Taustaltaan hän on kauppa-alan ammatillinen opettaja, ja hänen uransa on kehittynyt maahanmuuttajien kotoutumiseen, opettamiseen, ohjaamiseen ja valmentamiseen sekä digitaalisten ja innovatiivisten opetusmenetelmien kehittämiseen. Keudalla hän vastaa opetustehtäviensä lisäksi S2 TUVA -kartoituksen järjestämisestä Keravalla ja Järvenpäässä sekä tekoälyavusteisen kartoitustyökalun yhteiskehittämisestä ja sen käytön opettamisesta. Hän osallistuu myös Vierko-hankkeeseen ja tulee päivittämään virtuaalisten oppimisympäristöjen sivun intraan.
Hän on toiminut aikaisemmin muun muassa Helsingin kaupungin Elinkeino-osaston suunnittelijana ja Stadin osaamiskeskuksessa monissa eri tehtävissä aikuisten maahanmuuttajien parissa, missä hänellä on ollut vastuullaan Nao-robottien ohjelmointi, käyttö ja niiden käytön kouluttaminen opettajille ja henkilöstölle. Lisäksi hän on ollut vastuussa virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittämisestä ja hankkimisesta.
Hänen urapolkunsa osoittaa, että koulutus ja uteliaisuus voivat johdattaa monipuolisiin ja mielenkiintoisiin tehtäviin. Digitiimiläisenä hän tuo jatkuvasti uusia, innovatiivisia ratkaisuja opetukseen ja ohjaukseen.
Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla.