Oppimisalustat

Pinja

Keudassa on käytössä Pinja-oppimisalusta. Pinja on Moodlen uusin versio.

Pinja on oppimisalusta, jonne opettaja voi rakentaa kursseja oman opetuksen tueksi. Kurssit voivat sisältää opetusmateriaalia kuten lukumateriaalia ja videoita sekä linkkejä eri sivustoille. Siellä voi olla myös tehtäviä, joihin opiskelija palauttaa vastauksen tiedostona (Wordillä tehdyt raportti tai kuvia) tai kirjoittaa vastauksen avautuvaan verkkotekstilaatikkoon.

Jos opettaja on ottanut ns. PoodLL-toiminnan käyttöön, opiskelija voi tehdä vastauksena äänitteen tai videon Pinjan työkalulla. Ts. opiskelijan ei tarvitse äänitteen/videon tekemiseen omaa puhelinta. Vuorovaikutteisuutta opettaja on voinut tehdä käyttämällä keskustelualueita, joihin opiskeija esim. palauttaa oman tehtävänsä ja pääsee katsomaan myös muiden tehtäviä ja kommentoimaan niitä.

Pinjan sisällä on myös chat-mahdollisuus samanaikaiseen keskusteluun. Jos tehtävän nimessä lukee Tentti, opettaja on tehnyt esim. monivalintatehtävän, jonka Pinja automaattisesti korjaa.

Pinjaa voit käyttää puhelimella selaimen kautta.

A. Linkki ja kirjautuminen

Keudan Pinja on selainpohjainen ohjelma ja sen osoite on https://pinja.keuda.fi
Kirjautuminen tapahtuu Pinjan etusivulta oikeasta ylänurkasta KIRJAUDU ->  Syötä Keudan sähköpostiosoitteesi kohtaan Kirjaudu (kuvassa vihreä palkki).

B. Kurssille kirjautuminen opettajan nostamana tai kurssiavaimella kurssihaun kautta

Opettaja pääsee nostamaan opiskelijan kurssille, jos opiskelija on ainakin kerran käynyt kirjautumassa Pinjaan. Muuten opiskelijaa ei löydy Pinjasta.

Pinjassa omat kurssit saa näkyville alla olevan kuvan mukaisesti kolmesta eri paikasta.

Jos opettaja antaa kurssiavaimen, jolla kirjautua kurssille, opiskelija kirjauduttuaan Pinjaan ensin hakee kurssin näkyviin ”Etsi kursseja” -hakutoiminnan avulla. Sen jälkeen klikkaa kurssin nimeä, jolloin avautuu kohta, johon kirjoittaa kurssiavaimen (1) ja sitten klikkaa ”Lisää minut kurssialueelle”(2). Tämän jälkeen Pinja ei vaadi enää kurssiavaimen käyttöä.

Opettaja voi myös lähettää sähköpostilla suoran linkin kurssille ja kurssiavaimen, jolloin opiskelija pääsee suoraan näkymään, jossa syötetään kurssiavain. Opettaja voi myös jättää kurssiavaimen pois, jolloin kurssille pääsee, kun klikkaa ”Lisää minut kurssialueelle”.

C. Tehtävään vastaaminen: Tiedoston nostaminen, verkkoteksti tai PoodLL -äänite/video

Kun opettaja on tehnyt kurssille sellaisen tehtävän, johon opiskelija joko palauttaa tiedoston tai kirjoittaa vastauksen avautuvaan verkkotekstikohtaan tai puhuu vastauksen käyttäen Pinjan PoodLL -äänitys- tai videotyökalua, tehtävän nimen edessä on kuvake (1). Jos kurssilla on käytössä ”Edistymisen seuranta” -toiminta, tehtävän nimen perässä on pieni neliö (2), johon tulee ”Oikein” -merkki, kun opettaja tai Pinja on arvioinut tehtävän tai jos opiskelija avaa tehtävän tai palauttaa tehtävän.

Kun tehtävä on klikattu auki, siihen vastaaminen aloitetaan kohdasta ”Lisää palautus”.

Jos opettaja on lisännyt tehtävään kopioinnin huomaavan ohjelman Turnitin, katso ohjeet täältä.

Sen jälkeen opiskelija tekee jonkun kohdista 1-3 ja lopuksi ”Tallenna muutokset”. Jos tehtävässä on otettu ”Lähetä arvioitavaksi” -toiminto käyttöön, tehtävä näkyy opettajalle vasta sitten, kun tallennuksen jälkeen on vielä klikattu ”Lähetä arvioitavaksi” -painiketta.

 1. Jos puhut vastauksen, klikkaa ”Record”. Äänityksen jälkeen lataa se Pinjaan ”Upload”, jonka jälkeen ilmantuu ”Tallenna” -nappula.
 2. Jos palautat tiedoston esim. Wordillä tehty raportti, hae se kohdasta 3 tai raahaa se tiedostokuvakkeena kohtaan 4. Huomaa, että tällöin tiedosto ei saa olla auki Word -ohjelmassa.
 3. Jos kirjoitat vastauksen verkkotekstinä, se tehdään kohtaan 5.
 4. Ja lopuksi Tallenna (6).

D. Tehtävän palautus Pinjaan, opastusvideoita

Linkki videoihin Youtubessa.

Videot 1-4

 1. Pinjaan kirjautuminen (selain Firefox)
 2. Asian löytäminen
  – Kurssin löytäminen
  – Kurssin sisällä aiheen löytäminen ( Ctrl F)
 3. Palautettavan tehtävän lataaminen itselle OneDriveen
  – Kirjaudutaan OneDriveen
  – Tehtävän lataaminen Pinjasta itselle OneDrivee
  – Tehtävän palautus OneDrivesta Pinjaan
 4. OneDriven lisääminen resurssienhallintaan
  – Yhden tiedoston palautus Pinjaan
  – Monta tiedostoa kerralla Pinjaan sekä palautetun tiedoston poisto

E. Keskustelualue: Uuden viestin lähettäminen, toisen viestiin kommentointi

Keskustelualue voi olla ns. yleinen, jolloin opiskelija voi aloittaa siellä uuden keskustelun ja käydä kommentoimassa toisten keskustelunavauksia.

Aloita vastaaminen klikkaamalla ”Lisää uusi keskustelu”. Kuvan tehtävässä opettaja on kuvannut, milloin tehtävä näkyy hyväksyttynä kurssipohjalla.

Kun klikkaat ”Lisää uusi keskustelu”, lisää Aihe (1) ja kirjoita Viestin sisältö (2) ja tarvittaessa lisää tiedosto liitteenä (3). Kun klikkaat ”Lähetä viesti”, sinulla on vielä 30 min aikaa muokata viestiäsi.

Kun keskustelualueelle on avattu keskusteluja, ne näkyvät näin. Klikkaamalla viestin nimeä (1), pääsee lukemaan viestin ja viestin lopussa on ”Vastaa”, jolloin pääsee kommentoimaan toisen viestiä.

F. Tentti: Vastaaminen ja tentin lopetus

Tentti -työkalulla tehty tehtävä näkyy kurssialueella näin. Tentissä voi olla monivalintakysymyksiä, aukkoja vastauksen kirjoittamista varten, videon katselua jne.

Tentin lopussa lukee ”Lopeta tentti”. Sen jälkeen Pinja näyttää yhteenvedon tenttikysymysten tilanteesta ja sieltä voi vielä palata tekemään tenttiä (Palaa suoritukseen) tai jatkaa tentin lopetukseen (Palauta kaikki ja lopeta).