Tähtäimessä jatko-opinnot

Tavoitteellinen urasuunnittelu mahdollistaa tulevaisuuden haaveiden toteutumisen. Urasuunnittelu on siis tavoitteellista, aktiivista toimintaa, jota kannattaa jatkaa riippumatta siitä, oletko koulutuspolkusi alkumetreillä tai vaikkapa jo vaihtanyt alaa. Ohjeet urasuunnitelman laatimiseenhttps://duunitori.fi/tyoelama/tyonhakuopas/urasuunnittelu

Ammatillinen perustutkinto takaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun mille tahansa alalle. Sinne haet ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksella. Jos todistuksesta saatavat valintapisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen, sinut ohjataan valintakokeeseen.

Olet kelpoinen hakemaan mihin tahansa tutkintoon myös yliopistoon. Sinne hakeudut valintakokeen kautta.

Jos haluat syventää osaamistasi omalla ammattialallasi, johon olet jo hankkinut osaamista ja suorittanut ammatillisen perustutkinnon, voit jatkaa ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon.

Urasuunnittelussa apuna ovat omat opettajasi ja opinto-ohjaajat.

Korkeakouluopintoihin  hakeudutaan Opintopolku.fi -sivuston kautta.

HAKUAJAT/ Korkeakoulujen yhteishaut, kevät 2022

Ensimmäinen yhteishaku 5.1. klo 8.00−19.1. klo 15.00

– Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskieliset koulutukset,

– Taideyliopiston koulutukset ja

– Tampereen yliopiston teatterityön koulutus

Toinen yhteishaku 16.3. klo 8.00−30.3. klo 15.00

– Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset

HUOM! Hakemuksen liitteet tallennettava Opintopolkuun tai toimitettava korkeakouluun 7.4. klo 15 mennessä.

Ammattikorkeakoulu

Jos sinulla on toisen asteen tutkinto (ammatillinen tutkinto tai lukion päättötodistus), voit hakea ammattikorkeakouluun mihin tahansa tutkintoon.

Täältä löydät ammattikorkeakoulut ja niiden tutkinnot kootusti.

Hakuajat vuonna 2022 ovat: 

– 5.1.–19.1.2022 vieraskieliset koulutukset

– 16.3.–30.3.2022 muut koulutukset / suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset

– 30.8.-14.9.2022

Yhteishaku tehdään lomakkeelle, joka löytyy sivuilta www.opintopolku.fi. Voit laittaa ensimmäisenä hakuaikana järjestykseen enintään kuusi hakutoivetta, joihin voit kaikkiin tulla valituksi. Toisena hakuaikana voit laittaa järjestykseen enintään kuusi hakutoivetta, joista voit tulla valituksi yhteen.

Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista suurin osa valitaan todistuksella vuodesta 2020 alkaen. Voit hyödyntää lukion ja ammatillisen perustutkinnon todistusta ammattikorkeakoulun todistusvalinnassa. Jos sinua ei voida valita todistusvalinnassa, voit osallistua valintakokeeseen. Valintakoe on digitaalinen koe, joka koostuu kaikille yhteisistä ja alakohtaisista osioista. Voit ilmoittautua kokeeseen haluamaasi paikkaan, jos paikassa on tilaa tuona aikana.

Tietoa ammattikorkeakouluista ja valinnoista sekä ammatillisen todistuksen pisteytyksestä löydät sivuilta

https://www.ammattikorkeakouluun.fi/

Jos et pääse ammattikorkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi mutta haluat kokeilla opiskelua ja miettiä sopivaa alaa, voit suorittaa maksullisia opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa. Suoritettuasi niitä riittävän paljon voit hakea ammattikorkeakouluun avoimen väylää pitkin. Jo Keudan opintojen aikana voit tehdä väyläopintoja Laureassa. Ota yhteys opinto-ohjaajaasi, jos olet kiinnostunut näistä.

Yhteishaun 2022 valintakokeeet

Nykyisin suurin osa opiskelijoista ammattikorkeakouluihin valitaan ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) perusteella. Sen lisäksi opiskelijaksi voi tulla valituksi valintakokeen kautta. Ammattikorkeakoulut järjestävät yhteisen valintakokeen useimpiin yhteishaun koulutuksiin. Valintakoe on digitaalinen valintakoe, jonka teet omalla kannettavalla tietokoneella.

Valintojen tulokset

Korkeakoulut tekevät valintoja eriaikaisesti maaliskuusta lähtien kevään yhteishauissa ja lokakuusta lähtien syksyn yhteishaussa. Kaikki yhteishaun valintojen tulokset on julkaistava

  • kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun osalta viimeistään 30.5.2022
  • kevään 2022 toisen yhteishaun osalta:
    • todistusvalintojen osalta viimeistään 30.5.2022 ja
    • muiden kuin todistusvalintojen osalta viimeistään 8.7.2022

Yliopisto

Jos olet suorittanut toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto), voit hakea yliopistokoulutukseen mihin tahansa tutkintoon ja koulutusohjelmaan.

Tiedot eri yliopistoista

Hakuajat vuonna 2022 ovat: 

–  5.1.–19.1.2022 vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutus

– 16.3.–30.3.2022 muut koulutukset / suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset

  • 30.8.-14.9.2022

Yhteishaku tehdään lomakkeelle, joka on sivuilla www.opintopolku.fi. Voit laittaa ensimmäisenä hakuaikana enintään kuusi hakutoivetta, joihin voit kaikkiin tulla valituksi. Toisena hakuaikana voit laittaa järjestykseen enintään kuusi hakutoivetta, joista voit tulla valituksi yhteen.

Voit katsoa tästä videosta, miten haku tehdään.

video

Jos et ole ylioppilas, sinun tulee osallistua valintakokeeseen. Valintakokeet perustuvat yleensä lukion kurssisisältöihin ja/tai aineistoihin. Sinun tulee osallistua valintakokeeseen ilman eri kutsua.

Jos olet ylioppilas, voit hyödyntää ylioppilastutkintotodistustasi yliopistojen todistusvalinnassa, jolla valitaan suurin osa opiskelijoista.

Yliopistojen todistusvalinta 2022

Vieraskielisten hakijoiden kielitaitovaatimukset vaihtelevat yliopistoittain. Opetuskielestä tulee yleisesti olla ylioppilastutkinnon arvosanana vähintään M.

Valtaosa opiskelijoista yliopistoihin valitaan nykyisin ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Loput opiskelupaikat täytetään valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Jos sinulla ei ole yo-todistusta, sinut voidaan valita opiskelemaan valintakokeen perusteella.

Avoimen yliopiston opinnot ovat mahdollisia kaikille. Ne maksavat noin 15 €/ opintopiste. Voit hakea avoimen yliopiston väylässä, jos sinulla on suoritettuina riittävästi ja riittävän hyvällä arvosanalla suoritettuja yliopisto-opintoja.

Yhteishaun 2022 valintakokeet

Ota selvää, kuuluuko koulutuksen hakuprosessiin ennakkotehtäviä tai pääsykokeita (valintakoetta). Yleensä valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Tarkista valintakokeen aika ja paikka Opintopolun koulutuksen kuvauksesta tai korkeakoulusta. Tutustu myös ensikertalaiskiintiöön, yhden paikan säännökseen sekä opiskelijaksi ottamisen rajoituksiin.

Tarkista haussasi olevien yliopistojen nettisivuilta valintakokeita koskevat tiedotteet.

Lue lisää UNIFIn sivuilta https://www.unifi.fi/uutiset/opiskelijavalinta-kysymyksia-ja-vastauksia/

Ammatillinen jatkokoulutus

Perustutkinnon suoritettuaan opiskelija voi hakeutua jatkuvassa haussa opiskelemaan ammatti (AT)- tai erikoisammattitutkintoon (EAT). Yleensä hakeudutaan oman alan ammattitutkintoon. Esimerkiksi autoalan perustutkinnosta voi hakeutua ajoneuvoalan korikorjaajan AT:on, ja sen jälkeen hakeudutaan autokorimestarin EAT:on. On myös yleispäteviä ammattitutkintoja, kuten lähiesimiestyön (AT). Ennen hakeutumista AT:on ja EAT:on, on toivottavaa oman alan työkokemus, mutta ei välttämätöntä.

Ammattitutkinnot suoritetaan useasti työelämälähtöisesti. Ammattitutkinto auttaa työelämässä kehittymistä ja etenemistä. Työn ohessa opiskelu on melko sujuvaa, koska lähiopetuksen määrä on perustutkintoon verrattuna melko alhainen. Opiskelu keskittyy työelämään ja siellä tehtäviin projekteihin.

Koulutus on maksullista. Maksu on noin 200-1000 euroa, riippuen tutkinnosta ja koulutuksen järjestäjästä. Tarkista tutkintomaksu koulutuksenjärjestäjän sivuilta. Myös monet muut opiskelijaedut ovat maksullisia, kuten ruokailu ja mahdollinen asuminen.

Keudassa voi suorittaa useita ammattitutkintoja sekä erikoisammattitutkintoja.