Tähtäimessä jatko-opinnot

Ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto vai korkeakoulu?

Ammatillisen perustutkinnon jälkeen on monia erilaisia jatko-opintomahdollisuuksia. Voit hankkia lisäosaamista ja syventää omaa ammattitaitoasi ammattitutkinnolla, erikoisammattitutkinnolla tai korkeakouluopinnoilla. Tavoitteellinen urasuunnittelu mahdollistaa tulevaisuuden haaveiden toteutumisen. Urasuunnittelu on siis tavoitteellista, aktiivista toimintaa, jota kannattaa jatkaa riippumatta siitä, oletko koulutuspolkusi alkumetreillä tai vaikkapa jo vaihtanut alaa.

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto

Ammattitutkinnolla ja erikoisammattitutkinnolla voit syventää osaamistasi omalla alallasi, josta olet jo suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Nämä tutkinnot suoritetaan useasti työelämälähtöisesti. Työn ohessa opiskelu on melko sujuvaa, koska lähiopetuksen määrä on perustutkintoon verrattuna melko alhainen. Opiskelu keskittyy työelämään ja siellä tehtäviin projekteihin. Opintoihin hakeutuessa on hyödyllistä, jos sinulla on jo alan työpaikka.

Koulutus on maksullista. Maksu on noin 200-1000 euroa, riippuen tutkinnosta ja koulutuksen järjestäjästä. Tarkista tutkintomaksu koulutuksenjärjestäjän sivuilta. Myös monet muut opiskelijaedut ovat maksullisia, kuten ruokailu ja mahdollinen asuminen.

Hakeminen ammattitutkintoon ja erikoisammattitutkintoon

Ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin haetaan ammatillisten oppilaitosten jatkuvalla haulla. Lisätietoja kunkin oppilaitoksen tarjoamista tutkinnoista sekä hakutavoista saat kyseisen oppilaitoksen omilta sivuilta. Keudan ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen tarjontaan voit tutustua alla olevien linkkien kautta:

Korkeakouluopinnot

Ammatillinen perustutkinto takaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluopintoihin eli ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Myös ammatti- tai erikoisammattitutkinnon jälkeen voi hakeutua korkeakouluun.

Ammattikorkeakouluun haetaan ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksella. Jos todistuksesta saatavat valintapisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen, sinut ohjataan valintakokeeseen. Yliopistoihin hakeudutaan valintakokeen kautta. Korkeakouluopintoihin  hakeudutaan Opintopolku.fi palvelun kautta.

Hakeminen korkeakouluopintoihin

Korkeakouluihin järjestetään yhteishaku keväisin ja syksyisin.

  • Kevään ensimmäisessä haussa tammikuussa hakeudutaan vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksiin.
  • Kevään toisessa yhteishaussa maalis-huhtikuussa hakeudutaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen ja ruotsin kielisiin koulutuksiin.
  • Syksyn yhteishaussa hakeudutaan seuraavan vuoden tammikuussa alkaviin koulutuksiin.

Korkeakoulujen yhteishaun ajankohtaisen aikataulun näet Opintopolku.fi -palvelusta:

Avoimet korkeakouluopinnot

Ammatillisen jatkokoulutuksen ja korkeakouluopintojen lisäksi voit hankkia lisäosaamista myös avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa. Nämä opinnot ovat avoimia kaikille, mutta useimmiten maksullisia. Opinnot maksavat noin 10-15 €/ opintopiste. Avoimista korkeakouluopinnoista voit lukea lisää Opintopolku.fi -palvelusta: