Työelämätorstai: Monessa liemessä keitetty yrittäjäkokki

Työelämää varten

Työelämätorstai: Monessa liemessä keitetty yrittäjäkokki

Julkaistu: 14.7.2022

Maarit Puirava on pitkän linjan kokki- ja pitopalveluammattilainen sekä yhdistystoimija. Hän pyörittää lounasravintolaa ja kahvilaa Mäntsälässä Hirvitalossa. Ravintolan tiloissa myös juhlien järjestäminen onnistuu Maaritin herkullisten tarjoilujen siivittämänä. Ravintolayrittäjä on tehnyt pitkään alalla töitä. Työhön on aina kuulunut erilaisten harjoittelijoiden ja opiskelijoiden ohjaus. Ohjattavia opiskelijoita on yhteisten patojen äärellä ollut vuosien varrella kymmeniä. Maarit kertoo, että hyvin tehty ohjaustyö vaatii aikaa ja paneutumista. Toisaalta se antaa hyviä kokemuksia sekä keskustelujen ja pohdintojen kautta oppimista niin opiskelijalle kuin ohjaajallekin. ”Yleisesti hyvällä tekijällä on oltava riittävä motivaatio alalle sekä oma-aloitteisuutta. Niillä pärjää pitkälle kiireisissä ruokapalvelujen tehtävissä,” Maarit kertoo ja jatkaa, että yhden kerran hänen on pitänyt kehottaa opiskelijaa hakeutumaan muihin töihin, kun harjoittelijalle ei ruoka-alan työt maistuneet alkuunkaan. Motivaation lisäksi ongelmanratkaisutaitoja tarvitaan mahdollisten viime hetken muutosten ratkaisemiseksi ja vastoinkäymisten selättämiseksi. Vaikka poronkäristykset olisi varastettu juhlatilojen kaapista juhlia edeltävänä yönä, niin kuin Maaritille on käynyt, pitää asioita osata ratkaista, niin että asiakkaat pysyvät tyytyväisenä ja saavat vatsansa täyteen hyvää ruokaa ajallaan. Maarit peräänkuuluttaakin myös säntillisyyttä. Ravintola-alalla aikataulut ovat tärkeässä roolissa. Maarit kokee, että ohjaaminen antaa erityisen hyvän mielen, kun näkee, että uudet hommat alkavat sujumaan oikeassa aikataulussa. Tekeväisen harjoittelijan kanssa on myös kiva työskennellä yhdessä. Maarit on yksinyrittäjä, ja hänen ravintolassaan opiskelijat pääsevät oppimaan ja tekemään monipuolisesti tehtäviä alusta loppuun. Maarit aikoo itsekin täydentää osaamistaan uusilla opinnoilla. Toiveina on päästä kehittämään yritystoimintaa eteenpäin. Ammatillisen koulutuksen erilaiset opintovaihtoehdot tarjoavat hyvää tukea oman työn kehittämiseksi. ”Opinnot ovat avoinna myös yrittäjälle, esim. yrittäjän oppisopimuksen muodossa, jolloin opiskelija saa opetuksen ja opiskelukaveriverkoston lisäksi ulkopuolisen mentorin sparrausta”, kertoo Keudan asiakkuuspäällikkö Elina Rantala.

Tutustu Keudan yrittäjille suunnattuihin koulutuksiin Yrittäjyyden ammattitutkinto (150 osp) – Keuda Yksinyrittäjäakatemia – Keuda Katso myös Keudan ravintola- ja catering alan koulutukset. Click here to view the accessible version of this interactive content

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa.  Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta. Keuda 60 vuotta logo

Työelämää varten

Jaa sivu