Ajankohtaista opiskelijalle – Lokakuu 2022
Opiskelu
Kansainvälinen
Keuda
Kilpailutoiminta
Uncategorized
Yhteisöllinen
Ajankohtaista opiskelijalle – Lokakuu 2022
27.10.2022
Julkaistu: 27.10.2022
27.10.2022
(Yläpuolella olevassa kuvassa Keudan Taitaja2022-finaalitiimi viime keväältä.)
Opinto-ohjaajien kokoama uutiskirje Keudan opiskelijoille
Tervetuloa lukemaan uusinta Ajankohtaista opiskelijalle -uutiskirjettä. Tämä kirje tarjoaa ajankohtaista tietoa opiskeluun ja oman uran suunnitteluun liittyvistä asioista. Tämänkertaisen uutiskirjeen aiheina ovat:
- Rehtorin tervehdys
- Ajankohtaisia päivämääriä
- Opiskelijakunta Kuoman tervehdys
- Väyläopinnot
- Opiskelijan tarina väyläopinnoista
- Kilpailutoiminta
- Työharjoittelu Euroopassa
- Keudan työnhakupajat
- Jatkokoulutusmahdollisuudet
- Oppimisstrategiat
- Seuraavan uutiskirjeen sisältö
- Palaute ja sisältöehdotukset
Rehtorin tervehdys
Syksyinen tervehdys! Vaikka luonto alkaa laskeutua lepoon talvea varten, me Keudassa touhuamme monenlaisia mukavia asioita. Tässä Ajankohtaista opiskelijalle -uutiskirjeessä saat tietoa opiskelijakunta Kuomasta ja vinkkejä toiminnasta. Voisiko opiskelijakuntatoiminta kuulua sinunkin opintoihisi? Kannattaa lukea pidemmälle, mukavia tapahtumia on tulossa.
Kiinnostaako sinua kilpailutoiminta? Ensi keväänä Taitaja-kilpailut järjestetään Espoossa ja vielä on muutama päivä aikaa ilmoittautua Taitaja-semifinaaleihin. Nyt on siis aika toimia.
Tämä kirje kertoo sinulle myös jatkokoulutusmahdollisuuksista, ns. väyläopinnoista korkeakouluopintoihin sekä työnhakupajoista. Pajoissa saat tukea ja vinkkejä työpaikkojen ja työssäoppimispaikkojen hakemiseen.
Ja jos olet valmistumisen kynnyksellä ja sinua kiinnostaa harjoittelu Euroopassa, Ready for Life -työharjoitteluohjelma voisi olla sinua varten. Se on tarkoitettu pian valmistuvalle tai vuoden sisällä toisen asteen koulutuksesta valmistuneelle. Harjoittelun voi aloittaa heti valmistumisen jälkeen tai vuoden sisällä valmistumisesta.
Toivottavasti löydät jotain, joka kolahtaa juuri sinulle!
Anna Mari Leinonen
Ajankohtaisia päivämääriä
- 4. – 28.10.2022 Taitaja2023-semifinaaliin ilmoittautuminen auki. Lue uutinen!
- 2. – 4.11. 2022 Keudan komein kurpitsa -kilpailu. Lisätietoa julkaistaan täällä!
- 4.11.2022 klo 9-11 Työhakupaja valmistuville, Järvenpään Sibeliuksenväylän Keudaattori.
- 4.11.2022 klo 12-23.30 Halloween-lanit, Kerava Sarviniitynkatu. Lisätietoa julkaistaan täällä!
- 10.11.2022 Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen kampuspäivä. Tilaisuudessa Arcada, Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia esittelevät koulutustarjontaansa. Ilmoittaudu mukaan täältä! Tietoa yliopistojen hakijatapahtumista löydät täältä!
- 23. – 24.11.2022 Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia-messut, Helsingin Messukeskus.
- 2.12.2022 klo 9-11 Työhakupaja valmistuville, Järvenpään Sibeliuksenväylän Keudaattori.
- 8.12.2022 Opiskelijakunta Kuoman elokuvailta, Kerava Keskikatu. Lisätietoa julkaistaan täällä!
- 22.12.2022 – 9.1.2023 Joulutauko. Tutustu lukuvuoden aikatauluihin!
Opiskelijakunta Kuoman tervehdys
”Moikka Keudan opiskelijat!
Tervehdys täältä opiskelijakunta Kuomasta. Opiskelijakunnassa syksy on lähtenyt liikkeelle aktiivisen tapahtumajärjestämisen merkeissä. Seuraavaksi ovatkin luvassa Komein kurpitsa -kilpailu ja Halloween-lanit 2.-4.11.2022. Lanitapahtumassa on luvassa muun muassa robotiikkaa ja laite-esittelyjä, lautapelejä ja cs-turnaus. Lisätietoa julkistetaan aivan lähipäivinä Kuoman sivuilla!
Lisäksi 17.11. pidetään tuutoreiden ja opiskelijakuntien yhteinen koulutus ja 8.12. on luvassa opiskelijoiden elokuvailta. Lisätietoa julkaistaan Kuoman sivuilla.
Syksyn aikana opiskelijakunta Kuoman hallitus on järjestäytynyt uudelleen. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin opiskelija Niko Nyholm ja uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin opiskelija Robin Hassinen. Uutena jäsenenä ja sihteerinä aloitti myös opiskelija Kiia Laamanen.
Kuoman toiminnassa pääsee vaikuttamaan Keudan opiskelijoihin liittyviin asioihin. Mukana oppii myös kokoustaitoja ja -käytäntöjä. Tärkeää on myös yhteisöllisyys, sillä Kuomassa sosiaalisuus ja hyvä yhteishenki ovat vahvasti läsnä.
Jos sinua kiinnostaa lähteä mukaan opiskelijakuntatoimintaan, voit kysyä lisätietoa esimerkiksi vastuuopettajaltasi, kuka toimipisteellänne vastaa opiskelijakuntatoiminnasta. Tutustu meihin myös Kuoman sivuilla ja Instagramissa. Löydät meidät Instagramista @keudanopiskelijakuntakuoma -nimellä.
Mukavaa loppusyksyä ja nähdään tapahtumissa!”
Terveiset Tuusulan Kirkkotien opiskelijakunnasta
Keuda Tuusulan Kirkkotien toimipisteen opiskelijakunta lähettää terveiset Keudan opiskelijoille:
“Kirkkotien opiskelijakunnan ja tuutoritoiminnan ryhmässä on kivaa ja mukavaa olla. Opiskelijat pääsevät kertomaan omia ajatuksiaan ja toiveitaan koulun sisustamiseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Tällä hetkellä opiskelijat toivovat taukotilaa sisustettavan pirteillä väreillä ja säkkituoleilla, että siellä olisi viihtyisämpää viettää aikaa yhdessä opiskelukavereiden kanssa.”
Tutustu Keudan tuutoritoimintaan!
Tuusulan Kirkkotien opiskelijakuntaan kuuluvat Dani ja Ansu asettelevat kylttiä sisäpihalla olevaan uuteen kotaan, joka sai nimikilpailun perusteella nimekseen KEKO eli Keudan Kota.
Väyläopinnot
Keuda tekee yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa ja osaan tutkinnoista on mahdollista suorittaa väyläopintoja. Opinnot voidaan sisällyttää ammatilliseen perustutkintoon. Väyläopintoja voi suorittaa Haaga-Heliassa, HAMK:ssa, Laureassa ja Metropoliassa. Lue lisää täältä! Lisätietoja saa myös omalta opinto-ohjaajalta.
Haaga-Helia
Haaga-Heliassa voi suorittaa tradenomin tai restonomin väyläopintoja 55 op.
HAMK
Hämeen ammattikorkeakoulu tarjoaa 30 op:n väyläopintoja. Väyläopintoja voi suorittaa agrologin, metsätalousinsinöörin, ympäristösuunnittelijan ja hortonomin tutkinnoissa.
Laurea
Laureassa voi suorittaa 1-5 op:n kurkistuskursseja sekä sosionomi-väyläopintoja.
Metropolia
Metropolia tarjoaa kurkistuskursseja sekä väyläopintoja. Opintoja voi suorittaa seuraavilla aloilla:
- Ajoneuvo- ja konetekniikka 30 op
- Sähkö- ja automaatiotekniikka 30 op
- Tieto- ja viestintätekniikka 60 op
- Sairaanhoitoala 30 op
Opiskelijan tarina väyläopinnoista
Minkälaista oli opiskella väyläopinnoissa, Paavo Seppänen?
”Suosittelisin väyläopintoja opiskelijalle, joka haluaa jatkaa opintojaan ammatillisen perustutkinnon jälkeen ja on harkinnut tosissaan ammattikorkeakouluun hakeutumista. Opiskelijalta pitää löytyä todellista motivaatiota korkeakouluopiskeluun ja hän on valmis näkemään vaivaa opiskelun eteen. Tarkoitukseni ei ole pelotella, mutta haluan lyödä todelliset faktat pöytään väyläopintoja kaunistelematta, niistä suoriutuneen näkövikkelistä.
Minun väyläopinnoissani opiskelin kaksi päivää viikossa Metropolian kampuksella ja loput päivät ammattioppilaitoksessa Keudan Wärtsilänkadun toimipisteessä autoalan perustutkinnossa. AMK-opintoni olivat monimuotoiset. Teoriaopintojen vastapainoksi opinnot sisälsivät erilaisia projekteja ja ruoka oli hyvää.
Väyläopinnot vaativat melko paljon itsenäistä ja kotona tehtävää opiskelua. Itseni piti ottaa vastuuta omista opinnoistani, mutta Keudan opettajilta sain ongelmatilanteissa aina tarvittaessa apua ja tukiopetusta. Kun suoritin väyläopintoihin kuuluvat 30 opintopistettä, sain paikan ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta.
Väyläopinnoissani sain paljon uusia taitoja, esimerkiksi tein 3D-mallinnuksia ja opin CAD-perusteet. Projektissa pääsin rakentamaan pienessä ryhmässä sähkömoottorilla liikkuvia karting-autoja, joilla projektin lopuksi kisailimme. Sain mielestäni hyvän pohjan lähteä jatkamaan ammattikorkeakouluopintoja.
Minun kokemukseni mukaan hankalinta oli suoriutua fysiikan ja matematiikan kursseista, joita molempia kuuluu väyläopintoihin. Osa ryhmäni opiskelijoista koki juuri nämä opinnot liian haastaviksi, osa ei pitänyt kahden koulun välillä kulkemisesta ja osalle itsenäinen opiskelu oli liian haastavaa. Näitten syitten takia joidenkin opiskelijoiden opinnot keskeytyivät. Kuitenkin meitä läpi ”koitoksen” selvinneitä oli useita. Sain Keudan opinto-ohjaajalta ja opettajilta erittäin hyvin jeesiä ja tsemppausta tukiopetuksen ja opiskelun ohjauksen muodossa! Väyläopinnot eivät olleet mikään ylitsepääsemätön vuori, mutta työtä pitää tehdä niin koulussa kuin vapaa-ajallakin.
Jos sinulla on mahdollisuus suorittaa aineopintoja lukiolla, suosittelisin väyläopintoihin lähtevälle esimerkiksi matematiikan, fysiikan ja äidinkielen opintoja. Itselläni oli taustalla vuoden lukio-opinnot, joihin sisältyi nämä opinnot.
Minä tykkäsin väyläopinnoista todella paljon. Ne toivat minulle jatko-opiskelupaikan ammattikorkeakouluun, opin monia hyödyllisiä taitoja ja sain uusia ystäviä. Olen mielestäni keskiverto opiskelija, enkä tähtää täydellisyyteen. Teen kuitenkin aina parhaani ja se riittää!”
Paavo Seppänen
Kilpailutoiminta
Keudassa opiskelijalla on mahdollisuus osallistua Taitaja-ammattitaitokilpailuihin, SAKUstarsin kulttuuri- ja SAKUsports-urheilukilpailuihin ja näin hankkia osaamista hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Tutustu SAKU ry:n tapahtumakalenteriin!
Kaikissa Keudan toimipisteissä on kilpailuvastaava Lisätietoja oman toimipisteesi vastaavasta saat:
Jousiaho Janne
+358 500 887 377
janne.jousiaho@keuda.fi
Sibeliuksenväylä 55, Järvenpää
Ajankohtaisia kisapäivämääriä
- 30.1. – 3.2.2023 Taitaja202-semifinaali
- 25.4. – 27.4.2023 SAKUstars 2023, Kurikka
- 8. – 11.5.2023 Taitaja2023-finaali, Espoo
Työharjoittelu Euroopassa
Ready for Life -työharjoitteluohjelma on tarkoitettu pian valmistuvalle tai vuoden sisällä toisen asteen koulutuksesta valmistuneelle. Harjoittelun voi aloittaa heti valmistumisen jälkeen tai vuoden sisällä valmistumisesta. Harjoittelu kestää 8-16 viikkoa. Lue lisää ohjelmasta ja sinne hakeutumisesta!
Keudan työnhakupajat
Työnhakupajoja järjestetään eri toimipisteissä ja työnhakupajoissa saat tukea ja vinkkejä työpaikkojen ja työssäoppimispaikkojen hakemiseen, oman osaamisen tunnistamiseen ja vaikka työhaastatteluun valmistautumiseen. Työnhakupajoissa saat opinto-ohjaajalta ja/tai ammattiohjaajalta tukea ja vastauksia niihin kysymyksiin, jotka sinua auttavat työllistymisessä. Työnhakupajat järjestetään toimipisteen Keudaattorissa. Kannattaa hyödyntää!
Syksyn 2022 työnhakupajojen aikataulu
- Mäntsälä Saaren kartano 2.11. klo 12-13
- Järvenpää, Sibeliuksenväylä 4.11. ja 2.12. klo 9-11
- Järvenpää, Wärtsilänkatu 9.11. ja 7.12. klo 12-15
- Nurmijärvi, Lopentie 10.11. Klo 13-14
- Tuusula, Kirkkotie 15.11. ja 19.12. klo 13-16
Jatkokoulutusmahdollisuudet
Ammatillisen perustutkinnon suorittamisen jälkeen on mahdollista syventyä ja suuntautua joihinkin alueisiin suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Niihin pääsy edellyttää alan työkokemusta tai työpaikkaa. Keudassa on tarjolla yli 40 ammatti- tai erikoisammattitutkintovaihtoehtoa, ja myös muilla koulutuksen järjestäjillä on niitä haussa. Tutkintoihin haetaan jatkuvan haun kautta.
Lisäkoulutusta on mahdollista hankkia myös suorittamalla eri tutkintojen yksittäisiä tutkinnon osia työn ohessa. Haku tapahtuu jatkuvalla haulla.
Vuoden 2023 ensimmäinen korkeakouluhaku on 4.1.-18.1.2023. Tässä haussa on mahdollista hakea syksyllä 2023 alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston ja Tampereen yliopiston näyttelijätyön koulutukseen. Hakemus täytetään opintopolku.fi:ssä. Haussa voi hakea enintään kuuteen koulutukseen eikä hakukohteiden järjestyksellä ole merkitystä. Hakijalla voidaan tarjota useampaa opiskelupaikkaa.
Opinto-ohjaaja antaa henkilökohtaista ohjausta tässä haussa ja/tai maaliskuussa tapahtuvassa kevään päähaussa hakemisessa. Toimipisteissä järjestetään myös jatko-opintoinfoja, joista saa tärkeää tietoa jatko-opintoihin hakeutumisesta.
Oppimisstrategiat
Miten sinä opit? Mitä opetuksesta jää päähän? Näitä asioita kannattaa miettiä. Oppimista voi helpottaa. Oppimisstrategioita eli oppimisen keinoja voi nimittäin harjoitella.
Oppimisen keinoja kutsutaan joko pintasuuntautuneiksi tai syväsuuntautuneiksi. Pintasuuntautuneet keinot ovat nopeita ja lyhytkestoisia. Syväsuuntautuneet keinot kestävät pitempään. Ne auttavat seuraavan asian oppimisessa. Uusi asia tulee vanhan asian päälle.
Pintasuuntautunut keino on usein ulkoa opettelua. Siitä on hyötyä, jos pitää nopeasti valmistautua tenttiin. Tentissä voidaan vaatia vaikka kasvien nimien ulkoa opettelua.
Syväsuuntautunut keino auttaa oppimaan asian syvästi. Se jää pysyvästi muistiin. Oppimista helpottaa asian pilkkominen osiin. Myös miellekartta eli Mind Map auttaa asian muistamisessa. Joku voi tehdä muistiinpanoja tai muistilappuja oppimisen tueksi. Nämä kaikki keinot auttavat syväsuuntautuneeseen oppimiseen.
Syväsuuntautuneena opiskelijana osaat keskustella opitusta asiasta. Osaat perustella mielipiteitäsi. Voit muuttaa muiden ihmisten ajattelua.
Vinkkejä oppimaan oppimiseen:
- Studentum: Vinkit parempaan opiskelutekniikkaan
- Suomen virtuaaliyliopisto: Oppimisen strategiat
- Henna Malila: Oppimisstrategioita / Pinterest
Seuraava Ajankohtaista opiskelijalle -uutiskirje
Seuraava uutiskirje julkaistaan tammikuussa 2023. Tällöin aiheina ovat muun muassa…
- AMK-haku
- Sosiaalinen hyvinvointi: yhteisöllisyys, yksinäisyyden vähentäminen ja osallisuus opiskeluyhteisöissä
- Tarina kansainväliseltä jaksolta
- Lukutekniikka
Palaute ja sisältöehdotukset
Kuulemme mielellämme mielipiteesi Ajankohtaista opiskelijalle -kirjeen sisällöstä. Voit myös kertoa toiveesi sisällön suhteen. Annathan palautetta täällä!
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.