Työelämätorstai: Yhteistyöllä ohjelmistokehitysosaajia Suomeen
Työelämää varten
Työelämätorstai: Yhteistyöllä ohjelmistokehitysosaajia Suomeen
24.11.2022
Julkaistu: 24.11.2022
Kuvassa Marko Sivula ja Jaakko Kajula
Fisplayn ja Keudan yhteistyöprojektissa yhdistyvät osaajapula ohjelmistokehitysosaajista sekä intohimo koodaamiseen. Keudan tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat pääsevät kurssilla harjoittelemaan aidossa kehitysympäristössä infonäyttöjen avulla. ”Autotallikoodareille” ollaan luomassa mahdollisuuksia koodaamiseen myös vapaa-ajalla.
Yhteiskuntaan on yrittäjä Marko Sivulan mukaan tullut varovaisuutta viime vuosina koettujen erilaisten kriisien jälkeen.
”Yritykset pohtivat ulkopuolelta tulevien riskien hallintaa. Riskienhallinta usein on järkevintä tehdä ohjelmistoilla ja järjestelmillä. Tässä me voimme auttaa”, Fisplay Oy:lla näyttöliiketoiminnasta sekä myynnistä ja markkinoinnista vastaava Sivula toteaa.
Nurmijärveläisen yrityksen osaamista ovat infonäyttöjärjestelmät ja kokonaisvaltaisen digitaalisen viestinnän ratkaisut. Yritysidea syntyi ajatuksesta kehittää infonäytöt teknisesti mahdollisimman helposti hallittavaksi.
Liiketoiminta-alueita on kolme: infonäyttöjärjestelmät, ohjelmistokehitys ja ICT-palvelut, Marko Sivula kertoo.
Yrityksen liikevaihto on yli miljoona euroa. Tavoitteena on kolminkertaistua vuoteen 2025 mennessä muun muassa yritysostoja tekemällä.
Sopivia tyyppejä rentoon hupparijengiin
Neljän yrittäjän lisäksi Fisplayssa työskentelee muun muassa koodareita, ohjelmistokehittäjiä ja ICT-asentajia ja myyjiä. Yhteensä yli 15 henkilöä.
”Haluamme profiloitua rentona ”hupparijenginä”. Tavoitteena on löytää sopivia tyyppejä, joilla on hyvä asenne ja intoa oppimiseen”, Marko Sivula mainitsee.
Oppimista aidossa kehitysympäristössä infonäytöillä
Fisplay ja Keuda toteuttavat yhteistyössä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon kurssin.
”Olemme toimittaneet Keudan Nurmijärven toimipisteeseen infonäytöt, joiden avulla opiskelijat voivat harjoitella aidossa kehitysympäristössä ja projekteissa sekä oppia”, Marko Sivula kertoo.
Ryhmässä on Sivulan mukaan noin 20 opiskelijaa; heistä osa etänä ”satelliiteissa” Keudan eri toimipisteissä.
”Tavoitteena on luoda alusta, joka mahdollistaa koulusta saatavan perusopin sekä omaehtoisen opiskelun ja oppimisen. Ajatuksena on myös tallentaa oppitunteja myöhemmin katsottavaksi”, Sivula toteaa.
Yhteistyötä ohjelmistokehitysosaajien kouluttamiseksi Suomeen
Keudan kanssa tehtävällä projektilla on Sivulan mukaan tärkeä yhteiskunnallinen rooli ohjelmistokehitysosaajien saamiseksi Suomeen. Monella yrityksellä olisi halu kasvaa nopeammin, mutta osaajia ei ole.
Tavoitteena on tukea myös intohimoa koodaamiseen.
”Usein parhaat ovat innostuneita koodauksesta myös vapaa-ajalla. Yhteistyömallissa tähän pyritään luomaan mahdollisuuksia näille ”autotallikoodareille”, Marko Sivula kertoo.
Yhteistyö on ollut antoisaa – jatkoa luvassa
Yhteistyöprojektiin mukaan lähteminen on tähän mennessä ollut hienoa. Yhdessä on koettu hyviä asioita.
”Minulla on tunne, että onnistumme projektissa oikein hyvin”, Fisplayta luotsaava sekä yrityksen ohjelmistokehityksestä ja talousasioista vastaava yrittäjä Jaakko Kajula kertoo.
Tavoitteena on, että opiskelijoita on vuosittain kurssilla vähintään viisi.
Yhteistyöhän on Kajulan mukaan osallistunut useita keudalaisia. Vastuuopettajana on toiminut Paulus Mikkola.
”Hän on kysynyt mielipiteitä ja antanut vinkkejä opetettavista asioista”, Kajula toteaa.
Koulutussopimuksia ja oppisopimuskoulutusta
Keudan ja Fisplayn yhteistyö sisältää yhteistyökurssille osallistuneiden opiskelijoiden koulutussopimusjaksoja sekä yrityksen työntekijöiden työn ohella tapahtuvaa opiskelua oppisopimuskoulutuksella.
”Meillä pitkään työskennellyt ICT-asentaja opiskeli tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon Keudassa oppisopimuksella. Pian valmistumisen jälkeen hän vaihtoi meillä myyntitehtäviin”, Kajula toteaa.
Jaakko Kajula kertoo ohjanneensa välillä itsekin opiskelijoita ja uusia työntekijöitä. Vähintään hän tarkastelee kokonaisuutta ja materiaaleja sekä sijaistaa tarvittaessa varsinaisia ohjaajia.
”Tavoitteena on, että meillä kehittämisvastuussa olevat henkilöt hoitavat ohjausroolin”, Kajula kertoo.
Toteutus loistava esimerkki yhteistyöstä – myös opiskelijoille uutta virtaa
Toimialapäällikkö Jari Haapala Keudan Sipoon Enterin toimipisteestä on tyytyväinen, sillä tavoitteessa yhdistää työelämän tarve ja ohjelmoinnin opinnot on onnistuttu hyvin. Idea yhteistyölle tuli Fisplaysta, jonka jälkeen toteutus eteni nopeasti.
”Kiitos Fisplaylle ja kaikille mukana oleville keudalaisille. Tätä opintoa on ehdottomasti pidettävä mukana jatkossakin”, Haapala kertoo.
Toteutus on loistava esimerkki yhteistyöstä myös eri toimipisteistä tulevien opiskelijoiden kannalta, tiimiesimies Riikka Tammisto Keudan Keravan Keskikadun toimipisteestä jatkaa. Opiskelijat ovat olleet hyvin motivoituneita ja saaneet uutta kipinää alaa ja opintoja kohtaan.
”Voisi sanoa, että muutama heistä on syttynyt ”liekkeihin” ja saanut aivan uutta virtaa”, Tammisto toteaa.
Lue lisää
Keudan tarjoamat mahdollisuudet yrityksille ja yhteisöille
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (180 osp)
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.