Työelämätorstai: Työelämässä oppiminen on yhdessä oppimista, sanovat oppisopimuskummit

Työelämää varten

Työelämätorstai: Työelämässä oppiminen on yhdessä oppimista, sanovat oppisopimuskummit

Julkaistu: 5.10.2023

Oppisopimuskummit ry pyrkii vaikuttamaan oppisopimuskoulutuksen arvostukseen ja jakamaan osaamistaan monin eri tavoin. Kummit ja aktiivit Leena Tompuri ja Kari Viinisalo kokevat oppisopimuskoulutuksen olevan arvokas tapa saada uutta osaamista. Oppisopimukselle näkyvyyttä tuo Valtakunnallinen oppisopimusviikko, johon myös Keuda osallistuu.

Oppisopimuskummit ry on voittoa tavoittelematon asiantuntijajärjestö, joka tukee ja edistää oppisopimuskoulutusta Suomessa. Yhdistyksen jäseninä ja oppisopimuskummeina, tällä hetkellä Espoossa ja Keski-Uusimaan alueella, toimivat työelämän ja eri koulutusalojen ammattilaiset, jotka tarjoavat tukea ja ohjausta oppisopimuksesta yrityksille ja opiskelijoille.

Yhdistyksen perustajajäseniä ovat oppisopimuskummit, puheenjohtaja Kari Viinisalo ja varapuheenjohtaja Leena Tompuri.

”Koimme oppisopimuksen ja työssä oppimisen tärkeäksi ja halusimme vaikuttaa vielä eläkkeelle jäätyämme”, Kari Viinisalo kertoo.

Yhdistys juhlii ensi vuonna kymmenvuotistaivaltaan. Juhlavuonna on suunnitteilla työelämässä oppimiseen liittyvä seminaari tai muu tapahtuma.

Vaikuttavuutta ja hyötyjä eri näkökulmista

Järjestö pyrkii vaikuttamaan oppisopimuskoulutuksen asemaan ja arvostukseen yhteiskunnallisesti tietoa ja osaamista jakamalla.

”Osallistumme esimerkiksi tilaisuuksissa paneelikeskusteluihin tai kirjoitamme aiheesta yhdistyksen kotisivuille ja medioihin”, Viinisalo kertoo.

Eri sidosryhmien kanssa tehtävän yhteistyön avulla järjestö edistää toimia, jotka lisäävät oppisopimuskoulutuksen pedagogista vaikuttavuutta yrityksissä. Kummit tarjoavat asiantuntemusta ja auttavat siten kehittämään koulutuksen laatua.

”Olemme tarvittaessa mukana muun muassa oppilaitosten järjestämillä yrittäjyyskursseilla, yrittäjäaamiaisilla tai muunlaisissa tapahtumissa”, Leena Tompuri toteaa.

Kummit tarjoavat Tompurin mukaan myös käytännön tukea ja ohjausta oppisopimusopiskelijoille, joka auttaa heitä menestymään koulutuksessaan.

”Ohjattavani on saattanut olla esimerkiksi opiskelija, jolla on ollut haasteita kielitaidossa ja siten työelämässä oppimisen prosessissa”, Tompuri kertoo.

Omaa osaamistaan järjestön jäsenet pitävät yllä esimerkiksi osallistumalla alan seminaareihin ja tapahtumiin oppilaitoksissa sekä järjestämällä säännöllisiä kevät- ja syyslounaita, joille kutsutaan asiantuntijoita kertomaan ajankohtaisista asioista.

Työelämässä oppiminen on yhdessä oppimista

Kari Viinisalo näkee oppisopimuskoulutuksen tapana oppia yhdessä koko työyhteisön kanssa. Parhaimmillaan myös opettaja osallistuu.

”En tiedä myöskään parempaa rekrytointitapaa yritykseen”, Viinisalo toteaa.

Yritysten näkökulmasta oppisopimuskoulutus on Leena Tompurin mukaan mahtava mahdollisuus kehittää toimintaa ja saada uudenlaisia näkökulmia opittavan tiedon avulla.

”Koulutuksesta poikii paljon uusia ideoita ja kehitysprojekteja”, Tompuri mainitsee.

Oppisopimuskoulutuksesta arvokasta osaamista

Valtakunnallista oppisopimusviikkoa vietetään Suomessa 2. – 8.10.2023. Teemaviikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni kuulisi oppisopimusopiskelun ja työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista.

Leena Tompuri näkee oppisopimusviikon tärkeänä tapahtumana, joka tuo näkyvyyttä oppisopimuskoulutukselle ja lisää tietoisuutta sen merkityksestä. Moni ei vielä tunne oppisopimuksen monipuolisia mahdollisuuksia.

”Oppisopimus voi olla erinomainen vaihtoehto nuorille ja aikuisille, ja se voi tuoda arvokasta osaamista niin yrityksiin kuin yhteiskuntaan”, Tompuri kertoo.

Kari Viinisalo nostaa esille yhteistyön merkityksen.

”Kummeille tärkeitä keskustelukumppaneita ovat koulutuksen järjestäjät kuten KEUDA, jota haluamme kiittää hyvästä yhteistyöstä. Oppisopimuskoulutuksen laadun ja saatavuuden kannalta yritysyhteistyö ja jatkuva dialogi ovat avainasioita”, Viinisalo toteaa.

Oppisopimus edistää kehittymistä

Keudan kehittämisasiantuntija Päivi Rannon mukaan oppisopimusopiskelu tukee rekrytointia tarjoamalla työnantajalle perehdytyksen tukena toimivan, käytännönläheisen opiskelumallin. Se nopeuttaa uusien ammattilaisten valmistumista, jotka voivat tuoda uutta osaamista ja innostusta työyhteisöön. Opiskelija voi suorittaa oppisopimuksella kokonaisen tutkinnon tai vain yhden tutkinnon osan, tarpeiden mukaan.

”Oppisopimusopiskelu on yhteistyötä opiskelijan, työnantajan ja opettajan välillä, edistäen osaamisen jakamista ja kaikkien kehittymistä”, Ranto toteaa.

Oppisopimuskummit ovat Rannon mukaan arvokkaita ja innostavia asiantuntijoita ammatillisessa koulutuksessa. He tukevat oppisopimuskoulutuksen kehittämistä ja keräävät palautetta arjen toimijoilta.

”Saamme kummeilta arvokasta tietoa, joka auttaa toiminnan parantamisessa”, Ranto kehuu.

Valtakunnallinen oppisopimusviikko tuo esille onnistuneita uratarinoita ja oppisopimuksen mahdollisuuksia.

”Tämän vuoden teemana on ”100 vuotta oppisopimuksia”, joka korostaa oppisopimuksen pitkää historiaa ja vahvaa asemaa”, Päivi Ranto toteaa.

Keuda mukana valtakunnallisessa oppisopimusviikossa

Keuda on järjestänyt oppisopimusviikolla kaksi tapahtumaa verkossa 2.10. ja 5.10. Tilaisuuksien tallenteet ovat katsottavissa verkossa noin kaksi viikkoa lähetyksen jälkeen.

  • Oppisopimuksesta ratkaisu osaajapulaan? –tallenne katsottavissa pe 13.10. klo 15 asti.
  • Yrittäjä! Osaatko hyödyntää oppisopimuskoulutuksen mahdollisuudet? –tallenne. katsottavissa ke 18.10. klo 15 asti.

Lue lisää

Keudan kotisivuilta oppisopimuskoulutus ja työpaikkaohjaajien koulutus.

Yrittäjän oppisopimus ja koulutukset

Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille

Oppisopimuskummit ry


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 850 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Keuda katsoo tulevaan vuoteen vastuullisesti, kestävästi ja digitaalisesti.

Keuda Boilerikuva 2023.

Työelämää varten

Jaa sivu