Urasuunnittelu

Suunnittelu paperi, jossa lukee teksti.

Urasuunnittelussa katsotaan tulevaisuuden työminään, mitä haluaisinkaan tehdä työkseni. Ensin on kuitenkin tunnistettava omat mielenkiinnon kohteet ja vahvuudet – millainen ihminen minä olen. Keudassa käymme urasuunnitelmaa läpi opintojen aikana ja autamme sivua tarvittaessa syvemmin.

Tavoitteena työllistyminen

Opintojen jälkeen monella on tavoitteena työllistyminen. Työnhaku kannattaa palastella osiin, jolloin askel kerrallaan viet hakua kohti tavoitetta. Työnhakemisessa on tärkeää ensinnäkin miettiä työnhakutavoitetta: millaista työtä haet, mitä osaamista työtehtäviin tarjoat ja millaisissa tehtävissä haluat toimia. Työllistyminen on prosessi, johon kannattaa panostaa.

Työnhaussa on tärkeää kartoittaa potentiaaliset työnantajat, joilla on tarjota sinua kiinnostavia työtehtäviä. Opintojen aikaiset työssäoppimispaikat ovat hyviä mahdollisuuksia verkostoitua alan työnantajiin ja monet opiskelijat työllistyvät paikkoihin, joissa ovat opintojen aikana työskennelleet. Työpaikalla hankit alaan liittyvää ammattiosaamista ja samalla kerrytät tärkeää ammatillista verkostoa. Hyvin mennyt työssäoppiminen voi poimia määräaikaisia työtehtäviä tai voit saada työpaikalta suosittelijan, joka edistää sinua seuraavan työpaikan löytämisessä.

Apua urasuunnitteluun ja työnhakuun saat Keudan työnhakupajoista:

Tulevia tapahtumia suunnitellaan vielä. Palaa tänne pian!

Digitaalinen ura- ja rekrytointipalvelu Tiitus

Keudassa on käytössä digitaalinen ura- ja rekrytointipalvelu Tiitus, jonne voit laatia oman osaamisprofiilin työpaikkojen ja työpaikalla tapahtuvan koulutuksen hakemiseen. 

Työnhakijan opas Duunitorilla

Asiantuntijoiden vinkkejä työnhaun aloittamiseen, ansioluettelon ja työhakemuksen kirjoittamiseen, työhaastatteluun ja muuhun urasuunnitteluun.

Tähtäimessä jatko-opinnot

Ammatillisen perustutkinnon jälkeen on monia erilaisia jatko-opintomahdollisuuksia. Voit hankkia lisäosaamista ja syventää omaa ammattitaitoasi ammattitutkinnolla, erikoisammattitutkinnolla tai korkeakouluopinnoilla.

Ammattitutkinnolla ja erikoisammattitutkinnolla syvennät osaamista omalla alallasi, josta olet jo suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Nämä tutkinnot suoritetaan useasti työelämälähtöisesti. Työn ohessa opiskelu on melko sujuvaa, koska lähiopetuksen määrä on perustutkintoon verrattuna melko alhainen. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelu on maksullista. Maksu on noin 200-1000 euroa, riippuen tutkinnosta ja koulutuksen järjestäjästä. Tarkista tutkintomaksu koulutuksenjärjestäjän sivuilta. Myös monet muut opiskelijaedut ovat maksullisia, kuten ruokailu ja mahdollinen asuminen.

Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluopintoihin eli ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Myös ammatti- tai erikoisammattitutkinnon jälkeen voi hakeutua korkeakouluun. Ammattikorkeakouluun haetaan ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksella. Jos todistuksesta saatavat valintapisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen, sinut ohjataan valintakokeeseen. Yliopistoihin hakeudutaan valintakokeen kautta.

Avoimet korkeakouluopinnot

Ammatillisen jatkokoulutuksen ja korkeakouluopintojen lisäksi voit hankkia lisäosaamista myös avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa. Nämä opinnot ovat avoimia kaikille, mutta useimmiten maksullisia. Opinnot maksavat noin 10-15 €/ opintopiste. Avoimista korkeakouluopinnoista voit lukea lisää Opintopolku.fi -palvelusta:

Tavoitteena yrittäjyys

Mikäli toiveissasi on perustaa yritys valmistumisen jälkeen, on kannattavaa opiskella yrittäjyysopintoja jo ammatillisen tutkinnon aikana. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllisiä niin yrittäjyyttä harkitsevalle, kuin jo yrittäjänä toimivalle.  Voit suorittaa tutkinnon osia yrittäjän ammattitutkinnosta, ja sisällyttää ne osaksi omaa tutkintoasi, tai jatkaa opintojasi suorittamalla koko tutkinnon. Usein jotain muuta tutkintoa suorittavat henkilöt valitsevat tutkintonsa osaksi yhden yrittäjyyden ammattitutkinnon osan. Tämä saattaa olla viisas valinta jatkuvasti muuttuvilla työmarkkinoilla. 

Yrittäjäksi lähtiessä on hyvä verkostoitua myös muiden alueen yrittäjien kanssa. Keudassa järjestetään monia yrittäjille suunnattuja tapahtumia, ja aktiivisella osallistumisella voi oppia paljon.

Osuuskunta Yrittämö

Keudan osuuskunta Yrittämö tarjoaa Keudan opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla omaa liikeideaa jo opintojen aikana. Osuuskunta Yrittämö tukee omaa yrittäjyyttään miettiviä opiskelijoita. Jos sinulla on liikeidea ja haluat testata sen kantavuutta, osuuskunnan jäsenyys on sinulle oikea ratkaisu.