Työelämätorstai: Mistä suklaalevy tulee? – ”Työntekijän on tärkeä nähdä kokonaisuus”, sanoo Fazer Makeisten onboarding specialist
Työelämää varten
Työelämätorstai: Mistä suklaalevy tulee? – ”Työntekijän on tärkeä nähdä kokonaisuus”, sanoo Fazer Makeisten onboarding specialist
10.11.2022
Julkaistu: 10.11.2022
Eija Lehtonen perehdyttää vuosittain työhön noin 150 Fazer Makeisten uutta työntekijää. Osaajille on jatkuva tarve ja siksi aktiivinen yhteistyö oppilaitosten, kuten Keudan kanssa on tärkeää. Monipuolisessa oppimisympäristössä opiskelija pääsee näkemään, mitä työ on. Myöhemmin suuressa yrityksessä työntekijän on mahdollista kehittyä ja kasvaa.
Fazerin makeistehtaalla Vantaalla syntyy vuosittain 13 miljoonaa levyä Fazerin Sinistä. Tehtaalla valmistetaan rakastettuja suklaa- ja keksiklassikoita ja vuosittain esitellään myös uutuustuotteita.
”Tällä hetkellä tehtaan tuotantoon on vaikutuksia niin raaka-aineiden saatavuudella, kustannusten nousulla kuin energian hinnalla”, Fazer Makeisten onboarding specialist Eija Lehtonen kertoo.
Fazerilla kuluttaja-asiakas on Lehtosen mukaan keskiössä.
Meillä täytetään asiakkaan toiveita vastuullisuus ja kestävä kehitys huomioiden. Tulevaisuuteemme liittyy vahvasti myös digitalisaatio.
Eija Lehtonen
Jouluvalmistelut ovat Lehtosen mukaan nyt tehtaalla kiivaimmillaan. Heti joulusesongin jälkeen alkaa pääsiäisen valmistelu.
Työntekijöistä moni alanvaihtaja
Vantaan makeistehtaalla suklaita ja keksejä valmistaa 500 fazerilaista. Tuotantotyöntekijöiden lisäksi tarvitaan muun muassa kunnossapidon, varaston ja laboratorion työntekijöitä sekä leipuri-kondiittoreja.
”Joulusesonkina meillä työskentelee yli sata määräaikaista työntekijää”, Lehtonen kertoo.
Moni työntekijä on alanvaihtaja; esimerkiksi korona-aikana työntekijöitä tuli niin hoito- kuin ravintola-alalta.
”Hienoa, että ihmiset opiskelevat ja vaihtavat eri ammatteihin”, Lehtonen mainitsee.
Suuressa yrityksessä mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa
Suuren talon etuja ovat mahdollisuudet kehittyä ja kasvaa. Myös Eija Lehtosella on takanaan pitkä työsuhde Fazer Makeisissa monessa eri työtehtävässä muun muassa tuotannon työntekijänä, työnopastajana, assistenttina ja rekrytoijana.
”Nyt vastaan tuotantoon tulevien työntekijöiden alkuperehdytyksestä, tehtaan työnopastuskoulutuksista ja perehdytysmateriaaleista. Koordinoin myös tehtaalle tulevat työssäoppijat”, Lehtonen kertoo.
Alkuperehdytyskoulutuksia Lehtonen toteuttaa vuosittain noin 150 henkilölle. Heistä suurin osa on sesonkityöntekijöitä. Työntekijöiden aloitukset ajoittuvat keväästä syksyyn, eniten aloittajia on heinäkuussa.
Yhteistyössä koulutus- ja kehittämispäällikkö Päivi Mäkitalon kanssa he valmistelevat perehdytyksen ja työnopastuksen vuosisuunnitelmaa. Opastuksen prioriteeteista sovitaan tuotannon johdon kanssa.
”Perehdytystä kehitetään säännöllisesti. Tänä vuonna olemme uudistaneet muun muassa työnopastuskortteja”, Lehtonen toteaa.
Uusille osaajille tarvetta – aktiivinen yhteistyö oppilaitosten kanssa keskeistä
Nykyisin ei ole helppoa saada uusia osaajia. Siksi aktiivinen yhteistyö ammatillisten oppilaitosten, kuten Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa, on Eija Lehtosen mukaan tärkeää. Yrityksellä on pitkät perinteet oppilaitosten kanssa tehtävässä yhteistyössä.
”Osallistumme Keudan kumppanuustapaamisiin yhdessä Päivi Mäkitalon ja Fazerin avainhenkilöiden kanssa. Yhteistyö antaa paljon. Mitä enemmän keskustelemme, sitä paremmin molempien osapuolten toiveet ja mahdollisuudet kohtaavat”, Lehtonen mainitsee.
Toukokuussa joukko keudalaisia tutustui myös Fazer Makeisten oppimisympäristöön.
Harjoittelussa voi nähdä, mitä työ oikeasti on
Oppilaitosyhteyshenkilönä Eija Lehtonen vastaa koulutussopimus- ja oppisopimusopiskelijoiden perehdytyksestä ja on opiskelijoiden tukena harjoittelujakson ajan. He tapaavat opiskelijan, opettajan ja työpaikkaohjaajan kanssa harjoittelujakson alussa ja näyttötilaisuuksissa. Opettajiin hän on säännöllisesti yhteydessä.
Hienoa, että ammattiin opiskeleva voi harjoittelussa nähdä, mitä työ oikeasti on. On tärkeää, että opiskelija valmistuu ja saa työpaikan.
Eija Lehtonen
Lehtonen on myös itse suorittanut työpaikkaohjaajan ja työnopastajan pätevyydet Keudassa.
Mistä suklaalevy tulee? Kokonaisuuden hahmottaminen tärkeää
Fazer Makeisten oppimisympäristö on monipuolinen ja Eija Lehtonen pyrkii siihen, että työntekijä näkee kokonaisuuden. Alkuperehdytykseen sisältyy verkossa tehtäviä kursseja ja linjakohtaisen työnopastuksen avulla oppii työn. Tuotannon infotelevisioista voi seurata tuotannon onnistumista ja tarkempia toteutumalukuja työntekijät kuulevat yrityksen johdolta muun muassa tilannekatsauksissa.
”Tuotantolinjalla linjan vastaanottopäässä on tärkeä ymmärtää, mistä suklaalevy tulee ja mitä sille tapahtuu tämän jälkeen, ennen sen menoa asiakkaalle”, Lehtinen toteaa.
Opastuksissa hän kannustaa työntekijöitä ja kuulee heidän ajatuksiaan.
”Innostun ihmisistä. Olen iloinen, että saan olla ensimmäisten joukossa vastaanottamassa uusia työntekijöitä. Voin sanoa olevani ylpeästi fazerilainen. Jos myös opastamistani ihmisistä tuntuu niin, olen onnistunut työssäni”, Eija Lehtonen mainitsee.
Keuda kumppanina – Innostavaa yhteistyötä jatkuvan oppimisen ja uudistumisen eteen
Ketterää kumppanuutta ei Keudan asiakkuuspäällikkö Irja Ylösen mukaan voi rakentaa kuuntelematta herkällä korvalla asiakkaitaan. Toimintaympäristö muuttuu kiihtyvällä vauhdilla ja asiakasymmärryksen lisääminen auttaa fokusoimaan keudalaisten työskentelyä asiakkaalle arvoa tuottavaan työhön.
Fazer on haastanut Keudaa esimerkiksi rekrytoinnin tukemiseen, uniikkien koulutusten kehittämiseen ja asiantuntijatiimien väliseen, monialaiseen työskentelyyn.
”Yhteistyö työpaikan osaajaverkoston kanssa on innostavaa. Jatkuva oppiminen ja yhdessä uudistuminen esimerkiksi työpaikkaohjaajien ja työhön opastajien koulutusten kehittämisen parissa kantaa hedelmää”, Ylönen kertoo.
Lue lisää
Työelämätorstai: Kesäretki Fazer Makeisten oppimisympäristöön
Keudan tarjoamat mahdollisuudet yrityksille ja yhteisöille
Keudan työpaikkaohjaajakoulutus
Työhön opastaja palvelualalla (60 osp) – Keuda
Perehdyttämisen osaaja (60 osp) – Keuda
Lähiesimiestyön ammattitutkinto verkossa (150 osp) – Keuda
Team Leader Vocational Degree Programme (150 cp) – Keuda
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.