Työelämätorstai: Keuda ja Puro  – yhteistyössä strategialähtöistä kehittämistä 

Työelämää varten

Työelämätorstai: Keuda ja Puro  – yhteistyössä strategialähtöistä kehittämistä 

Julkaistu: 22.12.2022

Kuvassa Puron henkilöstöjohtaja Suvi-Maarit Kario

Tekstiilihuoltoalan yrityksessä koulutus on strateginen tapa edistää toimintatapamuutoksia. Useita yrityksen esihenkilöitä valmistui äskettäin lähiesimiestyön ammattitutkinnosta ja tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnosta: osaaminen kasvoi monin eri tavoin ja opiskeluun jäi kipinä. Myös Keudan ja Puron yhteinen matka jatkuu.

Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy on Suomen johtava terveydenhuollon tekstiilihuoltopalvelujen tuottaja ja huoltovarmuuskriittinen yritys.

”Palvelualueemme kattaa lähes puolet suomalaisista”, henkilöstöjohtaja Suvi-Maarit Kario kertoo.

Puro toimii Keravalta, Turusta ja Kotkasta käsin.

Kulttuurinen muutos vie aikaa – koulutuksen avulla sitä voidaan edistää

Strategian luominen alkoi jo ennen yrityksen toiminnan käynnistymistä. Toiminnan käynnistyminen ja uusi strategia toivat esiin uudenlaiset osaamistarpeet. Puron henkilöstöjohtaja Suvi-Maarit Kario tunnisti osaamistarpeita ja lähti luomaan Puron tarpeisiin sopivaa, omaa esihenkilövalmennusta.

Esihenkilövalmennuksessa teemoina olivat muun muassa Puron yhtenäinen johtamiskulttuuri, esimerkillä johtaminen sekä ihmisten erilaisuuden huomioonottaminen johtamisessa.

”Halusimme lisätä myös esihenkilöiden tietoa. Keskityimme asioihin, joita kaikkien esihenkilöiden tulee tietää ja ymmärtää”, Suvi-Maarit Kario toteaa. 

Uuden organisaation kulttuurinen muutos vaatii kuitenkin aikaa ja Purossa oli tarve vahvistaa esihenkilöiden osaamista. Tässä vaiheessa he keskustelivat sopivasta koulutuksesta keudalaisten kanssa.

”Halusimme lisäksi tarjota esihenkilöille myös tutkintoon johtavia koulutuksia”, Suvi-Maarit Kario kertoo.

Osaamisen kehittäminen nähdään merkitykselliseksi

Puron tuotantopäällikkö Jari Laitinen kartoitti yrityksen esihenkilöiden kiinnostusta Keudan johtamisen koulutuksiin. Kiinnostusta löytyi, joten jo saman syksyn aikana käynnistettiin koulutus seitsemän henkilön osalta. 

”Meillä arvostetaan osaamisen kehittämisen merkitystä”, Laitinen toteaa.

Tuotantopäällikkö Jari Laitinen toimi opiskelijoiden työpaikkaohjaajana ja arvioijana 

Esihenkilökoulutukset välineenä strategian jalkauttamisessa

Keudan opettaja Outi Puroveden mukaan jokaiselle opiskelijalle suunniteltiin omat koulutuspolut yhdessä. Myös työpaikkaohjaajat olivat mukana suunnittelussa.

Henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien (HOKS) laadinnassa huomioitiin Puron esihenkilökoulutus, opiskelijoiden aikaisemmat koulutukset ja työkokemus sekä kehittymistarpeet.

”Keskusteluissa tavoitteeksi valikoituivat lähiesimiestyön ammattitutkinnon tai tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon suorittaminen”, Purovesi kertoo.

Outi Purovesi tapasi opiskelijoita säännöllisesti yksilö- ja ryhmäsparrauksissa. Ryhmäsparrauksissa esihenkilöt saivat arvokasta vertaistukea.

”Opiskelijoiden palautteissa parhaaksi nähtiin tehtävien soveltaminen omaan työarkeen; oli hyödyllistä keskittyä asioihin, joita olisi pitänyt muutenkin tehdä”, Purovesi mainitsee.

Opettaja Outi Purovesi oli innostava coach ja ”matkaopas” 

Osaaminen kasvanut monin eri tavoin – kipinä opiskeluun jäänyt

Kaikki seitsemän esihenkilöä suorittivat tutkinnon suunnitellussa ajassa. Valmistujaisjuhlassa oli Laitisen mukaan ilo kuulla oppimiskokemuksia.

”Muun muassa osaaminen omassa toiminnassa ja johtamisessa on laajentunut ja nivoutunut työhön. Myös itseohjautuvuus on kasvanut ja ymmärrys valmentavasta esihenkilötyöstä lisääntynyt”, Laitinen mainitsee.   

Koulutus on Suvi-Maarit Karion mukaan konkretisoinut monen esihenkilön osaamista ja tuonut arvostusta työhön. Tavoitteiden saavuttaminen on ollut palkitsevaa.

”Kipinä opiskeluun ja uuden oppimiseen on jäänyt elämään arkeen. Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Esihenkilöiden osaaminen ja asenne ovat ratkaisevan tärkeitä”, Kario lisää. 

Yhteinen matka jatkuu  

Puro täyttää pian kaksi vuotta.

”Olemme päässeet yrityksenä hyvin liikkeelle, mutta uudistumisen matka jatkuu. Strategiaa on jälleen päivitetty Purossa. Siinä osaamis- ja kehitystarpeita arvioidaan ja tehdään jatkosuunnitelmia. Esihenkilötyön avulla teemme toimintatapamuutoksia, ja toteutamme strategiaa ja arvoja arjessa”, Suvi-Maarit Kario toteaa. 

Keudan asiakkuuspäällikkö Irja Ylösen mukaan on hienoa, että monipuolinen koulutusyhteistyö kiinnostaa purolaisia edelleen.

”Kehitämme osaamista liiketoiminnan tavoitteiden ja henkilökohtaisten tarpeiden mukaan myös tulevana vuonna. Yhteistyön hyöty on yhteinen”, Ylönen hymyilee. 


Lue lisää

Koulutukset esihenkilöille ja yritysjohdolle

Keudan mahdollisuudet yrityksille ja yhteisöille

Kuvat: Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa Suomen viidenneksi suurimpana ammatillisen koulutuksen järjestäjänä opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 820 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö laatupalkitsi Keudan vuonna 2020 ammatillisen koulutuksen järjestäjänä. Vuosi 2022 on juhlavuosi, kun Keuda täyttää 60 vuotta.

Logo, jossa lukee 60 vuotta ammatillista koulutusta Keuda.

Työelämää varten

Jaa sivu