Työelämässä oppiminen

Työelämässä voit opiskella oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Työporukka istuu pöydän ääressä tablettien kanssa.

Opiskelijana voit hankkia osaamista eli opiskella myös töitä tekemällä. Työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta kutsutaan työelämässä oppimiseksi. Työelämässä oppimisella on aina tavoite ja se on ohjattua. Työpaikalla on nimetty työpaikkaohjaaja, joka auttaa ja neuvoo työpaikan sääntöihin sekä eri työtehtäviin liittyvissä asioissa. Hän myös arvioi osaamista näytössä. Työelämässä voit opiskella oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Video: Opetus- ja kulttuuriministeriö: Uudistuva amis – työpaikalla opiskelu

Oppisopimus on palkallinen työsopimus

Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Oppisopimuskoulutus perustuu 15 vuotta täyttäneen opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen taikka virkasuhteessa määräaikaiseen sopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa olevan opiskelijan viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia ja oppisopimus voidaan solmia vähintään viikon pituiseksi ajaksi.

Opiskelija, työpaikkaohjaaja ja opettaja suunnittelevat yhdessä oppisopimuskoulutuksen tavoitteet opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisenkehittämissuunnitelmaan (HOKS). Opiskelijan ja työnantajan tarpeiden perusteella määritellään oppisopimuksen voimassaoloaika. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden.

Mikäli löydät työpaikan, jossa voit opiskella oppisopimuksella, otathan yhteyttä omaan vastuuopettajaasi HOKSin päivittämistä varten.

Oppisopimuksen allekirjoittaa opiskelija, koulutuksenjärjestäjä ja työpaikan edustaja. Sopimus allekirjoitetaan sähköisesti. Oppisopimusopiskelija on oikeutettu tiettyihin opintososiaalisiin etuuksiin.

Sinulla oikeus saada opintososiaalisia etuuksia, jos olet oppisopimusopiskelija ja opiskelu oppilaitoksen lähipäivissä tai verkko-opinnoissa aiheuttaa sinulle ansionmenetystä. Lähiopetuspäivinä olet myös oikeutettu opiskelijahintaiseen ruokailuun Keudan toimipisteissä. Lisäksi voit hakea matkakorvausta, mikäli oppilaitoksessa tapahtuva opiskelu edellyttää matkustamista yli 10 kilometriä kotoa tai oppisopimustyöpaikalta opetuspaikalle (oppivelvollisilla raja on 7 km). Lisätietoa saat alla olevasta ohjeesta. 

Oppisopimuksen allekirjoittaa sähköisesti opiskelija, opettaja ja työpaikan yhteyshenkilö (henkilö, jolla on yrityksen allekirjoittamisoikeus).

Koulutussopimuksen allekirjoittaa sähköisesti opettaja ja työpaikan yhteyshenkilö (henkilö, jolla on yrityksen allekirjoittamisoikeus).  

Sopimus lähtee sähköiseen allekirjoitukseen sen jälkeen, kun koulutus-/oppisopimus on tallennettu opintohallintojärjestelmään. Sähköiset allekirjoitukset tehdään Visma Signin kautta.  

Toimintaohjeet:  

  1. Saat sähköpostiisi pyynnön allekirjoittaa sähköisesti. Oppilaalle tämä sähköposti tulee koulun omaan sähköpostiin, eli edu.keuda.fi-päättyvään. Sähköposti tulee osoitteesta visma.sign@visma.com. Kannattaa tarkastaa roskaposti, jos viestiä ei ala kuulua.  
  2. Viestissä on salasana, joka tulee kopioida. Kyseessä ns. kevyt tunnistautuminen, et tarvitse pankkitunnuksia.   
  3. Voit siirtyä kohtaan ”siirry allekirjoittamaan” 
  4. Kysyy asiakirjan salasanaa -> syötä salasana  
  5. Avaa asiakirja 
  6. Kirjoita nimesi laatikkoon ja paina jatka 
  7. Sulje lopuksi allekirjoitusprosessi 

Huolehdithan allekirjoittamisesta mahdollisimman pikaisesti! Sopimus on voimassa vasta, kun kaikki osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.  

Koulutussopimus

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa työpaikalla opiskelija hankkii osan tutkinnon osaamisesta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa koulutussopimustyöpaikkaan. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen yhteydessä työpaikan kanssa sovitaan opiskelijan mahdollisuudesta osoittaa osaamisensa näytöllä.

Keuda sopii kirjallisesti työpaikan edustajan kanssa opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla (koulutussopimus) sekä näyttöjen järjestämisestä. Koulutussopimuksen liitteeksi tulee opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) osa, jossa tarkennetaan mm mihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin työpaikalla hankintaan osaamista ja missä työtehtävissä sekä mahdollisista näytöistä.

Osaaminen arvioidaan näytössä työpaikalla

Ammatillisten tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa eli näytöllä. Näyttö voi muodostua yhdestä tai useammasta työtehtävästä yhdellä tai useammalla työpaikalla. Perustellusta syystä näyttö tai osa siitä voidaan toteuttaa myös oppilaitoksessa. Näytössä osoitetaan tutkinnon perusteissa määritelty keskeinen ammattitaito tai osaaminen. Yhteisten tutkinnon osien suorittamiseksi vaadittava osaaminen voidaan tarvittaessa osoittaa myös muulla tavoin.

Näytössä osoitetun osaamisen arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät tutkinnon osittain kaksi arvioijaa yhdessä. Toinen arvioijista on opettaja ja toinen työelämän edustaja. Erityisestä syystä arvioinnin voi toteuttaa ja arvioinnista päättää myös kaksi opettajaa tai muuta koulutuksen järjestäjän edustajaa. Osaamista arvioidaan tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten ja kriteerien perusteella. Arvioinnin perusteella annetaan arvosanat tutkinnon osista.

Aiheesta lisää