Työllistyminen opintojen jälkeen

Työnhakutaidot

Opintojen jälkeen monella on tavoitteena työllistyminen. Työnhaku kannattaa palastella osiin, jolloin askel kerrallaan viet hakua kohti tavoitetta. Työnhakemisessa on tärkeää ensinnäkin miettiä työnhakutavoitetta: millaista työtä haet, mitä osaamista työtehtäviin tarjoat ja millaisissa tehtävissä haluat toimia. Työllistyminen on prosessi, johon kannattaa panostaa.

Työnhaussa on tärkeää kartoittaa potentiaaliset työnantajat, joilla on tarjota sinua kiinnostavia työtehtäviä. Opintojen aikaiset työssäoppimispaikat ovat hyviä mahdollisuuksia verkostoitua alan työnantajiin ja monet opiskelijat työllistyvät paikkoihin, joissa ovat opintojen aikana työskennelleet. Työpaikalla hankit alaan liittyvää ammattiosaamista ja samalla kerrytät tärkeää ammatillista verkostoa. Hyvin mennyt työssäoppiminen voi poimia määräaikaisia työtehtäviä tai voit saada työpaikalta suosittelijan, joka edistää sinua seuraavan työpaikan löytämisessä.

Työnhakutaidoilla tarkoitetaan omien vahvuuksien tunnistamista, ja niiden pohjalta osaamisen näkyväksi tekemistä sekä sinnikkyyttä.

Miten löytää itselle sopiva työ?

 • Listaa itsellesi kiinnostavia työnantajia. Voit selata työnantajia esimerkiksi eri rekrytointisivustoilta kuten
  Duunitori.fi [duunitori.fi]
  Oikotie.fi [oikotie.fi]
  Rekrytointi.com [rekrytointi.com].
  Voit käyttää erilaisia hakusanoja etsiessäsi työnantajia.
 • Tutustu itseäsi kiinnostavien työnantajien toimintaan ja palveluihin ja selvitä,
  millaista osaamista heille voi tarjota.
 • Ota rohkeasti yhteyttä vastaamalla avoimiin työpaikkailmoituksiin tai lähettämällä avoin hakemus sinua kiinnostavaan yritykseen.  

CV ja hakemukset

Päivitä opintojen aikana CV eli ansioluettelo. Pohdi missä eri muodoissa CV voi olla. Mikä on paras tapa esitellä osaamistasi? Voit myös tehdä itsestäsi video-CV:n tai -hakemuksen. Opastusta ja tukea CV:n ja hakemusten kirjoittamiseen saat Keudaattorista sekä työnhakupajoista, joita järjestetään eri toimipisteissä.

Kevään 2023 työnhakupajojen aikataulu 

 • Järvenpää, Sibeliuksenväylä: 10.2., 10.3., 14.4., 12.5. klo 9-11, Keudaattori
 • Järvenpää, Wärtsilänkatu:  8.2., 8.3., 5.4., 10.5. ja 7.6. klo 13-15, Keudaattori
 • Kerava, Keskikatu, 7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 18.4., 2.5. klo 11.30-13.30, 2. kerroksen käytävä
 • Mäntsälä, Lukkarinpolku: 7.3. klo 12-13.30, luokka 1071 ja 26.4. klo 12-13-30, luokka 1007
 • Mäntsälä, Saaren kartano: joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 12-13, Keudaattori
 • Nurmijärvi, Lopentie:  9.2., 9.3., 13.4., 11.5. klo 13-14, Opiskelijaravintolan viereinen aula
 • Sipoo, Enter: 1.3. ja 29.3.  klo 13-15, luokka 144,
 • Tuusula, Kirkkotie: 14.2., 14.3., 18.4. ja 30.5. klo 12-15, luokka 116
 • Tuusula, Pekka Halosen akatemia: joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 12-16, Keudaattori 

Piilotyöpaikka

On olemassa laajasti työmahdollisuuksia, joihin ei julkisesti haeta työntekijöitä, mutta joihin palkataan tekijä, kun työnantaja tavalla tai toisella tapaa sopivan henkilön. Puhutaankin piilotyöpaikoista. Piilossa olevia työmahdollisuuksia voi löytää monin eri tavoin, mutta voit aktiivisesti vaikuttaa sopivien paikkojen löytämiseen tai siihen, että tulet itse löydetyksi. Monet työnantajat ottavat vastaan avoimia työhakemuksia, voit laatia rekrytointisivustolle työnhakuprofiilin tai hyödyntää eri somekanavia oman osaamisen markkinointiin ja kiinnostuksen kohteiden esittelyyn. Kannattaa hyödyntää myös erilaisia rekrytointitapahtumia sekä henkilöstöalan yrityksiä työllistymisessä.

Työhaastatteluun valmistautuminen

""

Työhaastattelussa keskustellaan työtehtävien sisällöstä, tarvittavasta osaamisesta ja työntekemiseen liittyvistä käytännön asioista, kuten työajoista ja palkasta. Työhaastattelussa voi omin sanoin tuoda vielä esille omaa osaamista ja persoonaa, jolla työtä tekee. Työhaastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen. Tietyt teemat toistuvat haastatteluissa. Työhaastatteluja voit treenata työnhakupajoissa.

Toimialojen ja tehtävien muutokset ja jatkuva oppiminen

Toimintaympäristön ja teknologian muutokset vaikuttavat työtehtävien sisältöön ja toimialojen kehittymiseen. Työssä vaadittu osaaminen muuttuu jatkuvasti: syntyy uusia työtehtäviä ja joitain tehtäviä häviää. Toimialat muuttuvat lainsäädännön, kulutustottumusten, teknologian ja digitalisaation vaikutuksesta. On hyvä seurata eri osaamistarpeiden muutoksia ja pohtia omaa osaamista lyhyellä ja vähän pidemmällä aikavälillä. Jokaisen ammattilaisen vastuulla on huolehtia osaamisen ajantasaisuudesta. Tapoja osaamisen päivittämiseen on lukuisia. Tutustu erilaisiin jatko-opintoihin.

Digitaalinen ura- ja rekrytointipalvelu Tiitus

Keudassa on käytössä digitaalinen ura- ja rekrytointipalvelu Tiitus, jonne voit laatia oman osaamisprofiilin työpaikkojen ja työpaikalla tapahtuvan koulutuksen hakemiseen. Työnantajilla on mahdollisuus ottaa suoraan yhteyttä työnhakijoihin ja tarjota työtä. Tee profiilistasi kiinnostava ja pidä se ajan tasalla.

Lataa Tiitus Play-kaupasta tai AppStoresta tai tee profiili osoitteessa tiitus.fi/keuda.

 Ohje profiilin luomiseen [PDF]
Video: Näin luot Tiitus-profiilin [youtube.com]
Video: Tiituksen käyttö – opiskelijan rooli [youtube.com]