60 vastuullista tekoa

Tutustu Kestävän Keudan indikaattoreihin ja inspiroidu omiin tekoihin!

Indikaattorit kestävän kehityksen tukena (koulujaymparisto.fi)

Kysy lisää!

Kauppi Jenna

Asiantuntija, kestävä kehitys

+358504444789

Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55

Nyrönen Hanna

Kilpailujohtaja ma

+358405218428

Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55

60 vastuullista tekoa

Lajittelitko kaverinkin roskat? Innostitko luokkasi kierrättämään? Yllätitkö tiimisi välittävällä teolla?

Nyt on aika inspiroitua vastuullisiin tekoihin Keudassa!

Keudan 60 vuotisen taipaleen kunniaksi järjestämme 60 vastuullista tekoa -haasteen kaikille keudalaisille. Tavoitteena on kerätä vuosittain kuusikymmentä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää tekoa Keudasta. Vuonna 2022 Keudalaiset onnistuivat tavoitteessa upeasti!

Tänä vuonna kannustetaan yhä vastuullisuustekoihin ja erityisteemana hyvinvoinnin kasvattaminen. Keuda on mukana Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kampanjassa Ihmistä tarvitaan aina. Työpaikkojen poistuman ja syntymän lisäksi, myös nykyisiä ammatteja häviää ja syntyy teknologisen kehityksen myötä. Esimerkiksi tekoäly ja robotiikka ovat teknologioita, jotka ovat jo nyt tuomassa muutoksia moniin ammatteihin. Tämä voi johtaa siihen, että joissain ammateissa tarvitaan entistä enemmän teknologisia taitoja, kun taas toisissa ammateissa tarvitaan entistä enemmän ihmisen läsnäoloa ja ymmärrystä. Erilaisia taitoja omaavia ihmisiä tarvitaan aina, kuten kampanjassa painotetaan.

Keudan vastuullisuusteot voivat olla yksittäisiä pienempiä tekoja tai yhteisön yhteisiä tekoja liittyen mm. kierrätykseen, kiertotalouteen, ilmastoon, auttamiseen tai sosiaalisten kehittämiseen. Vaikutuksien toivotaan liittyvän ekologiseen, sosiaaliseen tai kulttuuriseen kestävyyteen. Oivalliset teot poimimme anonyymisti esille. Listaamme myös Vastuullisen ja Kestävän Keudan aktiiviset toimenpiteet vastuullisuustekoihimme. Parhaat teot nostetaan laajennettavaksi.

Kokeile ja innostu! Vastuullisuudella ei ole rajoja.

Kirjoitathan teon yhteyteen yhteystietosi ja/tai tiimisi, kiitos.

Tekojen vaikuttavuus suhteessa OKKA-säätiön kestävän kehityksen indikaattoreihin on arvioitu tekojen alla.

Vastuullisuustekoja:

65. Valtakunnallinen Vaski-haaste

Vaskihaaste-kampanja on kaikille ammatillisille oppilaitoksille suunnattu maksuton kampanja, joka on toteutettu Opetushallituksen Vihreän siirtymän VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hankkeen, SAKU ry:nKESTU -hankkeenAMKE ry:n, SAKKI ry:n sekä OSKU ry:n yhteistyönä. Haastamme mukaan kaikki Suomen ammatilliset oppilaitokset ja ammattiin opiskelevat. Vuonna 2023 Vaskihaaste-kampanja järjestetään käsi kädessä huhtikuussa SAKU ry:n Liikevirtaa -kampanjan kanssa. Tavoitteena on kerätä oppilaitosten henkilökunnalta ja opiskelijoilta kestävän kehityksen lupauksia ja innostaa muita toimimaan kestävällä tavalla. Lupaukset voivat olla pieniä tai isoja, yhdessä tai yksin kehitettyjä. Lupauksista viestitään huhtikuussa yhteistyötahojen sosiaalisissa medioissa.

Opettajat voivat järjestää opiskelijaryhmilleen vastuullisuustyöpajoja yhteisten lupausten inspiroimiseksi. Avaa työpajan ohjekortti täältä.

#vaskihaaste #kekelupaus @vaski – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke

Lue lisää Vaskihaasteesta: Vaskihaaste – VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus

Tarvittaessa lisätietoja keudalaisille antaa kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi & yhteisökoordinaattori Inka Mustonen

64. Opiskelijakunta KUOMA sopi vastuullisuuslupauksista vuodelle 2023

1. Osallistumismahdollisuus kokouksiin etänä (säästetään ilmastoa)
2. Kokousmateriaalit pidetään sähköisinä (säästetään luontoa)
3. Järjestetään kimppakyytejä kokouksiin ja tapahtumiin (säästetään ilmastoa)

63. Kaluste, kodinkone ja astialahjoitukset ukrainalaisille

Keudan kalustekartoituksen yhteydessä osa kalusteista, kodinkoneista ja astioista lahjoitetaan ukrainalaisiin koteihin Järvenpään Ilmaritori-vapaaehtoistoiminnan kautta. Mäntsälän ja Nurmijärven toimipisteiden kalusteita tarjotaan lahjoitettavaksi paikallisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin.

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

62. Ylijäämäkalusteiden kartoitus

Keudan toimipisteiden ylijäämäkalusteista, kodinkoneista ja astioista tehdään kartoitus keväällä 2023. Kartoitusta tekee SYKLIn koulutussopimusopiskelija yhdessä Kestävän kehityksen koordinaattorin kanssa. Kalustekartoituksen apuna opiskelijaryhmiä eri toimipisteistä kantamassa, kuvaamassa ja mittaamassa. Tiedot kalusteista sijoitetaan ekirjasto-järjestelmän Welib-yhteyteen niiden lainaamista ja kierrättämistä varten Keudassa. Keudalaiset voivat lainata tavaroita omaan käyttöönsä ja toimipisteiden henkilöstö tilata omiin tiloihinsa tavaroita tarvittaessa.

Vaikuttavuus: Ympäristövastuullisuus, Kestävyystaitojen oppiminen

61. Ihmistä tarvitaan aina -kampanja alkaen 8.12.

Keuda osallistuu Elinkeinoelämän Keskusliiton Ihmistä tarvitaan aina -kampanjaan 8.12. alkaen. Kampanja jatkuu vuoden 2023, jonka aikana kannustetaan ja kerätään tekoja keudalaisilta, joissa vahvistetaan sosiaalista kestävyyttä: henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointia, tukea ja turvaa.

Lue lisää ja osallistu: Ihmistä tarvitaan aina – Keuda

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi

60. Kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet YTO-valinnainen

Vuonna 2023 käynnistyy uusi yhteisten tutkinnonosien kolmen osaamispisteen laajuinen valinnainen Kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet. Valinnainen kuuluu Yhteiskunta ja työelämäosaamisen tutkinnonosaan Yrittäjyyden ja yrittäjämäisen toiminnan osa-alueeseen ja on valittavissa opiskelijoille vuodesta 2023 alkaen. YTO-opettaja Sini Kettunen vastaa valinnaisen sisällöistä ja toteutuksesta.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen

59. Keuda tukee Ukrainaa

Keuda on tukenut keväästä 2022 lähtien Ukrainan sodassa kärsiviä paikallisesti räätälöimällä valmennus- ja koulutustarjontaansa sekä rakentamalla työelämälähtöisiä osaamispolkuja eri aloille. Kansainvälisestä humanitääristä apua lahjoitettiin Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta keväällä 2022. Tukeminen ja apu jatkuu ja muun muassa ylijäämäkalusteita tullaan lahjoittamaan ukrainalaisiin koteihin. Keuda lahjoitti lokakuussa 2022 kahvilatuotteidensa myynnistä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta humanitääriseen apuun 4 980 euroa.

Lue lisää: Keuda teki uuden lahjoituksen humanitääriseen apuun Ukrainaan – Monipuolinen tukeminen jatkuu – Keuda

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Johtaminen, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

58. Kohti ekologista jälleenrakennusta – valmennusohjelma rehtoreille ja johdolle

Valmennusohjelma on rakennettu Vaski-hankkeen puitteissa ja ohjelma tarjoaa koulujen ja oppilaitosten johdolle tietoa ja työvälineitä, joiden avulla he kehittävät omista oppilaitoksistaan ekologista jälleenrakennusta ennakoivia ja yhteiskuntaa uudistavia muutosvoimia. Valmennusohjelman toteutuksesta vastaavat Tulevaisuuskoulu ja OKKA-säätiö. Valmennusohjelmaan osallistuu Keudan arviointijohtaja Tiina Halmevuo. Lue lisää: https://www.nuori.fi/toiminta/tulevaisuuskoulu/valmennusohjelma-rehtoreille/.

Vaikuttavuus: Johtaminen, Henkilöstön osaaminen

57. Ilmastovastuullisen toiminnan valinnainen käynnistyy keväällä 2023

Kaikille aloille suunnattu 15 osp ammatillinen valinnainen Ilmastovastuullinen toiminta alkaa keväällä 2023 Saaren kartanolla. Kevät on valinnaisen pilotointiaikaa ja opetus järjestetään lähi- ja etäopetuksessa sekä työpaikalla. Opetusta vetää MaLu-opettaja Ella Duplissy ja vierailevana opettajana toimii Jenna Kauppi. Valinnainen tutustuttaa opiskelijat ilmastonmuutoksen syihin ja seurauksiin, ilmastonmuutokseen ilmiönä sekä ratkaisuihin. Opetuksessa hyödynnetään Pinja-alustaa, Adobe Creative -sivustoja, luonnossa oppimista ja tietyillä aloilla Ammattilaisen kädenjälki -verkkototeutusta.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen, Oppimisympäristöt

56. Hyvinvointiteknologian valinnainen ja robotiikka hoivatyössä

Keudan sosiaali- ja terveysalalla hyvinvointiteknologian valinnaisella hyödynnetään Keudan robotteja, jotka on ohjelmoitu vuorovaikutukseen ja erityisesti kasvattamaan tunnetaitoja. Robotteja pilotoitiin yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa ikäihmisten hoivatyössä hyvin tuloksin. Robotit kannustivat ikäihmisiä liikkumaan, kertoivat vitsejä, peluuttivat pelejä ja keskustelivat. Robottien hyödyntäminen jatkossakin jatkuu sosiaalisen kestävyyden edistämiseksi.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen

55. Vesikiertoinen kasvatusjärjestelmä Saaren kartanon puutarhalla

Mäntsälän Saaren kartanon puutarhalla on käytössä suljettuun ravinneliuoskiertoon perustuva kasvatusjärjestelmä. Järjestelmä toimii luomusti ja energiatehokkaasti hyödyntämällä ravinneliuosta, joka kiertää järjestelmässä kasvien kautta takaisin kiertoon. Kasvit pystyvät hyödyntää tehokkaasti tarvitsemansa liuoksesta. Järjestelmässä kasvatetaan luomupienyrttejä ja -salaatteja.

Vaikuttavuus: Ympäristövastuullisuus, Kestävyystaitojen oppiminen

54. Sähkökäyttöinen pienkuorma-ajoneuvo Maatalouspuolelle

Syksyllä 2022 otettiin Keudan Saaren kartanolla käyttöön ensimmäinen sähkökäyttöinen työkone. Tämä työkone on pienkuorma-ajoneuvo, ja tuli navetta-käyttöön maatalouspuolelle. Kestävät teknologiat ja vähähiiliset ajoneuvot voivat auttaa ratkaisemaan ilmastokriisin ja tässä hyvä esimerkki siitä.

Vaikuttavuus: Ympäristövastuullisuus, Kestävyytaitojen oppiminen

53. Media-alan opiskelijoiden Kestävän kehityksen videoinnit

Media-alan opiskelijat sekä pääasiassa viestinnässä harjoittelua tekevät opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kuvaus-, asiakas-, ja editointitaitojaan Kestävän kehityksen kuvauksissa Keudan eri toiminnoista. Tutustu Kestävää kehitystä Keudassa videoihin täältä.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen, Yhteisön hyvinvointi

52. Saaren kartanon joulumaa 15.-20.12.2022

Mäntsälän Saaren kartanolla järjestetään Saaren joulu -tapahtuma joulukuussa. Tapahtuma on osa Keudan 60 vuotis juhlavuotta ja yleisölle avoin. Tarkoituksena on lisätä alueellista yhteisöllisyyttä, esitellä eri alojen osaamista ja nauttia viihdyttävistä aktiviteeteistä. Tervetuloa mukaan!

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Yhteisön hyvinvointi, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

51. Pahvin ja muovin puristin logistiikan opetuskäyttöön kasvattamaan kestävyystaitoja

Sarviniitynkadun logistiikan opetuksen käyttöön on tilattu jätepuristin, jolla opiskelijat puristavat itse opetuksessa syntyvän pahvin ja muovin osana opintoja. Puristetut tuotteet toimitetaan uusiokäyttöön.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen

50. Vastuullisen puhtausalan -verkkototeutus

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan puolelle on rakennettu oma puhtausalan vastuullisuus verkkokurssi; Vastuullinen puhtausala. Kurssille on koottuna tämänhetkinen tieto konkreettisista ratkaisusta, menetelmistä, välineistä sekä vastuullinen ajattelu mitä se on puhtausalalla

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen

49. Puhtausalan kemikaalittomat menetelmät

Puhtausalan opetukseen otettiin käyttöön kemikaaliton kuivahöyrymenetelmä paineistetulla kuivahöyrykoneella by Hygisafelta. Säästetään vettä, ei kemikaaleja puhtauden tuottamisessa, turvallinen tekijälle, pinnoille sekä kuuma höyry myös desinfioi. Menetelmä soveltuu kaikille pinnoille, myös tekstiilihuonekaluille ja matoille.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen

48. Kestävä puhtausala -tilaisuus 7.9.2022

Keuda ja LHKK järjestivät yhdessä Kestävä puhtausala -tilaisuuden oppilaitosten puhtausalan opetushenkilöstölle, ammattisiivoojille ja kumppaneille Keudan Sibeliuksenväylällä ja verkossa. Puhujina tilaisuudessa oli Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Leila Kakko, Keudan kumppani Hus Asvian suunnittelija Päivi Liljendahl, Lassila & Tikanoja Oy:ltä asiantuntija Jonas Martin. Case-esimerkkejä saatiin kuulla oppilaitoksista ja työpajassa matkattiin kohti tulevaisuutta, pohdiskellen mitä on puhtausala vuonna 2050. Lue lisää täältä: Inspiraatiota ja oivalluksia Kestävä puhtausala -koulutuspäivästä – Keuda

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Henkilöstön osaaminen

Kuvassa Keudan puhtausalan opettajia 7.9.

47. Puhtausalan ja ammattisiivouksen kemikaalittomien tuotteiden kartoitus

Keudan puhtausalan opetus ja ammattisiivous tutustuvat syksyllä kemikaalittomiin siivousmenetelmiin. Tavoitteena on kartoittaa markkinoilla olevat kemikaalittomat mikrobi- ja otsonivedet, joiden avulla siivous voi olla terveyttä tukevaa ja yksinkertaista. Pitkän tähtäimen tavoitteena on siirtyä kemikaalittomaan siivoukseen Keudan siivouksessa.

Vaikuttavuus: Ympäristövastuullisuus, kestävyystaitojen oppiminen

46. Naisten ja miesten valtakunnallisten päivien huomioiminen

Työyhteisössä on syntynyt yhteisöllisyyttä lisäävä kulttuuri: miesten- ja naistenpäivän huomiointi. Yhteisöllisyyttä vahvasti lisäävä toimipisteen perinne, jossa vuoroin ”nokitellaan” siitä, kuinka naiset muistavat miehiä miestenpäivänä ja vastaavasti miehet naisia naistenpäivänä. Tähän saadaan mukaan melkein koko toimipisteen työyhteisö ja henkilöstö heittäytyy esityksiinsä. Viimeisimpinä: edellisenä naistenpäivänä miehet esittivät naisille musiikki/runo-esityksen. Vastaavasti miestenpäivänä naiset esittivät miehille tanssiesityksen ”Macho Fantastico”.

Tästä vastaava henkilö voisi ilmoittaa kyseisen toimipisteen vielä erikseen joko forms-linkin kautta tai Jenna Kaupille. 🙂

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi

45. Uudistunut oppimisen tuen suunnitelma

Keudan palvelulupaus on olla Innostava opiskelupaikka. Opiskelijoiden oppimisen tuen suunnitelma tukee opettajia ja työpaikkaohjaajia opiskelijoiden tarpeiden tukemisessa. Opiskelijoiden tulee saada tasa-arvoista ja yhdenvertaista opetusta HOKS-suunnitelmaan perustuen.

44. Älyvaatehanke

Sosiaalisen vastuun näkökulmasta osallistuminen älyvaatehankkeeseen, jossa puettavan älyvaatteen avulla Keudan siivoojat (puhdistusalan opiskelija ja Keudan siivooja) tuottivat siivousta, jossa vertaillaan perinteisen mopin ja kuivainpyyhkeen ergonomiaa ja suoritusta miten se vaikuttaa siivoojalla. Lisää sivulla https://kurssit.propuhtaus.fi/aineistot/

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen

43. Keuda ja Järvenpään kaupungin Kestävän elämäntavan messut 2023

Keuda järjestää yhdessä Järvenpään kaupungin kanssa Kestävän elämäntavan messut 3.-4.2.2023. Tapahtuma on osa Järvenpään Kestävät tapahtumat hanketta. Tapahtumassa esillä Sibeliuksenväylän tekstiili- ja muotiala sekä matkailuala, Pekka Halosen akatemian taidealoja ja Wärtsilänkadun puuseppäala. Media-alan opiskelijat taltioivat tapahtuman ja graafisen suunnittelun opiskelijat vastaavat tapahtuman ilmeestä. Tapahtumassa mukana myös Keudan kumppaneita ja muita kestäviä yrityksiä. Kaikkien alojen osallistuminen tapahtuu osana opintoja. Luvassa kiinnostavia luentoja, työpajoja, esityksiä ja ostettavaa. Tervetuloa mukaan!

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi, Kestävyystaitojen oppiminen, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

42. Jatkuvan oppimisen hankeverkosto

Työllistymisen edistämisen mallien kehittäminen Jatkuvan oppimisen hankeverkostossa.

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

41. Kestävän tekstiili- ja muotialan UpCycling -koulutus

Keudan tekstiili- ja muotialan kiertotalouspainotteinen Upcycling -koulutus käynnistyi lokakuussa 2022. Koulutuksesta vastaa Keudan tekstiili- ja muotialan opettaja Paula Malleus-Lemettinen. Paulan oma Eko-ompelimo Remake sijaitsee Keravan kestävän elämäntavan yhteisössä Jalottamossa, jossa opetusta myös järjestetään. Koulutuksen lähtökohtana on valmentaa opiskelijoista kiertotalouden ammattilaisia tekstiilialalla. Pyrkimyksenä on hyödyntää tuotantoprosesseista kaikki ylijäämämateriaali ja raaka-aine kestävällä tavalla.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen

40. Lapsi mukaan töihin -päivä 18.11.2022

Lapsi mukaan töihin -päivä toteutettiin monen alan kanssa yhteistyössä Nurmijärven Lopentiellä. Mukana olivat mm. raksa, auto, tuva, kokit, opiskelija ravintola, yto-opettajia, ammattiohjaajia ja sote opiskelijat. Lapset saivat tutustua aloihin ja osallistua rakentamalla linnunpönttöjä, koristelemalla pipareita, kiipeilemällä ja tekemällä paljon muuta mukavaa. Päivä oli upea ohjauskokemus opiskelijoille, kiva päivä lapsille ja mukava yhteinen juttu lapsille ja vanhemmille ❤ Lapset vaativat päästä vierailulle taas ensi vuonna. ????

Tutustu lapsi mukaan töihin -päivään linkin takaa: täältä

39. Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus verkostotyöpaja 24.11.

Vaski-hankkeen verkostotyöpajoja järjestetään syksyllä ympäri Suomea. 24.11. kokoonnutaan yhteisöllisen työpajan äärelle Omniaan Espooseen. Päivän aiheena on syventyä ammatillisen koulutuksen kestävyystiekarttatyöhön n. vuoden kestäneen hankkeen työpakettien tuloksien perusteella. Työpajassa mukana Keudan kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi ja kehittämisasiantuntija Päivi Ranto.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Yhteisön hyvinvointi

38. Keuda mukana Motivan Astetta Alemmas -kampanjassa

Keuda osallistuu valtakunnalliseen Motivan energiansäästökampanjaan tulevan syksyn ajan. Kampanja alkaa 10.10. ja jatkuu toistaiseksi. Keuda vähentää energiankulutustaan pienentämällä sisälämpötiloja kaikissa toimipisteissä yhdellä asteella. Asteen lämpötilan lasku säästää energiaa jopa 5%. Kannustamme myös henkilöstöä omatoimisiin energiansäästökeinoihin esimerkiksi valitsemalla viileämmän veden lämpöisen sijasta, vähentämällä veden juoksutusta, puhdistamalla digilaitteet, jotta ne toimivat tehokkaammin ja vähentämällä yksityisautoilua.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Kestävyystaitojen oppiminen, Ympäristövastuullisuus

37. Keudan hiusala asunnottomien yössä

Hiusalan entiset ja nykyiset opiskelijat osallistuvat alueelliseen yhteisölliseen hyvinvointi-tapahtumaan Asunnottomien yö 17.10., tarjoamalla hiustenleikkuu -palveluita asunnottomille Tikkurilan uudessa kirkossa.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Yhteisön hyvinvointi, Kestävyystaitojen oppiminen

36. Keuda tarjoaa henkilöstölleen polkupyöräedun

Keuda tarjoaa työntekijöilleen työsuhdepyöräedun 1.10.2022 alkaen. Pyörä on tarkoitettu yksittäisen työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön niin kodin ja työpaikan välisillä matkoilla sekä työ- kuin vapaa-ajalla. Polkupyöräily tukee henkilöstön hyvinvointia ja mahdollistaa ekologisen työmatkustamisen.

Vaikuttavuus: Yhteisön hyvinvointi, Ympäristövastuu

36. Rekrykarnevaalit

Keudassa järjestettiin maaliskuussa ja syyskuussa RekryKarnevaalit, joiden tarkoituksena oli yhdistää Keudan opiskelijat ja Keski-Uudenmaan alueella toimivat työnantajat ja vastata osaajapulaan. Viimeisin tilaisuus toteutettiin live-tapahtumana 15.9.2022 klo 9–12 Keudan eri toimipisteissä Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä sekä Tuusulassa.

”Keudan RekryKarnevaalit on yksi erittäin konkreettinen keino yhdistää Keudan alueella toimivat työnantajat sekä Keudan opiskelijat ja opetushenkilöstö. Kaksi onnistunutta RekryKarnevaalit-tapahtumaa kuluvan vuoden aikana, on vahvistanut näkemystämme toteuttaa tapahtuma jatkossa vuosittain sekä alkuvuodesta että -syksystä”, kertoo Keudan myynti- ja asiakkuuspäällikkö Kirsi Talikainen.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Yhteisön hyvinvointi, Oppimisympäristöt

35. Tavaran kierrätystä Sarviniitynkadulla

Hyrrälliset Keuda-kehystaulut kierrätetään opetuskäyttöön uudella sisällöllä talotekniikassa Sarviniitynkadulla syksyllä 2022. Näin lisätään tavaran käyttöarvoa ja vältytään uuden hankkimiselta.

Vaikuttavuus: Ympäristövastuu, oppimisympäristöt

34. Tuusulan hiusala mukana kiertotalouskeräyksessä HiukkaHyvä

Keudan Kirkkotien toimipisteen Hiusala on osallistunut syksystä 2022 Hiukka Hyvä –hiusalan sivuvirtojen keräykseen.

Keräämällä hiusalalta syntyviä hiussivuvirtoja leikkauksien yhteydessä ja toimittamalla ne Hiukka Hyvä tutkimustyöhön ja keräykseen hiuksista valmistetaan öljyntorjuntamattoja ja maanparannusaineita. 

Hiusalalla voimme siis tukea merten puhdistamista ja maaperän hyvinvointia. Kiertotaloutta parhaimmillaan!

Tutustu Hiukkahyvään

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen, Ympäristövastuu

33. Kasvualustana Järviruoko

Sibeliuksenväylän puutarhuri Mika Tarvaiselle kestävä kehitys on olennainen osa puutarhanhoitoa. Se näkyy kasvualustojen hyvänä hoitona. Kiinnostavana tekona Mika testaa kasvualustoissa Järviruokoa, joka on ekologinen vaihtoehto kasvualustaksi.

Vaikuttavuus: Oppilaitoksen ympäristövastuu

32. Saaren kartanon betonimurskatien rakennus

Syksyllä aloitetaan Maarakennuspuolella kierrätetyn betonimurskan hyödyntäminen kiertotalouden mukaisesti uuden metsätien rakentamisessa. Betonimurska saadaan lähistöltä Gles Kierrätys Oy:ltä. Murskeen valmistusta ja laatua valvotaan aktiivisesti ja sitä voidaan käyttää MARA tai ympäristöluvan vaatimissa kohteissa.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, Oppilaitoksen ympäristövastuu

31. Sarvioluen mäskin kierrätys

Saaren kartanolla otetaan osaa Sarvioluen valmistamiseen ja prosessissa syntyvät mäski-sivuvirrat kierrätetään kiertotalouden mukaisesti panimolta paikallisille tiloille eläinten rehuksi. Panimolla syntyvä hiilidioksidi taltioidaan ja hyödynnetään itse prosessista. Näin minimoidaan hävikkiä ja päästöjä.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

30. Luontopäivä Saaren kartanolla

Saaren kartanon opiskelijat ja henkilöstö järjestävät yhdessä kumppanin Nivos Oy:n kanssa Luontopäivän tapahtuman Suomen luonnonpäivänä 27.8. klo. 10-14. Tapahtumassa pääsee istuttamaan puita hiilinieluksi ja tutustumaan Saaren puutarhan luomutuotteisiin sekä ihastelemaan valloittavia kotieläimiä. Tervetuloa mukaan!

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, Oppilaitoksen ympäristövastuu, Oppiva yhteisö ja kumppanuudet, Yhteisön hyvinvointi

29. Opiskelijakunta KUOMAn vastuullisuuslupaukset 2022

Keudan opiskelijakunta päätti yhteisistä vastuullisuusteoistaan. Sovittiin yhteisistä vastuullisista pelisäännöistä:
1. Osallistumismahdollisuus kokouksiin etänä (säästetään ilmastoa)
2. Kokousmateriaalit pidetään sähköisinä (säästetään luontoa)
3. Järjestetään kimppakyytejä kokouksiin ja tapahtumiin (säästetään ilmastoa)

28. Palvelualojen kumppanuusverkoston teemana kestävä kehitys

Palvelualojen kumppanuusverkoston yhteisenä kehittämisteemana on kestävä kehitys vuonna 2022. Kumppaneiden toiveita on kuultu keväällä ja kuullaan lisää. Toiveiden mukaisesti kehitetään kestävän kehityksen tilaisuuksia, koulutuksia ja innostavia yhteisiä projekteja keudalaisille ja kumppanuusverkostolle.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

27. Pekka Halosen Akatemian kiertotalous

Tuusulan Pekka Halosen Akatemiassa sitoudutaan panostamaan kiertotalouteen niin, että kierrätys- ja uusiutuvien materiaalien käyttöä taiteessa lisätään entisestään. Taidetta on tehty kierrätysmateriaaleista jo pidempään, mutta ensi syksystä alkaen aletaan hyödyntää myös luonnon materiaaleja taiteessa kuten savea.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

26. Sotetiimien kiittämiset luomumunilla

Kirkkotien sotetiimien esimiehet kiittävät tiimiensä työntekijöitä 60.työpäivänä (8.4.) paikallisilla luomumunarasioilla ja toivottavat samalla aurinkoista pääsiäistä.

Vaikuttavuus: yhteisön hyvinvointi

25. Keuda on vastuullinen työnantaja -kampanja

Keuda on mukana Oikotie Työpaikat Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Olemme vastuullisena työnantajana sitoutuneet luomaan parempaa työelämää vastaamaan paremmin tulevaisuuden tarpeisiin kehittämällä seuraavia periaatteita: syrjimättömyys, työelämän tasapaino ja hyvinvointi, esihenkilötyöhön panostaminen, työn merkitys ja työssä kehittyminen, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus, hyvä hakijakokemus.

Vaikuttavuus: johtaminen, yhteisön hyvinvointi

24. Kasvislounas -haaste

Keudan oppimisympäristöt ja digikampus haastoivat tiimiläisensä kasvislounaaseen vähintään kerran viikossa huhtikuun 2022 ajaksi.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

23. Vapaan sivistystyön S2-koulutus

Uusi vapaan sivistystyön S2-koulutus on alkanut Keudassa helmikuussa 2022 tukemaan osaamisen kehittymistä ja saavutettavuutta.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus

22. Vastuullisuuslupaukset

Yhteiskehittäminen tiimeissä ja koordinaattorin kanssa kestävän tulevaisuuden vastuullisuuslupausten luomiseksi alakohtaisesti. Lupausten ytimessä on se, mitä vastuullisuustaitoja lupaamme opiskelijoillemme opettaa. Lupaukset peilataan opintosuunnitelmiin ja ennakoiden tulevaisuuden tarvehierarkiaan, jossa ekologinen kestävyys on suurin tarve, sen jälkeen sosiaalinen kestävyys ja hyvinvointi sekä viimeisenä taloudellinen tuottavuus. Matkailualan ja Media ja kuvallisen ilmaisun alan valmistuneita lupauksia voi ihailla linkkien takaa:

Matkailualan perustutkinto (180 osp) – Keuda

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, kuvallinen ilmaisu (180 osp) – Keuda

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt, hyvinvointi

21. Vegaanihaaste Keudan ravintoloissa ja opetuksessa tammikuussa 2022

Keudan ravintolat ja opetuskahvila Opera Keravalla ottivat vegaanihaasteen vastaan tammikuussa. Tämä tarkoitti sitä, että ravintolat tarjosivat tammikuun kolme viimeistä viikkoa päivittäin vegaanisen ruokavaihtoehdon perinteisen kasvisruoan sijasta ja usein vegaanisen jälkiruoan, kahvila Opera tarjosi päivittäin vegaanisen leivonnaisen, jälkiruoan tai ruoka-annoksen. Linkki opiskelijan ajatuksiin haasteesta: Keudan vegaanihaaste – Kestävää kehitystä Keudassa – YouTube

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

20. Ruokahävikin vähentäminen

Keudan ravintolat ottivat käyttöön kaksi kiertävää digitaalista biojätevaakaa asiakashävikin minimoimiseksi ja tiedon lisäämiseksi. Vuonna 2022 biovaakoja hankitaan lisää useampiin toimipisteisiin. Tiedon lisääminen asiakkaan ruokahävikistä on vähentänyt hävikin määrää. Asiakashävikin tavoitetta kiristettiin 20g/per asiakas per päivä. Tutustu biovaakaan videon kautta: Biojätevaaka apuna hävikin vähentämisessä – Kestävää ravintolatoimintaa – YouTube

Vaikuttavuus: johtaminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

19. Hävikkiviikko viikolla 37

Keudan ravintolat ja Ravintola- Cateringalojen opetus osallistuvat valtakunnalliseen hävikkiviikkoon jo useampana vuotena peräkkäin. Tarkoituksena on kehittää kiinnostavia reseptejä hävikkiruoista ja hyödyntää sivuvirtoja ketterästi, niin että ylijäämäruoan osuus lähestyy nollaa tällä viikolla. Innovatiivisia ratkaisuja kehitellään yhdessä ravintolahenkilökunnan ja opiskelijoiden kesken.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, opetuksen toteutus

Kuvassa vuoden 2021 hävikkiviikon tarjouskassi Keudan Saaren kartanon raaka-aineilla täytettynä

18. Itämeripäivä 25.8.22

Keuda haluaa vaikuttaa Itämeren hyvinvointiin lisäämällä tietoa aiheesta ja panostamalla Itämerelle suotuisiin kalalajeihin ruokavaliossaan. Valtakunnallista Itämeripäivää juhlitaan elokuussa kaikkien Keudan ravintoloiden kesken tarjoamalla kestäviä herkkuja ja tietoa Itämerestä.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Kuva vuoden 2021 Itämeripäivästä, ruokalistalta löytyi MSC-kalapuikkoja Itämeren silakasta

17. Kiertotalous ja työelämän murros -koulutus tammikuu 2022

Koulutuspäivä kaikille keudalaisille tammikuussa 2022. Teemoina kiertotalous, vähähiilisyys ja tulevaisuuden työelämä. Osallistujia 190.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, osaamisen kehittäminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

16. Kestävä ruokajärjestelmä -koulutus helmikuu 2022

Koulutuspäivä kaikille keudalaisille ja erityisesti ravintola- catering ja elintarvikealojen opettajille, opiskelijoille ja yritysedustajille. Teemoina vähähiilinen ruokaketju ja ruokajärjestelmän uudistuminen. Vähähiilisten reseptien suunnittelua ryhmätöinä. Vähähiiliset reseptit käyttöön Keudan hävikkiviikolla syksyllä. Osallistujia 70.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, osaamisen kehittäminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu, oppiva yhteisö ja kumppanuudet

15. Rakentaminen ja kiertotalous -koulutus helmikuu 2022

Koulutuspäivä rakennus- ja maarakennusalojen opettajille ja opiskelijoille. Teemoina vähähiilinen rakentaminen ja maarakentaminen, kestävät materiaalit, maanrakennustyömaan käytännön ratkaisut ja uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, osaamisen kehittäminen, ympäristövastuu

14. Niemen ilmastohaaste

Keuda jakaa tietoa kestävän kehityksen toiminnoistaan kumppanin Niemen ilmastohaasteessa. Linkki haasteen sivuille: Niemi40haaste – Muuttopalvelut ja muutot Niemeltä luotettavasti!

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet

13. Hiilijalanjäljen laskenta 

Kevät on kestävyystaitojen oppimisen aikaa Keudassa! yhteinen hiilijalanjäljen laskenta osallistaa Keudan maatalouspuolen opiskelijoita, puutarha-alaa, ravintoloiden ja ravintola- cateringalan opetusta, kiinteistövastaavia ja toimialapäälliköitä. Tietojen keruuseen osallistutaan yhdessä ja itse laskennan toteuttaa Kierrätyskeskus. Tulokset on jaettu elokuussa 2022, ja niiden pohjalta tehdään tulevaisuuden toimenpidepolku päästöjen vähentämiseksi. Keudan hiilijalanjälki vuodelta 2021 oli 4713 tonnia CO2ekv.

Lue lisää: Keudan hiilijalanjälki on laskettu – Keuda

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, johtaminen, henkilöstön osaaminen, toiminnan arviointi ja kehittäminen

12. Kestävä luonnonvara-ala -koulutus maaliskuu 2022

Koulutuspäivä luonnonvara-alojen opettajille, opiskelijoille ja yritysedustajille. Teemoina biologiset kierrot, hiilenkierto, materiaalikierrot ja kestävät lannoitteet.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, osaamisen kehittäminen, ympäristövastuu

11. SakuStars 2022

Vuoden 2022 SakuStars -kisoissa kestävän kehityksen teema näkyy ekologisen kestävyyden korostamisena. Aiheina kisoissa ovat muovikriisin ja meren saastuneisuuden haasteet sekä ratkaisut.

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet, kestävyystaidot

10. Murros+ tapahtuma 2022

Teknologiatapahtumassa Murroksessa toukokuussa keskitytään teknologisiin innovaatioihin ja kestävään kehitykseen. Mukana innovatiivisia ja inspiroivia yrityksiä kertomassa omista ilmasto- ja ympäristöystävällisistä teknologisista ratkaisuistaan.

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet, kestävyystaidot

9. VASKI-hanke 2022-2023

Keuda on mukana 60 osatoteuttajan kanssa valtakunnallisessa ammatillisen koulutuksen kestävyystiekarttatyössä. Keudan työpaketti käsittelee kestävän kehityksen johtamiskäytäntöjä ja toimintakulttuuria. Hankkeen koordinaattorina toimii Satakunnan koulutuskuntayhtymä ja Keudan työpaketin osakoordinaattorina Perho.

Vaikuttavuus: johtaminen, toimintakulttuuri

8. KeudaVilkku

Vastuullisen ja kestävän Keudan seurantajärjestelmä on otettu käyttöön. KeudaVilkkua hyödynnetään viestinnässä ja kestävän kehityksen toimenpiteiden seurannassa. KeudaVilkku löytyy tämän sivun ylhäältä. Linkki KeudaVilkkuun.

Vaikuttavuus: toiminnan arviointi ja kehittäminen

7. Vähähiilinen metsätieprojekti Saaren kartanolla

Maarakennusprojekti opiskelijoiden kanssa Saaren kartanon metsäautotien kunnostamiseksi. Rakentamisessa tehdään yhteistyötä läheisin Gles kierrätys Oy:n betonimurskaus -yrityksen kanssa. Hyödynnetään uusiokäytettyä betonimursketta metsäautotien pohjarakenteissa noin 150 metrin verran. Luvat ja ohjeet saatu Ympäristökeskukselta marraskuussa 2021.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

6. Kestävää matkailua Tuusulanjärvellä!

Keudan matkailualan opetus on mukana kestävän matkailun projektissa yhdessä Tuusulanjärven matkailu ry:n ja yritysten kanssa. Projektissa kirkastetaan vastuullisen lähimatkailun piirteitä Tuusulanjärven ympäristössä ja lisätään vastuullisen matkailun toimintoja. Projektitoimijat kehittävät Tuusulanjärven matkailualueen vastuullisuussitoumuksen, joka julkaistaan Visit Tuusulanjärven ja yritysten nettisivuilla. Vastuullisia palvelumuotoiluja julkaistaan maaliskuussa projektin työpajassa Keudan Sibeliuksenväylän toimipisteessä 1.3. ja 8.3. Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan! Ilmoittautuminen täältä.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen

5. Jätehuollon uudistus

Jätehuollon uudistus on käynnistynyt Keudassa viime vuonna ja jatkuu vuodelle 2022. Tavoitteena on uudistaa jätelajittelu kaikissa toimipisteissä vuoden loppuun mennessä. Jokaiseen toimipisteeseen tulee kattavat jätelajittelupisteet, jotka mahdollistavat biojätteen, muovin, metallin, kartongin/pahvin, lasin ja paperin lajittelun perinteisen seka/energiajakeen ohella. Jokaisessa toimipisteessä järjestetään asianmukainen koulutus aiheeseen henkilöstölle ja opiskelijoille.

Vaikuttavuus: ympäristövastuu, henkilöstön osaaminen

4. Kiertotaloussankari-toiminta

Jätehuollon uudistuksen myötä osassa halukkaista toimipisteistä käynnistyy kiertotaloussankari-toiminta. Opiskelijaryhmä koulutetaan kiertotaloudesta ja lajittelusta, jonka jälkeen ryhmät kiertävät luokkahuoneissa ohjeistamassa jätelajittelusta. Halukkaat toimipisteet tai ryhmät tähän työhön voi ilmoittaa jenna.kauppi@keuda.fi. Opiskelijat palkitaan ja osallistumisesta voi saada osaamissuorituksen 1osp.

Vaikuttavuus: opetus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

3. Kestävä kehitys kansainvälisessä toiminnassa

Kv-kumppanin Hollannin Alfa Collegen ja Keudan englannin ryhmien kanssa rakennettu virtuaalinen vertaisoppimisprojekti kestävän kehityksen teemalla.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt

2. Vastuullinen ja kestävä Kivijalka

Vuoden 2022 kunniaksi henkilöstölle on julkaistu Vastuullinen ja Kestävä -kivijalkakurssi Pinja-alustalle. Kurssi on suunnattu koko henkilöstölle ja sisältää yleistä tietoa ajankohtaisista kestävän kehityksen teemoista. Materiaaleja voi vapaasti hyödyntää opetuksessa.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, henkilöstön osaaminen

1. Ammattilaisen kädenjälki

Alkuvuonna 2022 käyttöönotettiin Syklin hallinnoima Ammattilaisen kädenjälki -verkkototeutus ammatillisten opintojen tueksi. Kädenjälki verkkokurssi sisältää osiot: johdanto kestävään kehitykseen, vastuullinen kiinteistöala, vastuullinen puhtauspalveluala, vastuullinen kaupanala, vastuullinen ruokapalveluala ja vastuullinen matkailunala. Kädenjälki korvaa entisen ympäristöosaavan ja suoritettuaan opiskelija saa suorituksestaan diplomin. Yhteyshenkilöt Heikki Virtala tai Jenna Kauppi.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt, johtaminen