60 vastuullista tekoa

Tutustu Kestävän Keudan indikaattoreihin ja inspiroidu omiin tekoihin!

Indikaattorit kestävän kehityksen tukena

Kysy lisää

Kauppi Jenna

Kestävän Kehityksen Koordinaattori

+358 504 444 789

jenna.kauppi@keuda.fi

Järvenpää, SIbeliuksenväylä 55

Nyrönen Hanna

Viestintä- Ja Markkinointipäällikkö

+358 405 218 428

hanna.nyronen@keuda.fi

Järvenpää, Sibeliuksenväylä 55

Tulosta sivu

Ilmoita vastuullisuustekosi

Tästä

Lajittelitko kaverinkin roskat? Innostitko luokkasi kierrättämään? vai saitko aikaan kenties koko Keudaa koskettavan tapahtuman?

Nyt on aika inspiroitua kestävän kehityksen tekoihin Keudassa!

Keudan 60 vuotisen taipaleen ja juhlavuoden kunniaksi järjestämme ajankohtaisen 60 vastuullista tekoa -haasteen kaikille keudalaisille. Tavoitteena on kerätä kuusikymmentä vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvää tekoa Keudasta.

Teot voivat olla yksittäisiä pienempiä tekoja tai yhteisön yhteisiä tekoja liittyen mm. kierrätykseen, kiertotalouteen, ilmastoon, auttamiseen tai yhteisöllisyyteen. Vaikutuksien toivotaan liittyvän ekologiseen, sosiaaliseen tai kulttuuriseen kestävyyteen. Oivalliset teot poimimme anonyymisti esille. Listaamme myös Vastuullisen ja Kestävän Keudan aktiiviset toimenpiteet vastuullisuustekoihimme. Parhaat teot nostetaan laajennettavaksi.

Kokeile ja innosta! Vastuullisuudella ei ole rajoja.

Kirjoitathan teon yhteyteen yhteystietosi ja/tai tiimisi, kiitos.

Vastuullisuustekoja:

 

Palvelualojen kumppanuusverkoston teemana kestävä kehitys

Palvelualojen kumppanuusverkoston yhteisenä kehittämisteemana on kestävä kehitys vuonna 2022. Kumppaneiden toiveita on kuultu keväällä ja kuullaan lisää. Toiveiden mukaisesti kehitetään kestävän kehityksen tilaisuuksia, koulutuksia ja innostavia yhteisiä projekteja keudalaisille ja kumppanuusverkostolle.

Vaikuttavuus: Oppiva yhteisö ja kumppanuudet

Pekka Halosen Akatemian kiertotalous

Tuusulan Pekka Halosen Akatemiassa sitoudutaan panostamaan kiertotalouteen niin, että kierrätys- ja uusiutuvien materiaalien käyttöä taiteessa lisätään entisestään. Taidetta on tehty kierrätysmateriaaleista jo pidempään, mutta ensi syksystä alkaen aletaan hyödyntää myös luonnon materiaaleja taiteessa kuten savea.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Sotetiimien kiittämiset luomumunilla

Kirkkotien sotetiimien esimiehet kiittävät tiimiensä työntekijöitä 60.työpäivänä (8.4.) paikallisilla luomumunarasioilla ja toivottavat samalla aurinkoista pääsiäistä.

Vaikuttavuus: yhteisön hyvinvointi

Keuda on vastuullinen työnantaja -kampanja

Keuda on mukana Oikotie Työpaikat Vastuullinen työnantaja -kampanjassa. Olemme vastuullisena työnantajana sitoutuneet luomaan parempaa työelämää vastaamaan paremmin tulevaisuuden tarpeisiin kehittämällä seuraavia periaatteita: syrjimättömyys, työelämän tasapaino ja hyvinvointi, esihenkilötyöhön panostaminen, työn merkitys ja työssä kehittyminen, tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus, hyvä hakijakokemus.

Vaikuttavuus: johtaminen, yhteisön hyvinvointi

Kasvislounas -haaste

Keudan oppimisympäristöt ja digikampus haastoivat tiimiläisensä kasvislounaaseen vähintään kerran viikossa huhtikuun 2022 ajaksi.

Vaikuttavuus: Kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Vapaan sivistystyön S2-koulutus

Uusi vapaan sivistystyön S2-koulutus on alkanut Keudassa helmikuussa 2022 tukemaan osaamisen kehittymistä ja saavutettavuutta.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus

Vastuullisuuslupaukset

Yhteiskehittäminen tiimeissä ja koordinaattorin kanssa kestävän tulevaisuuden vastuullisuuslupausten luomiseksi alakohtaisesti. Lupausten ytimessä on se, mitä vastuullisuustaitoja lupaamme opiskelijoillemme opettaa. Lupaukset peilataan opintosuunnitelmiin ja ennakoiden tulevaisuuden tarvehierarkiaan, jossa ekologinen kestävyys on suurin tarve, sen jälkeen sosiaalinen kestävyys ja hyvinvointi sekä viimeisenä taloudellinen tuottavuus.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, Kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt, hyvinvointi

Vegaanihaaste Keudan ravintoloissa ja opetuksessa tammikuussa 2022

Keudan ravintolat ja opetuskahvila Opera Keravalla ottivat vegaanihaasteen vastaan tammikuussa. Tämä tarkoitti sitä, että ravintolat tarjosivat tammikuun kolme viimeistä viikkoa päivittäin vegaanisen ruokavaihtoehdon perinteisen kasvisruoan sijasta ja usein vegaanisen jälkiruoan, kahvila Opera tarjosi päivittäin vegaanisen leivonnaisen, jälkiruoan tai ruoka-annoksen. Linkki opiskelijan ajatuksiin haasteesta: Keudan vegaanihaaste – Kestävää kehitystä Keudassa – YouTube

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Ruokahävikin vähentäminen

Keudan ravintolat ottivat käyttöön kaksi kiertävää digitaalista biojätevaakaa asiakashävikin minimoimiseksi ja tiedon lisäämiseksi. Vuonna 2022 biovaakoja hankitaan lisää useampiin toimipisteisiin. Tiedon lisääminen asiakkaan ruokahävikistä on vähentänyt hävikin määrää toistaiseksi. Tutustu biovaakaan videon kautta: Biojätevaaka apuna hävikin vähentämisessä – Kestävää ravintolatoimintaa – YouTube

Vaikuttavuus: johtaminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Hävikkiviikko viikolla 37

Keudan ravintolat ja Ravintola- Cateringalojen opetus osallistuvat valtakunnalliseen hävikkiviikkoon jo useampana vuotena peräkkäin. Tarkoituksena on kehittää kiinnostavia reseptejä hävikkiruoista ja hyödyntää sivuvirtoja ketterästi, niin että ylijäämäruoan osuus lähestyy nollaa tällä viikolla. Innovatiivisia ratkaisuja kehitellään yhdessä ravintolahenkilökunnan ja opiskelijoiden kesken.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, opetuksen toteutus

Kuvassa vuoden 2021 hävikkiviikon tarjouskassi Keudan Saaren kartanon raaka-aineilla täytettynä

Itämeripäivä 25.8.22

Keuda haluaa vaikuttaa Itämeren hyvinvointiin lisäämällä tietoa aiheesta ja panostamalla Itämerelle suotuisiin kalalajeihin ruokavaliossaan. Valtakunnallista Itämeripäivää juhlitaan elokuussa kaikkien Keudan ravintoloiden kesken tarjoamalla kestäviä herkkuja ja tietoa Itämerestä.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

Kuva vuoden 2021 Itämeripäivästä, ruokalistalta löytyi MSC-kalapuikkoja Itämeren silakasta

Kiertotalous ja työelämän murros -koulutus tammikuu 2022

Koulutuspäivä kaikille keudalaisille tammikuussa 2022. Teemoina kiertotalous, vähähiilisyys ja tulevaisuuden työelämä. Osallistujia 190.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, osaamisen kehittäminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

 

Kestävä ruokajärjestelmä -koulutus helmikuu 2022

Koulutuspäivä kaikille keudalaisille ja erityisesti ravintola- catering ja elintarvikealojen opettajille, opiskelijoille ja yritysedustajille. Teemoina vähähiilinen ruokaketju ja ruokajärjestelmän uudistuminen. Vähähiilisten reseptien suunnittelua ryhmätöinä. Vähähiiliset reseptit käyttöön Keudan hävikkiviikolla syksyllä. Osallistujia 70.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, osaamisen kehittäminen, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu, oppiva yhteisö ja kumppanuudet

 

Rakentaminen ja kiertotalous -koulutus helmikuu 2022

Koulutuspäivä rakennus- ja maarakennusalojen opettajille ja opiskelijoille. Teemoina vähähiilinen rakentaminen ja maarakentaminen, kestävät materiaalit, maanrakennustyömaan käytännön ratkaisut ja uusiomateriaalien käyttö rakentamisessa.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, osaamisen kehittäminen, ympäristövastuu

Niemen ilmastohaaste

Keuda jakaa tietoa kestävän kehityksen toiminnoistaan kumppanin Niemen ilmastohaasteessa. Linkki haasteen sivuille: Niemi40haaste – Muuttopalvelut ja muutot Niemeltä luotettavasti!

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet

Hiilijalanjäljen laskenta 

Kevät on kestävyystaitojen oppimisen aikaa Keudassa! yhteinen hiilijalanjäljen laskenta osallistaa Keudan maatalouspuolen opiskelijoita, puutarha-alaa, ravintoloiden ja ravintola- cateringalan opetusta, kiinteistövastaavia ja toimialapäälliköitä. Tietojen keruuseen osallistutaan yhdessä ja itse laskennan toteuttaa Kierrätyskeskus. Tulokset jaetaan toukokuussa 2022, ja niiden pohjalta tehdään tulevaisuuden toimenpidepolku päästöjen vähentämiseksi.

Vaikuttavuus: Opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, johtaminen, henkilöstön osaaminen, toiminnan arviointi ja kehittäminen

Kestävä luonnonvara-ala -koulutus maaliskuu 2022

Koulutuspäivä luonnonvara-alojen opettajille, opiskelijoille ja yritysedustajille. Teemoina biologiset kierrot, hiilenkierto, materiaalikierrot ja kestävät lannoitteet.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, osaamisen kehittäminen, ympäristövastuu

SakuStars 2022

Vuoden 2022 SakuStars -kisoissa kestävän kehityksen teema näkyy ekologisen kestävyyden korostamisena. Aiheina kisoissa ovat muovikriisin ja meren saastuneisuuden haasteet sekä ratkaisut.

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet, kestävyystaidot

Murros+ tapahtuma 2022

Teknologiatapahtumassa Murroksessa toukokuussa keskitytään teknologisiin innovaatioihin ja kestävään kehitykseen. Mukana innovatiivisia ja inspiroivia yrityksiä kertomassa omista ilmasto- ja ympäristöystävällisistä teknologisista ratkaisuistaan.

Vaikuttavuus: oppiva yhteisö ja kumppanuudet, kestävyystaidot

VASKI-hanke 2022-2023

Keuda on mukana 60 osatoteuttajan kanssa valtakunnallisessa ammatillisen koulutuksen kestävyystiekarttatyössä. Keudan työpaketti käsittelee kestävän kehityksen johtamiskäytäntöjä ja toimintakulttuuria. Hankkeen koordinaattorina toimii Satakunnan koulutuskuntayhtymä ja Keudan työpaketin osakoordinaattorina Perho.

Vaikuttavuus: johtaminen, toimintakulttuuri

 

KeudaVilkku

Vastuullisen ja kestävän Keudan seurantajärjestelmä on otettu käyttöön. KeudaVilkkua hyödynnetään viestinnässä ja kestävän kehityksen toimenpiteiden seurannassa. KeudaVilkku löytyy tämän sivun ylhäältä. Linkki KeudaVilkkuun.

Vaikuttavuus: toiminnan arviointi ja kehittäminen

Vähähiilinen metsätieprojekti Saaren kartanolla

Maarakennusprojekti opiskelijoiden kanssa Saaren kartanon metsäautotien kunnostamiseksi. Rakentamisessa tehdään yhteistyötä läheisin Gles kierrätys Oy:n betonimurskaus -yrityksen kanssa. Hyödynnetään uusiokäytettyä betonimursketta metsäautotien pohjarakenteissa noin 150 metrin verran. Luvat ja ohjeet saatu Ympäristökeskukselta marraskuussa 2021.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

 

Kestävää matkailua Tuusulanjärvellä!

Keudan matkailualan opetus on mukana kestävän matkailun projektissa yhdessä Tuusulanjärven matkailu ry:n ja yritysten kanssa. Projektissa kirkastetaan vastuullisen lähimatkailun piirteitä Tuusulanjärven ympäristössä ja lisätään vastuullisen matkailun toimintoja. Projektitoimijat kehittävät Tuusulanjärven matkailualueen vastuullisuussitoumuksen, joka julkaistaan Visit Tuusulanjärven ja yritysten nettisivuilla. Vastuullisia palvelumuotoiluja julkaistaan maaliskuussa projektin työpajassa Keudan Sibeliuksenväylän toimipisteessä 1.3. ja 8.3. Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan! Ilmoittautuminen täältä.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen

 

Jätehuollon uudistus

Jätehuollon uudistus on käynnistynyt Keudassa viime vuonna ja jatkuu vuodelle 2022. Tavoitteena on uudistaa jätelajittelu kaikissa toimipisteissä vuoden loppuun mennessä. Jokaiseen toimipisteeseen tulee kattavat jätelajittelupisteet, jotka mahdollistavat biojätteen, muovin, metallin, kartongin/pahvin, lasin ja paperin lajittelun perinteisen seka/energiajakeen ohella. Jokaisessa toimipisteessä järjestetään asianmukainen koulutus aiheeseen henkilöstölle ja opiskelijoille.

Vaikuttavuus: ympäristövastuu, henkilöstön osaaminen

 

Kiertotaloussankari-toiminta

Jätehuollon uudistuksen myötä osassa halukkaista toimipisteistä käynnistyy kiertotaloussankari-toiminta. Opiskelijaryhmä koulutetaan kiertotaloudesta ja lajittelusta, jonka jälkeen ryhmät kiertävät luokkahuoneissa ohjeistamassa jätelajittelusta. Halukkaat toimipisteet tai ryhmät tähän työhön voi ilmoittaa jenna.kauppi@keuda.fi. Opiskelijat palkitaan ja osallistumisesta voi saada osaamissuorituksen 1osp.

Vaikuttavuus: opetus, kestävyystaitojen oppiminen, ympäristövastuu

 

Kestävä kehitys kansainvälisessä toiminnassa

Kv-kumppanin Hollannin Alfa Collegen ja Keudan englannin ryhmien kanssa rakennettu virtuaalinen vertaisoppimisprojekti kestävän kehityksen teemalla.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt

Vastuullinen ja kestävä Kivijalka

Vuoden 2022 kunniaksi henkilöstölle on julkaistu Vastuullinen ja Kestävä -kivijalkakurssi Pinja-alustalle. Kurssi on suunnattu koko henkilöstölle ja sisältää yleistä tietoa ajankohtaisista kestävän kehityksen teemoista. Materiaaleja voi vapaasti hyödyntää opetuksessa.

Vaikuttavuus: kestävyystaitojen oppiminen, henkilöstön osaaminen

Ammattilaisen kädenjälki

Johtoryhmän päätöksestä vuonna 2022 käyttöönotetaan Syklin hallinnoima Ammattilaisen kädenjälki -verkkototeutus ammatillisten opintojen tueksi. Kädenjälki korvaa entisen ympäristöosaavan ja suoritettuaan opiskelija saa suorituksestaan diplomin. Ota yhteys Heikki Virtala tai Jenna Kauppi jos haluat tunnukset käyttöösi.

Vaikuttavuus: opetuksen toteutus, kestävyystaitojen oppiminen, oppimisympäristöt, johtaminen