Opintojen suunnittelu ja seuranta – HOKS

Opiskelija suunnittelemassa opintojaan posti-it lappujen avulla.

HOKS on opiskelun suunnitelma

HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on nimensä mukaisesti jokaiselle opiskelijalle laadittava henkilökohtainen suunnitelma opintojen kulusta. Siinä sovitaan mitä opiskelet, mikä on opiskelun aikataulu ja missä opiskelu tapahtuu. Henkilökohtaistaminen mahdollistaa jokaiselle opiskelijalle yksilölliset ja joustavat opintopolut. HOKSissa tunnistetaan ja tunnustetaan myös aiempi osaamisesi, ja kartoitetaan ohjauksen ja tuen tarpeet. Lue lisää aiemman osaamisen tunnustamisesta.

HOKS laaditaan kaikille opiskelijoille opintojen alussa, ja sitä voidaan päivittää tarpeen mukaan. Sitoudut opiskelemaan suunnitelman mukaan, joten sen tekemiseen kannattaa panostaa. Oma aktiivisuutesi on avaintekijä onnistuneeseen opintopolkuun. HOKSin sisältöä pääset tarkastelemaan Studentassa.

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) sisältää:

  • tavoitteena oleva tutkinto tai tutkinnon osat
  • aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
  • arvion osaamisen tarpeesta suhteessa suoritettavaan tutkintoon tai tutkinnon osaan
  • osaamisen hankkimisen tavat ja sisällöt
  • osaamisen osoittaminen eli näytöt
  • yksilölliset ohjaus- ja tukitoimet sekä mahdollinen erityisen tuen sisältö
  • opiskelijan urasuunnitelma.

HOKSin mahdollisuuksia

HOKS mahdollistaa sinulle monipuoliset ja yksilölliset opinnot. Tutustu ja löydä oma polkusi:

HOKS-keskusteluun valmistautuminen

Pohdi, mitkä ovat tavoitteesi tutkinnon suhteen ja mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuudelle. Millaisilla tavoilla haluat opiskella? Haluatko sisällyttää tutkintoosi lukio- tai korkeakouluopintoja? Oletko kiinnostunut kansainvälisestä jaksosta tai yrittäjyyden opinnoista? Mieti myös, tarvitsetko yleisen tuen ja ohjauksen lisäksi erityistä tukea opintoihisi.

Tutustu tutkintosi rakenteeseen sekä toteutussuunnitelmaan E-perusteet palvelussa. Aseta tavoitteeksi selventää itsellesi, mitä tutkinto tai sen osa pitää sisällään, mitä pitäisi oppia ja mitkä ovat arvioinnin kriteerit. Vertaa sinulla jo olevaa osaamista tutkinnossa kuvattuun. Löytyykö sinulta osaamista, jota voitaisiin tunnustaa osaksi tutkintoa? Tavoitteena on, että opiskelet vain niitä asioita, joita et vielä osaa. Hoksin jälkeen, muista vastata valtakunnalliseen amispalauteeseen. Saat linkin sähköpostiisi.

Ammatillisen perustutkinnon muodostuminen

Ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan vähintään 180 osaamispistettä (osp), koostuen:

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 osp
Äidinkieli tai suomi toisena kielenä4 osp
Toiminta digitaalisessa ympäristössä 2 osp
Taide ja luova ilmaisu 1 osp
Ruotsi 1 osp
Vieras kieli (englanti) 3 osp

Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
Matematiikka 4 osp
Fysiikka ja kemia 2 osp

Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp
Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen 2 osp
Työelämässä toimiminen 2 osp
Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet 1 osp
Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 1 osp
Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen (liikunta ja terveystieto) 2 osp
Kestävän kehityksen edistäminen 1 osp

Valinnaiset: 9 osp, jotka voi valita yhdestä, kahdesta tai kolmesta yllämainitusta korista.

Lue lisää yhteisten tutkinnon osien opiskelusta: Ytojen opiskelu ja tunnustaminen.

Ammatilliset opinnot 145 osp

Perustutkinnosta riippuen ammatillisten tutkinnon osien määrä ja laajuus vaihtelevat, mutta niiden kokonaislaajuus on 145 osaamispistettä. Ammatilliset tutkinnon osat muodostuvat sekä pakollisista että valinnaisista tutkinnon osista.

Työpaikalla järjestettävä koulutus on työpaikoilla tapahtuvaa tavoitteellista ja ohjattua ammatin oppimista ja sitä sisältyy ammatillisiin tutkintoihin noin puoli vuotta opintojen aikana. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana  olet yksi työntekijä muiden työntekijöiden joukossa. Sinulle on nimetty  työpaikkaohjaaja, joka auttaa ja neuvoo työpaikan sääntöihin ja eri työtehtäviin liittyvissä asioissa. Työpaikalla järjestettävää koulutusta voidaan laajentaa, jolloin opintoja suoritetaan vähemmän oppilaitoksessa ja enemmän työpaikalla. Nykyisin yhä useampi nuori suorittaa osan työpaikalla järjestettävästä koulutuksesta ulkomailla Keudan kumppaneiden tai opiskelijan omien verkostojen kautta hankituissa yrityksissä.

Näytöt ovat ammattiosaamisen arviointia. Käytännössä näytöt ovat työelämässä tehtäviä työkokonaisuuksia eli työprosesseja. Useimmiten opiskelija itse, opettaja ja/tai työelämän edustaja osallistuvat näyttöjen suunnitteluun ja arviointiin.

Opiskeluaika on pääsääntöisesti kolme vuotta ja vuoden aikana saavutettu osaaminen vastaa noin 60:tä osaamispistettä. Opintoaika riippuu siitä, mitä osaamista sinulla jo on ja millaisen opiskelusuunnitelman teet vastuuopettajasi kanssa. Osaamista sinulle on voinut kertyä esimerkiksi aiemmista opinnoistasi tai työkokemuksestasi. Katso Opetus- ja kulttuuriministeriön video: Yksilölliset opinnot ammatillisessa koulutuksessa – Youtube

Tutkintojen ja koulutusten toteutussuunnitelmat

Ammatillisten tutkintojen ja TUVA-koulutuksen valtakunnallisiin perusteisiin on julkaistu toteutussuunnitelmat, joista näet millaisia suorituspolkuja ja toteutuksia Keudassa on tarjolla ja minkä mukaan voit suunnitella omaa opintopolkuasi. Etsi

Keudassa on tarjolla myös aikuisten perusopetusta, jolla on valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Löydät kaikkien näiden koulutuksien toteutussuunnitelmat Opintopolusta: