Kolumni Keudasta: Ei unohdeta hidastamisen ja uteliaisuuden voimaa!

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Työelämää varten

Kolumni Keudasta: Ei unohdeta hidastamisen ja uteliaisuuden voimaa!

Julkaistu: 30.4.2024

Iiris Mujunen: Täydellinen puute. Halosen akatemian Lupauskaivo-näyttelystä Kaapelitehtaalla 24.4.-5.5.2024. Kuva Inga Sihvo.

Vauhdikas kevät alkaa pikkuhiljaa olla takana ja kesä on lähempänä kuin talvi, vaikka säätila antaakin ymmärtää toista. Pekkiksessä eli Pekka Halosen akatemiassa on tänä keväänä edistetty monenmoista mm. toteutettu visuaalisen viestinnän työpajoja täydennyskoulutuksena, suunniteltu syksyllä alkavaa valokuvauksen ammattitutkintoa ja jatkettu tilasuunnittelua. Takana on myös Pekkiksen opiskelijoiden kevätnäyttelyn rakentaminen. Lupauskaivo-nimisen näyttelyn onnistuneet avajaiset pidettiin 23.4. Kaapelitehtaalla. Lumimyrskystä huolimatta paikalla oli runsaasti väkeä. Kiitos tämän vuoden näyttelyprojektin vetäjille opettajat Salla Laurinollille ja Iina Heiskaselle sekä teosten ja näyttelyn muille toteuttajille. Rankkaa oli, mutta varmasti palkitsevaa.

Vauhdikas työtahti on kiinnittänyt huomioni työhyvinvointiin. Erityisesti olen pohtinut sitä, mitä arjessa voisi itse tehdä palautumisen varmistamiseksi. Työntäyteisimpinä hetkinä tuntuu, ettei ole aikaa pitää taukoja. Olen huomannut, että erityisesti tällöin on tärkeää kuunnella omaa kehoa ja juuri silloin kun aikaa ei tuntuisi olevan, huolehdittava tauoista. Pienikin irtipäästämisen hetki on tärkeä.

Pysähtyminen voi avata silmät ja auttaa priorisoimaan, jolloin kiirekin voi helpottaa. Malttaa ehkä taas keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Syvään hengittäminen tai keskittyen ympäristön äänien kuuntelu, venyttely aistien kehon tuntemuksiin, voi virkistää päivällä ja edistää palautumista töiden jälkeen. Tämä on tuttua juttua, mutta kaipaa muistuttelua, koska tuppaa unohtumaan.

Pidemmällä tähtäimellä tauotus on sijoitus omaan hyvinvointiin.

Remonttihulinoita ja havaintoja

Tämän kevään Pekkiksen tohinoihin on kuulunut myös toimipisteemme vanhimman rakennuksen saneeraus ja uusien tilojen toimintojen suunnittelu. Onneksi ensi syksynä väistötilaratkaisut pääosin puretaan- ja toiminta jatkuu uudistetuissa tunnelmallisissa, alunperin1908 rakennetun talon tiloissa. Tämä aarre sijaitsee Tuusulalaisessa kulttuurimaisemassa, metsän ja peltojen keskellä. Työ- tai opiskelupäivän aikana voi astua ulos keskelle luontoa, istua omenapuun alla ja hengittää mäntymetsän tuoksua. Niin, tämän kun itsekin riittävän usein muistaisi.

Lisäksi Pekkiksessä on mitä mielenkiintoisempaa nähtävää. Opiskeluarkea, jonka erityislaatuisuutta ei itse aina havaitse. Eräs toisaalla työskentelevä keudalainen kertoi vierailunsa jälkeen, miten hienoa purkutaidetta meillä on toimipisteessä tehty ja sitä voisi ihailla suurempikin yleisö. Tätä en ollut tullut itse ajatelleeksi. Mehän olemme vain hyödyntäneet jokaikisen nurkan, joka remontin aikana on ollut käytössä. Tiloja, joihin remontti ei ole vielä ylettynyt, on käytetty opiskelijoiden tila-aikataiteen toteuttamiseen. Vanhat työhuoneiden ovet kätkevät taakseen toisen maailman. Kollegan esiin nostama havainto muistutti siitä, että lähellään olevaa erityisyyttä ja onnistumisia, voi olla vaikea nähdä ilman pysähtymistä välillä ihmettelemään ja havainnoimaan.

Hyvinvointivinkkinä kannustankin kaikkia vierailemaan taidenäyttelyissä. Tervetuloa pysähtymään, ihmettelemään ja peräti uppoutumaan ajatuksiin Pekkiksen opiskelijoiden kevätnäyttelyyn Kaapelitehtaalle 24.4.-5.5.2024.

Tai jos paikanpäälle ei pääse, voit tutustua teoksiin ja taitelijoihin verkkosivuston kautta.

Taiteilijoiden laatiman kuvauksen mukaan näyttely tarttuu katsojaansa kädestä kiinni, ja kuljettaa tutkimaan elämän maisemia toiveikkuuden polulle. Rohkaisee ihmettelemään ääneen mitä, miksi ja kuinka. Näyttely täyttää lupauksensa. Ja ennen kaikkea, auttoi jälleen itseänikin nauttimaan hetkestä.

Vanhoista ikkunoista tehty kasvihuone.
Susu Lagström: Oodi puutarhalle. Pekka Halosen akatemian Lupauskaivo-näyttelystä. Kuva Inga Sihvo.

Piristystä takatalven keskelle on tarjolla myös kansanopiston teemallisen linjan opiskelijoidemme näyttelyssä Galleria Järnätissä Järvenpäässä 13.-23.5. Tervetuloa!

Inga Sihvo, toimialapäällikkö

Kaapelitehdas, Lupauskaivo-näyttelyn yhteystiedot.

Keudan Pekka Halosen akatemian valmistuvien opiskeljoiden verkkonäyttely Lupauskaivo.

Keudan kansanopiston teemallisen linjan näyttely Galleria Järnätissä Järvenpäässä 13.-23.5.


Pitkähiuksinen hymyilevä nainen

Kirjoittaja Inga Sihvo työskentelee Keudassa toimialapäällikkönä Pekka Halosen akatemian toimipisteessä ja tiimiesihenkilönä parinkymmenen hengen opetus- ja ohjaushenkilötiimille ja noin kymmenelle sivutoimiselle opettajalle. Toimialapäällikön vastuualueeseen kuuluu toimipisteen yhteisöllisen opiskeluhuollon sekä oppimisen tuen ja ohjauksen koordinointi sekä vastuullisuus ja turvallisuusasiat yhdessä ko. ryhmän kanssa. Tutkintojen kehittämisvastuita matriisissa Keudatasolla ovat media-alan ja kuvallisen ilmaisun, esitys- ja teatteritekniikan, kone- ja tuotantotekniikan sekä koneasennuksen ja kunnossapidon tutkinnot. Lisäksi työtehtäviin kuuluu kansanopistokoulutuksen kehittämistehtävät (kuvataiteen linjakoulutukset, oppivelvollisten luova opistovuosi ja S2 -koulutukset). Oma koulutustausta on konetekniikan puolelta, mutta olen rakastunut kuvallisen ilmaisun ihmeelliseen maailmaan. Kokemusta usealta vuodelta niin opettaja kuin opetushallinnon työtehtävistä. Oma urapolkukin osoittaa, että koulutus kannattaa ja oma polku voi johdattaa minne vain ja mitä mielenkiintoisimpiin tehtäviin, kunhan on uuttera, utelias ja unelmoi.


Keuda, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, on Suomen viidenneksi suurin ammatillisen koulutuksen tarjoaja, joka räätälöi opiskelijoilleen innovatiivisia, yksilöllisiä koulutus- ja valmennuspalveluita. 10 toimipisteessään ympäri Keski-Uuttamaata se tarjoaa innostavan ja yhteisöllisen ympäristön yli 12 000 opiskelijalleen ja 850 työntekijälleen. Keuda tarjoaa laajan valikoiman ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia, jotka valmistavat opiskelijoita menestymään työmarkkinoilla. Sitoutuneena vastuullisuuteen, kestävään ja digitaaliseen kehitykseen, Keuda vastaa jatkuvan oppimisen tarpeisiin koulutuksen alalla

Humanistiset ja taidealat

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Työelämää varten

Jaa sivu